Ce votăm pe 26 mai. Cum arată buletinele de vot?
În ziua alegerilor europarlamentare 2019, românii vor avea în față trei buletine de vot diferite, pe care le vor introduce în trei urne diferite:
- Pe două dintre aceste buletine de vot vor fi printare cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru justiție organizat la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis;
- Pe un al treilea buletin de vot ne vom putea exprima votul în cadrul alegerilor europarlamentare 2019.
Cele trei buletine de vot vor fi introduse în trei urne separate. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, nu atrage nulitatea acestuia, a precizat Biroul Electoral Central.
Modelul buletinelor de vot a fost propus de Autoritatea Electorală Permanentă. Cele două modele sunt printate pe hârtie format A5.
A doua pagină a buletinelor de vot (n.r. versoul primei coperți) este goală, având înscrisă doar numerotarea paginii, în subsol.
Pe a treia pagină a buletinelor va fi tipărită întrebarea și pătrate de 4X4 cm, cu afirmația și negația. Pe unul dintre ele, românii trebuie să pună ștampila de vot.
Ultima pagină a buletinelor de vot pentru referendumul pentru justiție va rămâne goală. Pe aceasta se va aplica, după ieșirea din cabina de vot, ștampila de control.
Ce votăm la referendumul pentru justiție
„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate”, preciza Iohannis, în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului.
Întrebările pe care le veți găsi pe buletinele de vot la referendumul organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare şi la care poporul român este chemat să răspundă cu „da” sau „nu” sunt următoarele:
- „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
- „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Cum arată buletinul de vot la Alegerile Europarlamentare 2019. Care sunt candidații-surpriză
Buletinul de vot la Alegerile Europarlamentare din 2019 cuprinde 8 pagini cu listele cu candidați ale partidelor, adică propunerile lor pentru cea mai bună reprezentare în Europa. Pe prima pagină a buletinului de vot sunt trecute partidele PSD, alianța USR+, Pro România și UDMR, formațiune care tocmai ce a rupt colaborarea parlamentară cu PSD-ALDE.
Pentru cei care nu își găsesc preferații în primele pagini nu trebuie să dispere, căci buletinul de vot începe chiar cu un cuprins care prezintă paginile unde pot fi votați candidații independenți, dar și partidele politice.
La alegerile europarlamentare din acest an candidează PSD, Pro România, ALDE, UDMR, USR+, PNL, PMP, PSR, PSDI, PRODEMO, UNPR, PRU, BUN și candidații independenți George Simion, Peter Costea și Gregoriana-Carmen Tudoran. Vă prezentăm mai jos principalii candidați de la fiecare partid politic, pe lângă candidații independenți.
Pe lista PSD se numără Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terhes, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoș Benea și Victor Negrescu, printre alții.
Candidații Alianței 2020 USR PLUS: Dacian Ciolos PLUS, Cristian Ghinea USR, Dragoș Nicolae Pîslaru PLUS, Clotilde Armand USR, Ioan Dragoș Tudorache PLUS, Nicolae Ștefănuță USR, Vlad Botoș USR, Ramona Victoria Strugariu PLUS, Vlad Gheorghe USR, Alin Cristian Mituța PLUS și alți 33 de candidați aflați pe liste.
Pe lista Pro România îi avem pe Victor Ponta, Corina Crețu, Mihai Tudose, Iurie Leancă, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu și Vasile Roman, printre alții.
Din partea UDMR, principalii candidați sunt Iuliu Winkler, Lorant Gyorgy-Vincze, Csilla Hegedus, Irina Elisabeta Kovacs, Attila Cseke, fost ministru al Sănătății și Csaba Pataki.
Din partea PNL candidează Rareș Bogdan, Mircea Hava (primar al orașului Alba Iulia), Sigfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă și Cristian Bușoi, printre cei mai cunoscuți. Din partea ALDE îi avem pe Norica Nicolai, Daniel Constantin, Ovidiu Silaghi, Renate Weber, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Tudor Ionescu și Horia Toma printre alții.
Din partea formațiunii PRODEMO se remarcă Cătălin Ivan, Cornel Loghin, Ioana Făgădaru, Daniela Mihalcea și Dumitru Moisa. Apoi, din partea PMP se remarcă Traian Băsescu, Eugen Tomac, Ioana Constantin, Robert Turcescu, Petru Movilă și Teodora Desagă.
Și Partidul Socialist Român vrea în Parlamentul European. Acesta mizează în special pe Marin Badea, Violeta Mercea și Petrică Dima, primele trei poziții de pe listă. PSDI vrea să îi trimită pe Carmen Dăscălescu, Sergiu Plângău, Radu Stanciu, Cornel George Comșa, Vili Mihaela Constantin și Bogdan Ilie, printre cei mai cunoscuți.
Lista PRU, partid din care a făcut parte și Sebastian Ghiță, este deschisă de liderul acestuia, Bogdan Diaconu. Din partea UNPR se remarcă Ilie Năstase, Anghel Iordănescu, Luminița Adam, Mircea Manolache, Constantin Tomescu și Titu Bojin, printre alții.
Lista Blocului Unității Naționale este deschisă de Alexandru Gabriel Vulpoiu.
Alegerile europarlamentare din acest an au loc pe 26 mai. Conform sondajelor de opinie create până acum, ne putem aștepta la o prezență la vot mult mai ridicată, în jurul a 40%.
Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, pot vota atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la referendumul pe tema justiției.
Alegerile europarlamentare şi Referendumul se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare.
Cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate pot vota la referendumul național în aceleași secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Cele trei buletine vor fi introduse în urne de vot separate, a anunțat, marți, Biroul Electoral Central.
Succes la vot!