Cele mai sanatoase ceaiuri
Nimic nu este mai placut intr-o seara racoroasa decat o ceasca de ceai din plante cu efect linistitor. Dar,pe langa faptul ca ceaiurile au acest efect de a incalzi trupul si sufletul, ele prezinta o multime de beneficii pentru sanatate.
Ne pot scapa de insomnie, pot calma o minte tulburata si au tot felul de proprietati vindecatoare. Consumul ceaiurilor din plante poate fi, de asemenea, o sursa de vitamine si minerale.
Aceste ceaiuri ar putea prezenta mai multe beneficii pentru sanatate decat vitaminele sub forma de pastile. In primul rand, vorbim de hidratare, iar apoi, ceaiul este un element social, pentru ca il puteti imparti cu alte persoane. In plus, atunci cand bem ceai, ne putem bucura si de aromoterapie.
O singura planta, trei tipuri de ceai
Stiati ca,dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume? Ceaiul negru, cel verde si cel alb se obtin din aceeasi planta,numita Camellia sinensis, desi fiecare este supus unui alt proces. Toate cele trei tipuri de ceai contin catehina, un flavonoid si, in acelasi timp, antioxidant, ce lupta impotriva daunelor celulare din organism. Cel negru este cel mai procesat dintre aceste ceaiuri, iar ceaiul verde este usor procesat si aproape deloc fermentat. Frunzele sunt fie coapte, fie prajite, fie uscate la soare.
Ceaiul verde este benefic in cazul pierderii in greutate, deoarece compusii sai lucreaza in organism alaturi de alte substante, pentru a arde grasimile. Similar cu ceaiul verde este si ceaiul alb, cu o aroma usoara si mai dulce. Se pare ca ceaiul alb este mult mai bogat in antioxidanti fata de cel verde si are un efect antibacterian si antiviral. Iar ceaiul negru este benefic in caz de hipertensiune arteriala.
Ceaiul de menta
Ceaiul de menta ajuta la ameliorarea simptomelor de gaze abdominale si balonare, diminuand spasmele musculare. Este, de asemenea, recomandat in caz de greata si ajuta la incalzirea organismului, pentru ca, mai apoi, sa apara transpiratia. Menta este una dintre plantele care se creste cel mai usor, poate chiar in ghiveciul de pe balcon, asa ca nu va sfiiti pentru ca va poate fi de ajutor in foarte multe privinte.
Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel este un ceai calmant, un sedativ bland si poate fi de mare ajutor in caz de insomnie. Acesta poate fi, de asemenea, de ajutor in cazul digestiei dupa o masa copioasa. In plus, ceaiul de musetel este recomandat in caz de tuse, bronsita, cand aveti raceala, febra sau puteti face gargara pentru o inflamatie a cavitatii bucale.
Ceaiul de papadie
Ceaiul de papadie ajuta la detoxifierea ficatului. Contribuie la regenerarea lui si sporeste capacitatea functiilor acestuia. Papadia are o actiune depurativa, remineralizanta, detoxifianta si contribuie la producerea de bila (un lichid galben-verzui si amar) de catre ficat, ce sustine procesul digestiv.
Ceaiul rooibos
Acest ceai este cunoscut si sub denumirea de ceai rosu ce se obtine din arbustul Aspalathus linearis care creste in Africa de Sud. Este bogat in vitamina C si alte vitamine si minerale, are proprietati antioxidante, ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii si in cazul unor probleme ale pielii, cum ar fi eczemele.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir reduce greata, varsaturile sau stomacul deranjat din cauza raului de miscare. Puteti obtine ceai proaspat de ghimbir lasand o radacina de ghimbir timp de 10-15 minute in cuptor. Adaugati suc proaspat de lamaie si miere cand aveti o raceala, deoarece ajuta la combaterea germenilor.
Surse: Prevention.com; Besthealthmag.ca; Canadianliving.com
Lasă un răspuns