Centenarul Colegiului ”Neagoe Basarab” Oltenița: Un secol de schimbări și de împlinire a patrimoniului educativ
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la înființarea Liceului ”Neagoe Basarab” din Oltenița, astăzi Colegiu Național. Ziua de joi, 12 decembrie, a fost consacrată celebrării. Instituția a deschis porțile spre cei care au învățat de-a lungul anilor în această instituție, dar mai ales către dascălii foști și prezenți ai liceului. De-a lungul celor 100 de ani, liceul a trecut prin niște transformări, pentru ca în ultimii ani să devină unul teoretic, apoi să îndeplinească condițiile pentru a se numi ”colegiu”.
După cum a amintit în discursul său profesor de istorie Constantin Ceaușu, primul an școlar al unității de învățământ a început la 7 decembrie 1919 în mod festiv. Primul director al gimnaziului a fost institutorul Alexandru Pârvulescu, fost revizor școlar. Liceul a început ca gimnaziu de tip A și, treptat, a ajuns la tipul C în anul școlar 1925-1926. Anul următor a consemnat ciclul liceal uneori de șapte clase, alteori de opt clase. Instituția s-a numit la început ”Constantin Alimănșteanu” ca un act de recunoștință față de un reputat inginer din zonă, funcționar superior în Ministerul Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, dar și prefect al județului Ilfov. Comuniștii au înlocuit numele ”Alimănășteanu” cu ”Alexandru Sahia”, fără legătură cu orașul Oltenița. După 1989, Liceul s-a numit ”Neagoe Basarab”.
La evenimentul de joi au participat foști profesori și foști elevi, reprezentanți ai administrației locale și ai Inspectoratului Școlar Călărași.
A fost un prilej pentru a se oferi cadouri simbolice, a fost dezvelită placa memorială, s-au depănat amintiri. Programul manifestărilor centenarului a fost gândit deopotrivă și cu expoziții tematice și culturale, nu au lipsit câteva discursuri, urmate de un program artistic oferit de elevi.
Vă lăsăm să urmăriți desfășurarea evenimentelor, dezvelirea plăcii memoriale, cuvintele celor invitați de director Mariana Biteș pentru discurs, programul artistic al elevilor din sala primăriei:
Slujba de ceremonie:
Dezvelirea Plăcii Memoriale:
Discursurile din Sala Mare a Primăriei Oltenița
Ion Stefan, cls. a XI-a B, la vioară
Colindatori de la gimnaziu și liceu:
Programul artistic s-a încheiat cu un spectaculos concert oferit de trupa rock a elevilor colegiului. Ei sunt cei care își fac aranjamentele orchestrale, iar stilul de muzică cu semnificație și sens aparte abordat, îi cataloghează ca fiind cei mai buni din zonă. Tinerii emană cu fiecare melodie interpretată, o poveste, dar cel mai clar se observă suflul nou, tineresc, cu care i-au cucerit pe spectatori. Colegii lor asta și așteptau:
Cei care și-au legat devenirea personală și profesională de această veche școală românească sunt privilegiați pentru că au putut învăța într-un loc atât de plin de istorie, de frumos, erudit și lumină, de unde apoi au plecat spre mai departe, devenind personalități cu renume.
Iar dacă la sărbătorirea centenarului actualului colegiu s-au aflat în preajmă și autoritățile locale, ar fi bine ca la proxima ședință de Consiliu Local acestea să se gândescă nu doar la imagine, ci și la o rectificare de număr, un pic de matematică cu mărirea burselor elevilor, care de curând au fost stabilite la 10, 15 și 20 de lei pe lună.