Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cercetatorii au descoperit sapte teorii diferite care vorbesc despre originea vietii

Toate culturile lumii au dezvoltat teorii  care sa explice originea vietii. In Evul Mediu scolile europene au dezvoltat o teorie conform careia creaturile mici (insecte, amfibieni si soareci ) au aparut prin “generare spontana”, adica prin ansamblare de la sine ( self-assembly ), din material fara viata. Cu alte cuvinte bioticul si-a avut originea in abiotic.

Pe langa aceasta teorie “primitiva”, odata cu modernizarea mijloacelor de cercetare, oamenii de stiinta au indreptat luneta dinspre Calea Lactee spre celula si au analizat mecanismele biochimice, prin care un aminoacid esential ar putea aparea in conditii naturale, fie ele blande sau vitrege, nascandu-se astfel sapte teorii controversate ale originii vietii.

1.Teoria supei primordiale

Supa primordiala este un amestec de compusi organici (la acest nivel a aparut viata). Cand Pamantul s-a format, pe acesta nu exista materie organica. originea-vietii-coverTotusi acum miliarde de ani materia anorganica s-a transformat brusc in materie organica, proces numit abiogeneza. Unii cercetatori considera supa primordiala “incubatorul mama” si atribuie acesteia rolul elementar in formarea aminoacizilor, ”parintii“ acizilor nucleici ADN si ARN.

2. Teoria fulgerului

Scanteile electrice pot genera aminoacizi si glucide intr-o atmosfera saturata cu vapori de apa, metan, amoniac si hidrogen, fapt demonstrat prin celebrul experiment Miller-Urey.  electric terraS-a demonstrat ca actiunea unui fulger ar putea sta la originea vietii, mai ales avand in vedere faptul ca acum miliarde de ani, atmosfera terestra continea asemenea compusi chimici, ca urmare a acitivitatii vulcanice intense din acea perioada straveche.

3. Teoria comunitatii din argila

Primul compus organic sau aminoacid a aparut in mediul de argila, acum aproximativ 4 miliarde de ani. Argila are doua proprietati ce ii pot atribui, cumulat, denumirea de “leagan al vietii”: capacitatea de a inmagazina energie si capacitatea de a transfera energia provenita mai ales din dezintegrarile nucleare sau din procesele termochimice de natura magmatica. terraAstfel, avand in vedere aceste proprietati de transfer, argilele stravechi ar fi putut functiona ca “fabrici chimice”de transformare a substantelor simple, anorganice, in primele particule ale comunitatii de substante organice.

4. Teoria izvoarelor hidrotermale

Viata a aparut in izvoarele hidrotermale, la adancime mare, unde moleculele bogate in hidrogen au dat nastere primului aminoacid, sub cataliza mineralelor care alcatuiesc peretii acestor fisuri. unul-din-marile-mistere-ale-universului-ar-putea-fi-rezolvat-savantii-au-descoperit-o-fabrica-a-vietiiAceasta teorie este coroborata cu descoperirea, in anul 1979, a unor ecosisteme fabuloase, care s-au dezvoltat in aceste conditii vitrege, populate cu o fauna specifica, adaptata la intuneric-crabi, pesti, bacterii. Din punct de vedere biochimic insa, sansele aparitiei primului aminoacid in izvoarele hidrotermale marine sunt infime, intrucat compusii organici sunt instabili la temperaturi ridicate.

5. Teoria inceputului rece

terestruIn urma unui studiu realizat de Institutul de Oceanografie Scripps ( San Diego, SUA) s-a ajuns la concluzia ca acum 3 miliarde de ani, oceanele lumii erau acoperite cu un strat gros de gheata de 300 de metri grosime, care proteja moleculele organice (cu rol de precursor al aminoacizilor) de actiunea nociva a radiatiilor ultraviolete. Stratul de gheata a functionat astfel ca o bariera, creand mediul perfect pentru aparitia vietii, la temperaturi scazute si la sute de metri adancime.

6. Teoria originii vulcanice

Aceasta completeaza celelalte teorii care speculeaza doar aparitia aminoacizilor. Leslie Orgel, cercetator de origine britanica, a studiat prezenta sulfurii de carbonil (COS) in gazele emanate de vulcani, impreuna cu alti doi cercetatori, Luke Leman si Reza Ghadir. vulcanCOS are rolul de a lega aminoacizii, fapt demonstrat intr-un experiment al acestora (2004). Intrucat COS este un compus chimic extrem de reactiv, in mediul apos acesta sufera o reactie de hidroliza. Asadar reactia de condensare a aminoacizilor a avut loc in mediul uscat, vulcanic.

7. Panspermia

mistere_4_size6Castigator al Premiului Nobel pentru Chimie (1903), cercetatorul de origine suedeza Svante Arrhenius, cunoscuta ca fondatorul chimiei fizice, a elaborat teoria panspermei, conform careia viata nu este originara de pe Terra, ci are alte origini, extraterestre. Viata a fost adusa pe Terra prin intermediul unui meteorit si apoi a proliferat.

Toate cele sapte teorii controversate ale originii vietii nu fac decat sa raspunda la ipoteze care nu pot fi demonstrate, insa cunoasterea lor asigura un strop de savoare neincetatei dorinte a omului de a-si intelege originile, neluand in seama interventia divina.

Sursa bibliografica: Terra Magazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 14 = 24

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie