Cine a dat ordin pentru ciuntirea arborilor din zona Mărășești? Angajata primăriei către protectoarea unei salcii: ”Dacă nu taci, o tai de tot!”
Vineri, 26 aprilie, într-un exces de zel, câțiva angajați ai Primăriei Oltenița, mai exact trei muncitori și o însoțitoare de la birou, au găsit de cuviință că trebuie să-și facă de lucru cu niște arbori. Aceștia s-au agățat de una dintre salciile din zona blocurilor A1, în Mărășești, încercând nu se știe ce anume, căci nici toaletare nu se poate numi efortul lor mai ales vara, dar nici selecție de crengi cu îndepărtarea crengilor uscate, căci salcia cu pricina nu are ani mulți de la plantare. Una dintre locatarele blocului a surprins angajații administrației locale exact în momentul când aceștia s-au apucat de treabă. Răspunsul dat celor din bloc a fost că ”doamna ingineră i-a trimis” la fața locului.
Femeia care locuiește în zonă a întrebat pe cea care a însoțit echipa de tăietori, dacă există o autorizație pentru aceste operațiuni, însă trimișii primăriei nu au avut un răspuns edificator. Drept urmare, cealaltă salcie din agendă a scăpat de urmările unor decizii subite. ”Este strigător la cer ce se întâmplă!”, exclamă Andreea A., o locatară și protectoarea salciei. ”M-am supărat foarte mult, iar după ce am strigat la ei, după ce i-am luat la întrebări, cea care însoțea muncitorii a spus că dacă nu tac, taie toată salcia.” ne mai spune femeia. Aceasta consideră că cine taie copaci la modul acesta, urăște natura, iar cu fiecare copac tăiat mai pierdem din oxigen.
Andreea A. iubește foarte mult natura, își dorește să respire aer curat împreună cu fiica și soțul ei. Indignarea femeii este nu doar pentru cât de inestetic arată arborele acum, dar și pentru faptul că locul a rămas fără umbră. De asemenea, nemulțumirea femeii a dezvăluit faptul că arbuștii au fost plantați de familia acesteia în urmă cu niște ani.
Salcia este un arbore decorativ, iubită de mulți dintre oltenițeni. Este specia ce drenează bine solul. Salcia este avidă după apă, iar specialiștii spun că două-trei salcii pe o suprafață de 1000 de mp pot drena locul în mod natural. Rădăcina ei absoabe impurități, nitriți și minerale grele din pământ, pe care apoi le depozitează în lemn. Efectele curative ale salciei sunt foarte interesante, dar acesta este deja alt subiect.
Până la urmă, cine din primărie a dat ordin pentru tăierea arborilor? Primarul, viceprimarul, o doamnă inginer sau vreun alt angajat pus pe treabă?
În imaginile de mai jos putem observa cum se face ceva în orașul de la mal de Dunăre, priceperea celor plătiți din bani publici: