Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Colegiul Neagoe Basarab organizează concurs de Ziua Internațională a Poeziei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, conducerea Colegiului Național ,,Neagoe Basarab” inițiază un concurs de creații literare dedicat elevilor. Tema este ”Oltenița, urbea mea”.
Pentru acest gen literar în versuri a fost consacrată o zi, Ziua Internaţională a Poeziei, marcată pe 21 martie ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO. Hotărârea s-a emis în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999.
Ziua Internaţională a Poeziei urmăreşte să susţină creaţia poetică, stabilirea unui dialog între poezie şi alte genuri ale creaţiei, editarea şi promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Cea mai veche poezie de dragoste din istorie, datează de pe timpul sumerienilor și se află  la Muzeul Arheologic din Istanbul. Aceasta a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani, pe o tăbliță de argilă, iar versurile îi aparțin unui poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.
Ce trebuie să știe participanții 
Potrivit regulilor stabilite de echipa organizatoare, participanții pot fi elevi de la gimnaziu și liceu. Subiectul lucrărilor va fi legat de tema concursului.
Poeziile vor avea 4 strofe cu rimă, ritm și măsură a versurilor, la alegere. Lucrările vor fi trimise pe adresa: concurs21martie@gmail.com până la data de 20 martie 2021.
În urma jurizării lucrărilor, pe data de 21.03.2021, elevii clasați pe primele 5 locuri vor fi premiați.
Lucrările ce vor obține locul 1 vor fi integrate într-un clip video.
Poeziile declarate câștigătoare vor fi publicate pe pagina web/facebook a Primăriei Oltenița, afișate sau printate și expuse la Casa de Cultură, alături de fotografia și numele câștigătorului.

“Poezia este suportul tradiţiei orale şi, de-a lungul secolelor, poate transmite valorile interioare ale diverselor culturi“,
se remarcă pe pagina ONU dedicată evenimentului.
Să ne amintim definiția dată poeziei de poetul Grigore Vieru: ”Nimeni nu ştie mai bine ca inima secretele creierului. Poezia ar fi secretul creierului scăpat din gura inimii.”
Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie