Compensații considerabile pentru 29.000 de români: Urmaşii deţinuților politic închiși peste 10 ani primesc 7.000 lei pe lună
La peste trei decenii de la Revolutia Romana din 22 decembrie 1989 persecutatii politic ai regimului totalitar și urmașii lor au parte de o lege cu caracter reparatoriu.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi secretarul de stat Octav Bzoja, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, au completat decretul-lege 118/1990 privind compensarea persecutaţilor politic.
Decretul-lege nr. 118/1990, privind acordarea de drepturi persoanelor care au fost persecutare politic după 6 martie 1945, precum şi celor deportate sau constituite în prizonieri arată că au fost introduşi şi urmaşii de gradul I ai celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, modificările fiind aplicate deja din toamna anului trecut. Legea nr. 130/2020, în vigoare din 8 noiembrie 2020, are caracterul unei soluţii reparatorii faţă de urmaşii celor care au avut de suferit nevinovaţi prin ani grei de detenţie.
Fiecare an de detenţie este compensat material cu 700 lei pe lună pentru fiecare urmaş, cu excepţia celor născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat a părintelui, care au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Spre exemplu, dacă un deținut politic a stat după gratii 15 ani, atât el cât și copiii săi, indiferent de numărul lor, primesc o indemnizație de 10.500 de lei pe lună. Dacă același deținut a lăsat acasă cinci copii, care sunt astăzi în viață, statul plătește lunar 52.500 de lei acelei familii.
La o detenție de 10 ani, suma de care beneficiază copiii deținutului politic este de 7.000 de lei lunar.
Cu alte cuvinte, fiul sau fiica persoanei persecutate cu 10 ani de închisoare, veniţi pe lume înainte de pedeapsă, primesc în acest caz 7.000 de lei pe lună, indiferent de numărul copiilor pe care i-a avut oponentul regimului comunist şi de statutul lor actual, salariaţi sau pensionari. Mergând pe acelaşi exemplu, pentru un deţinut politic care a lăsat acasă cinci copii statul plăteşte lunar 35.000 de lei moştenitorilor direcţi ai acestuia. Chiar şi urmaşii născuţi după venirea din închisoare sau prizonierat au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din suma de care ar fi beneficiat părintele său decedat.
Fiecare dintre persoanele care se află în situatția aceasta poate afla ce indemnizație primește înmulțind numărul de ani de detenție cu 700 de lei.
La nivel national, la momentul de față mai sunt în plata 29.000 de beneficiari ai Decretului Lege 118, adică persecutați politic și se apreciază că numărul total al noilor beneficiari ar putea egala sau depăși aceasta cifră, situația fiind în evoluție, pentru că nu toți au aflat de această lege.
Important de știut este că impactul bugetar al legii este unul care presează asupra bugetului de stat, fiind estimat la peste 700 de milioane de lei pe an.