Concurs de idei la Oltenița pentru macheta unei statui ce evocă eroismul
de Elisabeta Genoa
Una dintre modalităţile de a cheltui bani din bugetul public al unui oraş este construirea de monumente de for public. Municipiul Oltenița rămăsese în urma Călărașiului în ceea ce privește concepția și construcția de statui. Nicolae Dragu, fostul primar al municipiului Călărași, era recunoscut ca un fan al statuilor, un primar ale cărui principale preocupări erau astfel de îndeletniciri în construcții. Așadar, pentru anul viitor la Oltenița este programată lansarea unei statui care să elogieze eroii morți în războiul antifascist, de data aceasta în mandatul lui Petre Țone.
Pentru asta, primarul Țone, dornic de a rămâne o statuie în urma lui, o statuie a vitejiei strămoșilor, s-a hotărât să dea drumul unei Hotărâri de Consiliu Local pentru organizarea unui concurs de idei în realizarea obiectivului de investiții ”Statuia Eroilor din Orașul Oltenița căzuți în războiul antifascist 1944-1945”.
Potrivit Hotărârii, statuia se va fixa în Parcul Central Oltenița, amplasamentul având suprafața de aproximativ 250 mp. Pentru montarea statuii există avizul favorabil din 27 august 2015.
Lucrarea se va realiza din bronz cu o înălțime de maxim 12 m, inclusiv soclul, placat cu zidărie din piatră. Statuia se va executa și așeza după obținerea avizului Ministerului Culturii și al Patrimoniului Național, respectiv acordul Consiliului Local Oltenița și a autorizației de construcție.
Potrivit Regulamentului, concursul este deschis oricărei persoane fizice având statut de artist plastic, grup constituit din maxim 5 membri, sau ONG cu domiciliul/sediul în România care își desfășoară activitatea în sfera artistică și este coordonat de un artist plastic.
Angajații instituțiilor organizatoare, membrii juriului precum și rudele de gradul întâi ale tuturor acestor categorii, nu au dreptul de a participa la concurs.
Concursul organizat de primărie va pune la bătaie 3000 de euro pentru primii trei premiați, astfel: premiul I: 1500 de euro, premiul II: 1000 de euro, premiul III: 500 de euro.
Pentru a face parte din comisia juriului a fost propus consilierul Florian Cercel. Acesta a refuzat și l-a propus, pe motiv că are idei, pe consilierul Aurel Bîră.
Fiind vorba de o lucrare din domeniul artei, membrii juriului ar trebui să aibă studii în această specialitate.
Cât privește tactica de lucru, există orașe care organizează referendumuri pentru astfel de decizii la alegerea celei mai bune idei de statuie, pentru competență de specialitate.
Operă de artă sau lucrare istorică, mărturie ori reprezentare în bronz a unor scene, viitoarea statuie din Parcul Central ne va aminti de un mandat ce va rămâne în analele municipiului ca unul ce adoră istoria.
Dacă Oltenița se plânge de lipsa statuilor, nu se plânge în schimb de câinii ce preferă să doarmă liniștiți lângă soclul lor.
Lasă un răspuns