Consilierii oltenițeni au votat: 145,86 lei fără TVA un câine de capturat
După minute în șir de discuții contradictorii, o hotărâre de Consiliu Local, devenită aproape problemă națională, a fost votată cu un amendament. Ecosal Servicii Oltenița a solicitat consilierilor locali aprobarea tarifului pentru practicarea activității de capturare a câinilor, la care să se adauge prețul pentru transport. Directorul Ecosal Servicii, Gheorghe Matei, a prezentat o notă de fundamentare cu niște costuri, pe marginea cărora s-au iscat minute în șir de discuții în recenta ședință.
Consilierul local Mitică Pană a cerut amânarea Hotărârii pentru a se face o analiză amănunțită cu justificarea prețului care din punctul acestuia de vedere, este mare, ținând cont că în el se regăsesc doar două operațiuni: capturare și transport. De cealaltă parte, alt consilier local, Nicolae Robu, consideră că prețurile diferă de la câine la câine, în funcție de talie și rasă, de aceea este nevoie de o ajustare după o analiză mai atentă. Primarul Petrică Țone nu a fost de acord să amâne Hotărârea, deși acesta vine la ședințele consilierilor în calitate de invitat. În speță s-a votat.
Pentru capturare și transport/câine s-a stabilit suma de 145,86 lei
Potrivit calculelor făcute, tariful cerut pentru aprobare la practicarea celor două activități a fost stabilit la 145,86 lei/câine fără TVA. Consilierii au acceptat prețul propus, dar cu amendamentul cerut de Pană, în preț să se includă și alte activități.
În fișa de fundamentare sunt înșirate cheltuieli cu soluții tranchilizante, combustibil și lubrifianți auto, seringi și ace, etanșatoare, crose, cuști metalice, plase de prins, servicii ale terților plus echipamentele de protecția muncii. Tot în fișa de fundamentare se regăsesc și cheltuielile cu șoferul și muncitorii hingheri.
Ecosal Servicii este o societate sudată de primărie, activitățile acesteia fiind împărțite între colectare de gunoi vegetal și gestionarea activității câinilor fără stăpân în oraș.
Dacă nu vor fi adoptați, câinii capturați vor fi eutanasiați după 21 de zile
Lucrurile nu sunt însă foarte clare. Dacă se capturează și apoi eutanasiază, aceasta nu este soluție potrivită. Nu știm dacă există în Oltenița persoane care să adopte non stop câini. Chiar dacă temporar populația canină este diminuată, dinamica reproducerii duce la o repopulare în timp record. Sunt state în Uniunea Europeană unde sunt implementate programe naționale cuprinzătoare, care prevăd educarea proprietarilor de animale, identificarea și înregistrarea animalelor de companie, precum și prevenirea abandonului. Sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor este considerată de către reprezentanții societății civile ca fiind o soluție pentru controlul populației canine. Câinii fără stăpân trebuie capturați, sterilizați și returnați în locurile de proveniență, iar proprietarii de câini trebuie sprijiniți și asistați prin programe naționale de sterilizare a animalelor.
Țara noastră a devenit o țintă de atenție pe această problemă a câinilor vagabonzi, tocmai pentru că autoritățile locale în general nu știu să gestioneze problema. De altfel, asupra unora planează suspiciuni de corupție, întărite de lipsa de transparență a autorităților. Există primării în țară unde contractele încheiate de autoritățile locale respective sunt doar o modalitate de a transfera banii publici către entități private din anturajul decidenților locali.