Consumatorii de apă caldă și căldură prin sistemul centralizat de la Oltenița rămași în frig. Ce urmări au politicile locale duse în ultimii 6 ani? (I)
Laura Suzeanu
Mai mulți abonați ai Serviciului de apă caldă și căldură Termourban Oltenița au fost înștiințați de faptul că în sezonul de iarnă 2018-2019 nu vor beneficia de apă caldă și căldură.
Serviciul de furnizare a căldurii şi apei calde în blocurile de locuinţe, de pildă, este o activitate economică reglementată de un contract. Ca atare, prevede drepturile şi obligaţiile furnizorilor şi consumatorilor. Câţi consuamtori de energie termică îşi cunosc drepturile? Că tot vine iarna… Dar câți dintre oltenițeni mai primesc căldură centralizat în această iarnă? Termourban nu se înghesuie să mai ofere căldură termică, foarte mulți oltenițeni, chiar și cei buni platnici, au primit adrese de la Termourban prin care li se aduce la cunoștință faptul că s-a creat un dezechilibru prin consumatorii care s-au debranșat de la sistemul centralizat de energie termică care au montat centrale individuale și de cei care nu au achitat datoriile către Termourban.
Legea 51/2006 spune că utilizatorii au dreptul să solicite şi să primească, în condiţiile legii şi ale contractelor de furnizare/prestare, despăgubiri sau compensaţii pentru daunele provocate lor de către operatori prin nerespectarea obligaţiilor contractuale asumate ori prin furnizarea/ prestarea unor servicii inferioare, calitativ şi cantitativ, parametrilor tehnici stabiliţi prin contract sau prin normele tehnice în vigoare. Pentru aceasta, consumatorul trebuie să ştie cum arată contractul de furnizare cu Societatea Termourban Oltenița.
Cine nu credea că PSD poate, iată că s-a demonstrat că da, poate…mai ales la…statui
În timpul regimului Țone PSD s-a ajuns la această situație. Nici măcar unul dintre cei responsabili, nu vine cu propuneri pentru a sprijini pe cei care nu își permit montarea de centrale termice individuale sau care, din cauza sărăciei, nu pot plăti toată datoria restantă către Termourban. Petrică Țone preferă să dea bani pe statui inutile și extrem de costisitoare pentru un oraș ca Oltenița, unde nivelul de trai scade pe zi ce trece. În afara bugetarilor care nu sunt deloc puțini în raport cu puterea economică a orașului, ceilalți se descurcă foarte greu cu banii. Fie că vorbim de pensionari sau de șomeri, fie că ne referim la cei care lucrează sezonier sau la angajații firmelor private, firme pe care PSD-ul a avut grijă să le dezechilibreze și aducă la situații de criză, aceștia se descurcă extrem de greu din punct de vedere financiar. Consilierii locali împreună cu primarul și viceprimarul orașului ar fi trebuit ca până acum să găsească soluții pentru familiile care rămân anul acesta fără căldură și apă caldă. Ce trebuie să facă acești oameni? Să plece la muncă în străinătate, unii având vârste foarte înaintate, ori să iasă la cerșit pe străzi pentru a reuși să facă față dărilor și vieții lor de zi cu zi, pentru a-și plăti facturile, taxele și impozitele recent mărite de actuala administrație locală, apoi consumul zilnic de hrană?
Adrese fără perspectivă și viața în gri de la Oltenița
La fiecare centrală termică, mai mult de jumătate din blocuri s-a debranșat de la sistemul centralizat Termourban. Celelalte au rămas în stand by.
Adresele trimise locatarilor apartamentelor de către directorul Societății de termoficare au fost formulate în așa fel încât pe cei care nu au datorii aici i-au iritat și făcut să explodeze de indignare. După prezentarea situației centralelor rămase fără obiectul muncii, finalul este unul ”apoteotic”: ”Dvs. figurați/nu figurați cu o datorie de…0 lei. Având în vedere situația prezentă, situație ce generează pierderi și depășiri ale consumurilor specifice de gaz și energie electrică, ce duc la creșterea exagerată a prețului, vă informăm că în sezonul rece 2018-2019, SC Termourban SRL nu vă poate asigura energia termică necesară încălzirii locuinței și a apei menajere.”
Trecând peste exprimarea alambicată din text, se observă că oltenițenilor nu li se dau speranțe de schimbare a situației.
Rectificările bugetare sau hotătârile locale care împart bugetul nu ajută sărmanii orașului
Banii contribuabililor ajung să fie împrăștiați spre lucruri costisitoare, care nici măcar nu-și justifică cheltuiala. Deși ar trebui să existe transparență în primărie, aceasta s-a rătăcit printre norii interdicțiilor, în labirintul unor legi personale, individuale, de care beneficiază doar Țone și apropiații, fidelii săi susținători. Se cheltuiesc foarte mulți bani cu salariile celor angajați în ultimii ani fără sustenabilitate economică, doar pentru capital electoral. În Spitalul Oltenița s-au făcut angajări pe anumite criterii care nu favorizează pe oricine și nu se bazează pe meritocrație. Salariile celor preferați de actuala administrație și aduși în spital, depășesc suma de 12.000 de RON lunar (peste suta de milioane de lei vechi), la care se adaugă salariile celorlalți plătiți din impozite și taxe, celor plătiți de la bugetul de stat din primărie, azilul de bătrâni, partea rămasă din Ecosal Servicii. Așadar, se văd care sunt preferințele celor aleși la Oltenița.
La Iași autoritățile nu vor să se ajungă la debranșarea de la sistemul central de încălzire, iar în Germania s-a revenit la acest sistem de la cel individual.
(despre ce se va întâmpla cu centralele termice și ce vor face angajații Termourban, despre întregul sistem de funcționare al celor 10 centrale de la Oltenița și cum a pierdut orașul o tehnologie avansată de furnizare de energie, veți putea citi în partea a II-a a materialului)