Cum devin Hotărârile de Consiliu Local legale la Oltenița, domnilor aleși?
La Oltenița membrii Consiliului Local nu prea se ridică la înălțimea așteptărilor celor care i-au votat fie că au vrut fie că nu. Consilierii se comportă la ședințe cel puțin ciudat, fiecare trăgând spre direcția impusă de partid și de interesele personale sau de grup.
Pe bani cetățenilor, de cele mai multe ori ședințele locale au ajuns un fel de circ, deși eticheta de ”consilier” dar și celelalte de ”primar” sau ”viceprimar” le impune alte reguli, în primul rând aceea de a avea maniere și de a oferi respect pentru ca la rândul lor să fie respectați.
O problemă care încă nu s-a rezolvat în ședință și nu este clară, este aceea care se referă la modul cum se votează, veridicitatea hotărârilor după opțiunea consilierilor prezenți. După demisia unui consilier PNȚcd, din cei 19 consilieri votați la alegerile din 2012 așa cum este prevăzut în lege, au rămas 18 consilieri. Oltenițenii nu știu cum se iau acum deciziile de vot, mai ales că există o regulă după care Hotărârile de Consiliu Local se validează sau nu se validează, în funcție de numărul de voturi, reguli impuse atât de Legea funcționarului public cât și de Regulamentul consilierilor locali Oltenița.
Primarul Țone ar trebui să impună regula ca după fiecare vot să se calculeze procentul iar secretarul Primăriei sau secretara primarului să anunțe public opțiunile și să arate dacă a trecut sau nu propunerea locală emisă. De cele mai multe ori, nu se deslușește foarte clar cine și ce votează, pe lângă ironii, miștouri, acuze, injurii mai șoptite sau mai vocale ce se aud în timpul ședințelor locale. La Oltenița se pare că nimeni nu este responsabil cu numărarea voturilor, fiecare contabilizează pe cont propriu. Nu se înțelege exact cine și cum a votat dintr-o lipsă de simț civic sau poate intenționat. Unii dintre consilieri ridică mâna plictisiți când votează sau doar schițează un gest de a ridica mâna, de-abia o ridică cu puțin mai mult de nivelul feței de cele mai multe ori, de aceea votul este neinteligibil. Iar cel care trebuie să anunțe dacă a trecut sau nu o hotărâre nu o face. Potrivit Art. 43 alin (5) din Legea 215/2001 ”Consilierul care conduce ședințele de consiliu, împreună cu secretarul unității administrativ-teritoriale își asumă, prin semnatură, responsabilitatea veridicității celor consemnate.” Apoi aflăm la art. 46 a Legii funcționarului public cum se votează și adună voturile în funcție de natura Hotărârilor locale cu alineatele pe care le redăm mai jos, pentru ca atât Executivul Primăriei Oltenița și consilierii locali, dar și secretara care înregistrează ședințele sau secretarul Primăriei să le cunoască sau rememoreze :
”(1) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin consiliul local adoptă hotărâri, cu votul majorității membrilor prezenți, în afară de cazurile în care legea sau regulamentul de organizare și funcționare a consiliului cere o altă majoritate.
(2) Hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condițiile legii, administrarea domeniului public și privat al comunei sau al orașului, participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului, precum și cele privind asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice, cu organizații neguvernamentale, cu persoane juridice române sau străine se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul consilierilor în funcție.
(3) Hotărârile privind bugetul local, precum și cele prin care se stabilesc impozite și taxe locale se adoptă cu votul majorității consilierilor în funcție. Dacă bugetul local nu poate fi adoptat după două ședințe consecutive, care vor avea loc la un interval de cel mult 7 zile, activitatea se va desfășura pe baza bugetului anului precedent până la adoptarea noului buget local, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat.”
Așadar există hotărâri ce devin legale cu 2/3 din voturi, inclusiv cele de patrimoniu, altele cu jumătate plus unul din consilierii prezenți iar la cele legate de tarife jumătate plus unul din totalul consilierilor.
Ținând cont de faptul că au rămas 18 consilieri iar raportul la vot s-a schimbat, întrebarea către Executivul oltenițean este cum de sunt hotărâri care trec ca și cum ar fi 19 consilieri și de ce nu se anunță cu voce tare de cel care trebuie să aducă la cunoștință legalitatea acestor acte supuse dezbaterilor, modul cum a trecut o Hotărâre de Consiliu Local sau dacă aceasta a trecut.
Lasă un răspuns