Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cum ne sunt spionate e-mail-urile şi apelurile telefonice?

Începând cu iunie 2013, când Edward Snowden, analist, angajat al NSA (Agenţia Naţională de Securitate Americană) a făcut public faptul că, sub pretextul luptei antiteroriste, serviciile secrete americane, britanice şi chiar franceze spionează tot ce înseamnă comunicare electronică, la nivelul planetei, nu mai este nicio îndoială că email-urile şi apelurile telefonice ne sunt ascultate non-stop. Şi alţi foşti responsabili din instituţiile de securitate ale diverselor ţări au confirmat, în repetate rânduri, că serviciile secrete vor să ştie tot, tot timpul şi că acest lucru a devenit posibil, din punct de vedere tehnic, în ultimii ani.

Spionarea datelor

Tot in iunie 2013, The Guardian si Washinton Post au publicat o serie de articole in care aratau ca Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, Paltak, YouTube, AOL, Skype, Dropbox au acceptat accesul serviciilor secrete americane la datele personale ale utilizatorilor lor. Mai mult, a fost facut public un document PowerPoint, in care se prezentau detaliile unui astfel de parteneriat cu FBI si NSA.

« Prism » se numeşte programul « ocult » al NSA, din cauza căruia s-a declanşat un adevărat scandal mondial (deoarece au fost « sifonate » o serie de informaţii), prin acesta urmărindu-se nu atât conţinutul mesajelor, cât datele de identificare şi frecvenţa mesajelor. De exemplu, pentru o convorbire telefonică, se identifică numărul apelantului, al apelatului, data, ora, durata convorbirii şi locul din care a fost iniţiată. După câteva săptămâni de « urmărire », Guvernele-stiu-tot-ce-facem-pe-telefonul-mobilspun specialiştii, se poate şti, cu precizie, domiciliul « urmăritului », locul de muncă, unde pleacă în vacanţă, ce fac diverşi membri ai familiei etc. Se generează o fisă automată, în care sunt înregistrate toate aceste date şi care se păstrează o anumită perioadă de timp. Se pare că nu există niciun fel de problemă în privinţa stocării datelor, de vreme ce totalitatea comunicaţiilor dintr-o ţară, pe durata unui an, se poate ţine pe un singur computer.

În cazul convorbirilor telefonice, pentru spionaj, serviciile secrete se folosesc de tehnici performante de conversie a vocii în text, după care se face, cu uşurinţă, o cercetare a cuvintelor « cheie », ca şi în cazul mesajelor prin e-mail.

Pentru cine se gândeşte că totuşi pare imposibil să se ţină sub control tot ceea ce se întâmplă, din punctul de vedere al comunicaţiilor pe planetă, crypto-analistul Bruce Schneier subliniază că ar fi de ajuns să se vadă noul centru al serverelor de la NSA, capabil să stocheze yottaocteti de date, un yottaoctet fiind o unitate de măsură a cantităţii de informaţie numerică, echivalent cu 10 la puterea 24 octeţi, adică 1000 de miliarde de de teraocteti, ceea ce ar însemna date înregistrate, de exemplu, prin echivalenta, pe mii de miliarde de CD-uri, pentru care lucrează zeci de mii de angajaţi NSA.

Asadar, nu suntem “singuri”, apeluri telefonice, SMS-uri, mail-uri, accesul la Facebook, Twitter etc. – totul este sub “supraveghere”… Big Brother vegheaza…

Sursa : www.destepti.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

− 1 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie