Cum păstrează Prinţul moştenitor al Coroanei Marii Britanii patrimoniul cultural românesc
De ce un străin cu sânge albastru ştie să aprecieze România? Charles de Wales îndrăgostit de plaiurile mioritice
Gesturile şi iniţiativele sale l-au transformat în Ambasadorul României pentru Marea Britanie, Europa şi lumea întreagă. Pentru acest lucru măreţ, pentru imaginea făcută ţării noastre, îl felicităm şi rămânem profund recunoscători. Astfel, ne-am decis să îi acordăm şi noi în paginile noastre oltenitainfo.ro un mic spaţiu comparativ cu mărinimia sa, nu doar pentru a înţelege ce face Prinţul Charles pentru România, cât mai ales pentru a lua exemplu de la cineva care, deşi este străin de ţara noastră, reuşeşte să-i aprecieze frumuseţile reale, să le însuşească şi promoveze. Jurnaliştii britanici au realizat deseori filme cu imagini din ţara noastră, în special din zona Transilvaniei şi Bucovinei, unde natura este vie, unde se găseşte multă sălbăticie a mediului natural, după cum spun aceştia. De asemenea, au relatat în amănunt vizitele şi gesturile Prinţului lor. Din reportaje reiese că Prinţul de Wales găseşte în localităţile rurale din Transilvania frumuseţea şi simplitatea pierdută a Marii Britanii în faţa progresului, ţinuturile de poveste descrise de Thomas Hardy, dar dispărute odată cu evoluţia societăţii. Charles a declarat de nenumărate ori că frumuseţea României cu locurile sale unice redă ceea ce Europa a pierdut. Acesta spune că avem o ţară cu colţuri pitoreşti rupte parcă din poveşti.
Obiceiurile tradiţionale şi modul de viaţă al oamenilor cu gesturi simple şi legaţi de pământ şi de creşterea animalelor, satele risipite, căruţele trase de cai, obiceiurile de sărbători, ne fac speciali faţă de alte naţionalităţi. Prinţul Charles este un puternic apărător al tradiţiilor româneşti, al agriculturii ecologice româneşti prin Fundaţia Transylvania Authentica. Charles de Wales, prinţul moştenitor al Coroanei Marii Britanii, deţine în România cel puţin zece locuinţe aflate în proprietate personală sau prin intermediul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust” , în judeţele Sibiu, Covasna, Maramureş sau Braşov. Preşedintele Traian Băsescu i-a spus prinţului, în glumă, la una din întâlnirile lor, că Prinţul va avea „un stat întreg, în curând”.
Moştenitorul coroanei Marii Britanii a făcut declaraţii preluate apoi de presă despre cum ar trebui să înveţe poporul său câte ceva din simplitatea şi tradiţiile Transilvaniei, adică lucrurile uneori trebuie să rămână aşa cum au fost lăsate, modernizarea putând altera modul de viaţă al oamenilor.
Prima vizită în România a fost decisivă pentru ca ţara noastră să-i intre la suflet
După prima vizită pe care a efectuat-o în Transilvania în anul 1998, Prinţul Charles a devenit un mare iubitor al tradiţiilor, culturii şi peisajelor sălbatice ale acestei regiuni, pe care le-a promovat, unul din aceste reportaje fiind documentarul “Wild Carpathia”, apărut şi difuzat în întreaga lume în urmă cu mai bine de un an. De aceea moştenitorul tronului britanic apare ca un adevărat ambasador al României. Prinţul de Wales vede în plaiurile carpatice, în România Mioriţei, locuri minunate de evadare şi relaxare, având cuvinte de laudă despre ţara dacilor în orice împrejurare ce i se oferă.
România nu are o imagine prea bună în Europa, imagine deteriorată de diverse situaţii create de persoane fără calitate sau educaţie, imagine înrăutăţită şi de politicienii corupţi. Străinii însă pot descoperi că ţara noastră are o parte frumoasă, cu alţi oameni frumoşi, cu servicii ireproşabile în unele zone turistice, minuni tradiţionale de oferit, alături de ospitalitatea multor români. Prinţul Charles aminteşte acest lucru prin vizitele şi cuvintele sale encomiastice, laudative, devenind un real apărător al imaginii ţării noastre peste hotare. Astfel, chiar şi presa din Marea Britanie sau alte persoane din Europa şi din lume care ne discreditează, uită pentru o perioadă de faptele urâte ale unor români peste hotare, cazuri într-adevăr izolate de partea frumoasă a României şi relatează de ce un britanic cu sânge albastru este atât de fascinat de o ţară ca România.
România are o bogăţie pe care mulţi din locuitorii săi nu ştiu să o valorifice. Sunt zone ce ar putea deveni sursă inepuizabilă de venit turistic dacă ar exista mai mult interes în acest sens. Este nevoie de iniţiativă şi bune intenţii, pentru că bani se găsesc ţinând cont că ţara este suprasaturată de jeep-uri sau vile construite peste noapte, aproape zilnic auzim de evaziuni fiscale sau spălare de bani, vedem cum politicieni corupţi sau înalţi funcţionari publici din funcţii administrative se îmbogăţesc subit şi ilicit.
Este nevoie de iniţiative de conservare şi valorificare turistică a patrimoniului pe care România îl are, pe care chiar şi Olteniţa îl are prin fluviul Dunărea care o însoţeşte o bună bucată de drum, astfel putându-ne singuri oferi şansa de a trăi civilizat şi sănătos în acelaşi timp.
Surse de documentare: diverse postari on line, foto on line, youtube.com
Lasă un răspuns