Cum poți fi amendat mai aspru de polițiști și cine poate face închisoare/Proiect de lege la Ministerul Afacerilor Interne
Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul poliției, precum și pedepse cu închisoarea pentru vecinii gălăgioși sau pentru cei care jignesc polițiștii sunt prevăzute într-un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.
Apoi, cei care vor jigni polițiștii în public vor putea fi amendați penal sau vor risca închisoarea de la trei luni la un an.
De asemenea, cei care nu vor avea acte de identitate pentru a se legitima vor putea fi supuși amprentării, inclusiv fotografierii, urmând ca polițistul să facă publică fotografia/înregistrarea/schița persoanei a cărei identitate nu poate fi stabilită altfel, tocmai pentru a se încerca stabilirea identității. Aceste măsuri se vor realiza, potrivit documentului în dezbatere, chiar și în lipsa consimțământului acelei persoane.
Cei care vor refuza să se legitimeze vor primi amenzi între 500 și 1.500 de lei (acum se pot da amenzi între 100 și 500 de lei). Dacă la acest moment nu se specifică foarte clar când se poate cere legitimarea unei persoane, proiectul cuprinde o listă care enumeră astfel de situații: de pildă, dacă există suspiciunea că pregătește o faptă ilegală, cu ocazia unor controale/razii sau încearcă să pătrundă într-un loc cu acces restricționat.
Se face o enumerare clară a situațiilor în care persoana poate fi obligată să meargă la secție (de exemplu, atunci când nu i se poate stabili identitatea, când există suspiciunea că pregătește săvârșirea unei fapte ilegale etc.). Practic, dacă persoana nu poate fi legitimată, se va cere acesteia să meargă la secție, iar refuzul de a merge la secție va fi pedepsit mai aspru, adică cu o amendă între 500 și 1.500 de lei, față de maximum 500 de lei, cât este acum amenda. Cei care vor fi conduși la secție vor fi supuși, în toate situațiile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului.
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice va trebui să treacă mai întâi de Executiv, să fie dezbătut și votat în Parlament, aprobat de șeful statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial. După aceea, actele normative pe care le vizează vor fi modificate în consecință: Legea nr. 61/1991, Legea nr. 218/2002 și OUG nr. 104/2001.
Cei care vor împiedica organele de poliție să constate o infracțiune/contravenție în flagrant, care vor împiedica legitimarea sau controlul corporal, al bagajelor ori mașinilor sau care vor împiedica polițiștii să ducă pe cineva la secție vor risca, de asemenea, o pedeapsă cu închisoarea între șase luni și trei ani.
Organele de poliție vor avea dreptul de a cere oricărei persoane care face obiectul unei măsuri polițienești să renunțe temporar la anumite obiecte pe care le-ar putea folosi pentru un atac armat; iar aici proiectul nu se referă doar la arme, ci și la diverse alte obiecte ce pot pune viața polițistului/altei persoane în pericol, dar și la animale.
În fine, polițiștii vor avea dreptul de a folosi forța fizică pentru a se opune rezistenței persoanei care, spre exemplu, refuză să meargă la sediul poliției, refuză percheziția ori aplicarea cătușelor. La acest capitol, proiectul va aduce, de asemenea, o detaliere a situațiilor în care se poate folosi constrângerea, cum anume se va face asta ș.a.m.d.
Acest proiect de lege, pe lângă modificarea/introducerea unor sancțiuni, pune în mai multe cuvinte și în exprimări mai clare lucruri care, în mare parte, pot fi făcute și la acest moment de către organele de poliție, dar care sunt adesea contestate de către cei vizați.
Lasă un răspuns