Cum se face donarea de sânge total/plasmă de la persoanele vindecate de COVID. Plasma salvează vieți.
Potrivit Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, stabilește cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de noul coronavirus.
Acest Ordin semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, conține modificări referitoare la selecția potenţialilor donatori de sânge total/plasmă ce vor putea fi aleși dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2.
Cerințele sunt:
- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
- încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
- intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă. Aceasta se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.
Documentul a fost elaborat în urma consultării specialiștilor din Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.
Ce este plasma convalescentă?
Plasma este partea lichidă de sânge care rămâne atunci când toate celulele roșii și albe din sânge și trombocitele au fost îndepărtate.
În urmă cu peste o sută de ani, Emil Behring a primit primul premiu Nobel pentru fiziologie și medicină pentru munca sa, demonstrând că plasma poate fi utilizată pentru tratarea difteriei.
Când o persoană contractează un virus precum COVID-19, sistemul său imunitar creează anticorpi pentru a combate virusul. Acești anticorpi se găsesc în plasmă. Plasma cu acești anticorpi care combat infecțiile se numește „plasmă convalescentă”. Printr-un proces de donare a sângelui, această plasmă bogată în anticorpi poate fi colectată de la o persoană recuperată, apoi transfuzată la un pacient bolnav care încă luptă cu virusul. Acest lucru oferă un impuls sistemului imunitar al pacientului bolnav și poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare.
De peste o sută de ani, plasma salvează vieți
Potrivit unui site medical, plasma este componenta lichidă a sângelui și este formată în principal din apă, proteine și anticorpi care ajută corpul să funcționeze.
Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Donarea plasmei se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit profesional, folosind materiale sterile, de unică folosință.
Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).
Pentru a deveni donator de sânge/plasmă trebuie să demonstrați că ați trecut prin etapele de infectare cu noul coronavirus, dar să îndepliniți următoarele condiții:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- să aveți puls regulat, 60-100 bătăi/minut, și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
- (pentru femei): să nu fiți însărcinată, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să nu fiți sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine
- să aveți o greutate peste 50Kg
Județul Buzău este pe primul loc la donarea de plasmă autoimună folosită în tratarea formelor grave de COVID-19. Potrivit presei locale buzoiene, rata de colectare este de 7,6% la Centrul de Transfuzie din oraș.
Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață:
DONEAZĂ PLASMĂ!