Cum se toaletează copacii la Oltenița. Parcul Argeș subțiat la verde
Câțiva angajați ai primăriei oltenițene au fost trimiși în Parcul Argeș cu drujba pentru a tăia crengi din pomi. Angajații au declarat că ei toaletează copacii, deși din informațiile noastre nici măcar unul nu are studii de specialitate. Dar nu mai contează prea mult studiile în orașul de la malul Dunării dacă ești cu cine se autoproclamă ”baștan”.
Un accident nefericit a fost și cu bradul din Parcul Central. Lipsa unor informații de bază a dus la pierderea uriașului, după ce bradul a fost mutat dintr-un loc în altul, dispoziție dată de șeful primăriei, pentru a se vedea statuia pe care acesta a plătit-o din bani publici cu aproape 13 miliarde de lei vechi.
Ce fel se toaletează pomii la Oltenița:
Specialiștii spun ca arborii din coroana cărora se taie mai mult de 30 la sută sunt sortiți pieirii. Media de omorâre a unui arbore prin toaletare este între doi și cinci-şase ani, spun cei școliți. Problema e că după toaletare, dacă nu se efectuează corect, ei se usucă și rămânem fără aer.
Arborii îţi asigură umbră şi rețin foarte mult praf pe frunze, care nu-ți intră în casă și în plămâni. Unele toaletări se fac doar prin eliminarea ramurilor uscate și frânte din coronament, în perioada de rapaus vegetativ, pentru a nu fi afectat echilibrul biologic al acestora. Peisagiști cu experiență spun că există două tipuri de toaletări, dar că ambele trebuie făcute doar de specialiști. Explicațiile vin imediat, astfel încât se spune că dacă toaletările nu se fac corect pe termen lung, acești copaci se pot îmbolnăvi și vor deveni un pericol pentru cetățeni. Copacii devin vulnerabili la vânt din cauza modificării formei coroanei. De asemenea, din cauza tăierilor fără sens, se modifică inclusiv centrul de greutate al copacului, acesta riscând să-și aplece trunchiul, ba chiar să cadă sub acțiunea propriei greutăți. O tăiere corectă este aceea când vizual vorbind abia îți dai seama că s-a efectuat și nu afectează structura copacului.
Specialiștii spun că arborii se udă prin picurare, pentru că doar așa ajunge apa mai departe în sol, adică ei trebuie permanent ținuți sub observare. Și nu cum vedem noi vara pe Pietonala Argeșului cum se întristează, și chiar usucă sub ochii noștri anumite soiuri de conifere, din lipsă de apă și o îngrijire corectă.
Apoi, dacă nu se fac tăieri de întreținere, atunci când cade o ramură uscată, rupe din copac, iar el rămâne găurit. Arborele, dacă are o rană, o închide în interior iar dacă nu se cunosc semnele la el, poate provoca alte probleme.
De aceea este indicat și foarte important ca tăierile copacilor ca și toaletările să se facă de specialiști în cunoștință de cauza și ca la carte.
Asfalt și praf ca niciodată!
La Oltenița nu este prima dată când vedem așa ceva. Nu uităm tăierile de copaci de pe străzi sau tăierile masive de pomi din anii trecuți în Parcul Central, cei mai mulți dintre aceștia fără urme de boli sau putregai. Există situații când copacii tăiați pot muri cu puieți dacă nu se fac verificări. Primarul Petrică Țone ar trebui să știe că un copac mort înseamnă mai puțin oxigen într-un oraș, că un copac obişnuit reușește să absoarbă într-un singur an peste 6 kg de CO2 (bioxid de carbon) şi produce oxigen suficient pentru o familie de patru persoane. După acțiunile de tăieri produse în acești ultimi ani de când este Țone primar, avem și mai puțini copaci care să ne protejeze de noxe, de praf care pe zi ce trece este mai vizibil, de mirosuri grele, copaci care să ne mângâie cu răcoare și umbră în zilele caniculare de vară. Avem asfalt și praf la Oltenița din belșug, adică exact ce face rău omenirii, mediul poluant care îmbolnăvește și scade media de viață.
Ce fac consilierii locali oltenițeni? Care sunt atribuțiile lor?
Oltenițenii au avut niște preferințe la alegerile locale. Așadar, cei care au ieșit la vot au pus ștampila pe niște partide care au tipărit pe listele lor anumiți consilieri locali. La Oltenița cei mai mulți consilieri sunt de la PSD, urmați de cei din ALDE și PNL. Dar cum ALDE a fost în alianță cu PSD iar doi dintre consilierii lor care țineau cu cetățenii orașului au fost alungați din partid, cei rămași votează ca cei din PSD. Petrică Țone fiind reprezentant al PSD, consilierii majoritari sunt cei din sfera sa de influență. Dacă aceștia nu pot să îl tragă la răspundere pentru anumite fapte ale sale, și nu înțeleg că ei sunt puși acolo în slujba oamenilor, atunci rămân doar cei de la PNL să ne mai lămurească. Doar că de multe ori nici aceștia nu sunt puși în temă cu deciziile primarului.
Consilierii locali ar trebui să răspundă pentru toate astea. Ei sunt cei care ar trebui să ne informeze direct sau indirect de ceea ce se întâmplă sub dispozițiile lui Țone. În acest caz, ar fi de formulat câteva întrebări:
- cine sunt persoanele care fac toaletările în oraș
- dacă există autorizație pentru asta
- ce pregătire de specialitate dețin cei care aveau drujba în mână ca să se știe ce taie și ce nu taie
- din partea căror instituții există avize sau dacă există pentru operațiunile făcute
Despre masa lemnoasă rămasă nu mai vorbim, căci niciodată Țone nu a informat cetățenii care este direcția luată de lemnele rezultate din tăieri.