Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem “deservire ireproşabilă” sau “servire ireproşabilă”?

O pretinsă greşeală privind folosirea termenilor “a deservi” şi “deservire”, ce a atras după sine indignarea unor vorbitori/cititori a fost observată, încă de acum o jumătate de secol, de lingvistul Alexandru Graur. Tema a fost reluată de Rodica Zafiu, profesor în cadrul catedrei de Limba Română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, care a observat că revolta împotriva presupusei erori apare şi astăzi în rândul internauţilor, pe bloguri sau forumuri, unde, prin diverse comentarii, sunt condamnate formulări de tipul „policlinica ce deserveşte această zonă”; „deservirea clienţilor”; „deservire ireproşabilă” etc.
limba romana
Specialiştii explică, însă, că termenii “a deservi” şi “deservire” provin din franţuzescul “desservir”, unde apare cu trei sensuri, adică a) a asigura un serviciu b) a strânge masa, a debarasa şi c) a dăuna, a aduce prejudicii (Tresor de la langue francaise informatise – TLFI).

Potrivit DEX, “a deservi” are înţelesul de “a face cuiva un rău serviciu, a acţiona în dauna cuiva, a nu servi cum trebuie” şi “a presta un serviciu în folos public, a servi o colectivitate, a avea în grijă supravegherea şi dirijarea funcţionării unei maşini”.

“Asemenea polarizări ale sensurilor unor omonime pot crea şi confuzii,ambiguităţi involuntare sau echivocuri voite, ca în enunţul «Serviciile secrete româneşti au deservit puterea politica»”, noteaza Rodica Zafiu în articolul “Păcatele Limbii: Deservire”

Cu sens negativ cuvântul “deservire” apare foarte rar, în locul acestuia fiind folosit “deserviciu”. În schimb, cu înţelesul pozitiv este utilizat de multă vreme (“farmacia deserveşte întreaga populaţie”, “autobuzul deserveşte cartierul” etc).

Aşadar, vorbitorii trebuie să ţină cont de dublul sens, respectiv omonimia termenilor “a deservi”, “deservire”, pentru a nu cădea pradă “capcanelor limbii române”, cum le numea reputatul lingvist Alexandru Graur.

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie