Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem “deservire ireproşabilă” sau “servire ireproşabilă”?

O pretinsă greşeală privind folosirea termenilor “a deservi” şi “deservire”, ce a atras după sine indignarea unor vorbitori/cititori a fost observată, încă de acum o jumătate de secol, de lingvistul Alexandru Graur. Tema a fost reluată de Rodica Zafiu, profesor în cadrul catedrei de Limba Română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, care a observat că revolta împotriva presupusei erori apare şi astăzi în rândul internauţilor, pe bloguri sau forumuri, unde, prin diverse comentarii, sunt condamnate formulări de tipul „policlinica ce deserveşte această zonă”; „deservirea clienţilor”; „deservire ireproşabilă” etc.
limba romana
Specialiştii explică, însă, că termenii “a deservi” şi “deservire” provin din franţuzescul “desservir”, unde apare cu trei sensuri, adică a) a asigura un serviciu b) a strânge masa, a debarasa şi c) a dăuna, a aduce prejudicii (Tresor de la langue francaise informatise – TLFI).

Potrivit DEX, “a deservi” are înţelesul de “a face cuiva un rău serviciu, a acţiona în dauna cuiva, a nu servi cum trebuie” şi “a presta un serviciu în folos public, a servi o colectivitate, a avea în grijă supravegherea şi dirijarea funcţionării unei maşini”.

“Asemenea polarizări ale sensurilor unor omonime pot crea şi confuzii,ambiguităţi involuntare sau echivocuri voite, ca în enunţul «Serviciile secrete româneşti au deservit puterea politica»”, noteaza Rodica Zafiu în articolul “Păcatele Limbii: Deservire”

Cu sens negativ cuvântul “deservire” apare foarte rar, în locul acestuia fiind folosit “deserviciu”. În schimb, cu înţelesul pozitiv este utilizat de multă vreme (“farmacia deserveşte întreaga populaţie”, “autobuzul deserveşte cartierul” etc).

Aşadar, vorbitorii trebuie să ţină cont de dublul sens, respectiv omonimia termenilor “a deservi”, “deservire”, pentru a nu cădea pradă “capcanelor limbii române”, cum le numea reputatul lingvist Alexandru Graur.

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =

31 + = 39

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie