Cum stăm cu autorizațiile pentru incendii
Pe parcursul anului 2016, după incendiul din Colectiv, activitatea de control a pompierilor a crescut mult, iar cuantumul amenzilor aplicate a atins unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimul deceniu. Ușor ușor, numărul controalelor a scăzut drastic, marcând cel mai prost rezultat din ultimii zece ani. Banii încasaţi din amenzi au fost aproape la jumătate faţă de veniturile din amenzi ale anului anterior şi cel mai slab an din 2012 încoace.
Carenţele instituţiei se văd şi mai clar în volumul de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu eliberate anual. Dacă în 2016, sub efectul Colectiv, inspectorii au eliberat cel mai mare număr din ultimul deceniu, un an mai târziu, volumul a scăzut cu aproape 20%.
În România, aproape toate clădirile, mai puţin locuinţele, intră sub incidenţa autorizării, legea nefiind întâlnită în niciun stat al lumii. Pentru autorizație la incendiu e nevoie de mult timp chiar şi 10% din clădirile care au nevoie de acest act.
Exceptând birocrația stufoasă și absurdă, inspectorii sunt foarte puțini, astfel eliberarea autorizațiilor se face foarte greu. Timpul mediu de răspuns la solicitările de emitere a avizelor de securitate la incendiu este de 14 zile, iar pentru cererile de autorizare este de 26 de zile, adică se încadrează în termenul legal. În alte orașe, timpul mediu de emitere a avizelor şi autorizaţiilor este de peste 30 de zile.
Între timp, numărul clădirilor care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu a ajuns la 17.507 clădiri, dintre care 4.245 sunt construcţii care aparţin de şcoli, iar 343 sunt construcţii care aparţin de spitale. Trebuie precizat că la nivel naţional funcţionează circa 6.200 de şcoli de stat şi 367 de spitale de stat în care intră zilnic sute de mii de români. De asemenea, multe instituţii publice de învăţământ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Pompierii subliniază că autorizaţiile se emit pentru o clădire sau un spaţiu, iar o instituţie publică poate administra mai multe astfel de construcţii care se supun autorizării. De asemenea, autorizaţia de securitate la incendiu îşi pierde valabilitatea dacă ulterior sunt realizate intervenţii constructive, recompartimentări sau schimbări de destinaţie ale spaţiilor.
Obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ a apărut în anul 1998, când intrau sub incidenţa legii şcolile, liceele, universităţile şi alte clădiri de învăţământ care aveau o arie desfăşurată mai mare de 700 mp. Ulterior, în anul 2002, s-au schimbat condiţiile privind obligativitatea obţinerii autorizaţiei şi au fost incluse toate clădirile cu destinaţia de învăţământ cu aria desfăşurată mai mare de 500 mp.â
Între 2006 şi 2016, din lege a fost eliminat criteriul de suprafaţă şi s-a instituit obligativitatea autorizării tuturor clădirilor destinate învăţământului. Din 2016, legea a fost din nou revizuită, şi s-a impus obligativitatea autorizării doar pentru clădirile cu destinaţia de învăţământ a căror arie desfăşurată este mai mare sau egală cu 150 mp.
Este important de precizat că imobilele cu destinaţia de învăţământ construite înainte de anul 1998 la care nu s-au adus modificări structurale, de consolidare sau schimbări de destinaţie, nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Oltenița stă foarte prost la capitolul ”autorizații pentru incendiu”.