Dacă nu a fost Oltenița, este Lehliu: Profesoara care inspiră generații de elevi
Laura Suzeanu
Elevi talentaţi la Geografie au reuşit să aducă Liceului Alexandru Odobescu din Lehliu Gară rezultate de excepţie. Cu un îndrumător perseverent şi care își iubeşte profesia, oraşul Lehliu Gară din județul Călărași s-a făcut cunoscut în țară.
La Olimpiada Națională de la Târgu Mureș, Perțea Silvia Cristina, elevă în cls. a X-a Fil A a obținut un Premiu Special S.G.R., cumulând 91,74 de puncte. Liceul se mai mândrește cu un loc I la Concursul Geomondis, faza regională și un loc II la faza națională de la Timișoara. Echipa a fost formată din elevii Bucur Gheorghe (cls a IX-a), Perțea Cristina (cls a X-a), Paraschiv Andrei (cls. a XI-a), Mitroiu Florentina (cls. a XII-a). De asemenea, alți pasionați de geografie au obținut 10 mențiuni la concursul GeoInfovirtual. Alte două premii II și o mențiune au fost obținute la concursul ”Probleme actuale ale omenirii”.
Performanța este perpetuă. Contează s-o oprești la tine.
În România, profesorii care reuşesc să-i facă pe elevi să le placă materia predată, nu sunt foarte mulți. Cei care reușesc asta, demonstrează valabilitatea ideii că ”un dascăl bun echivalează cu un noroc în viață”. Elevii de la Odobescu sunt pregătiți de profesor Lidia Sterienescu. Stimulare…creativitate…încurajare…scenarii perfecte pentru rezultate bune și dragoste față de o disciplină?…Cum atragi un elev să învețe? Ce ași pregătești în mânecă?
”Performanța o am în sânge. Ea s-a format datorită domnului profesor Popa Mănescu Constantin de la Nicolae Bălcescu Oltenița. De atunci, de pe vremea liceului, am făcut o adevărată pasiune pentru Geografie, când am participat în toți cei 4 ani la Olimpiada Națională de Geografie.” declară pentru oltenitainfo.ro Lidia Sterienescu. Profesoara de Georgrafie este mândră de copiii săi, cu care a obținut în fiecare an rezultate bune. Aceasta își pregătește acum elevii pentru alte provocări: ”Urmează în iulie Sesiunea de Comunicări Stiintifice a elevilor, secțiunea <Geografia Mediului>. Din 2009 am calificat copii consecutiv la Naționala de Geografie, iar în 2014 întreg lotul de elevi care a participat la Bacău la faza națională a fost format din elevii mei. Din 2013 particip cu ei la Geomondis, iar din 2015 la concursul Geoinfovirtual, unde s-au evidențiat cu premii importante. În fiecare an aducem cel puțin 20, 30 de diplome în liceu.” mai spune profesor Sterienescu.
Adevăratele satisfacţii ale unui dascăl sunt copiii realizaţi
Grecii au fost cei care pentru prima oară au explorat geografia atât ca știință cât și ca artă, acest lucru realizându-se prin intermediul cartografiei, filosofiei, literaturii sau chiar al matematicii. Cu exemplul urmat din liceu, dascălul a reușit la rândul său o performanță: să transmită celor pe care-i pregătește dragostea față de o disciplină ce depășește sfera Pământului, împletind excelent știința cu arta.
Giurea Alexandru, Miliță Dana sau Mirea Alexandra sunt doar câteva dintre numele celor care au ales Facultatea de Geografie, admiși pe locurile destinate olimpicilor. De altfel, Giurea Alexandru este șef de promoție licență, iar acum urmează Studiile Universitare de Masterat în Geografie. El face parte din echipa de tineri cercetători Invisible Nature.Lidia Sterienescu a absolvit Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” din Oltenița în anul 1989. A terminat Facultatea de Geografie în anul 1995. Pentru câțiva ani, cunoștințele sale de Geografie au fost împărtășite elevilor unui liceu din Călărași, apoi la Lehliu, unde s-a stabilit.
Profesoarei i-au fost decernate de patru ori diplome de ”Profesor al Anului” pentru Geografie, respectiv 2009-2010, 2013-2014, 2014-2015 și 2018-2019.