De ce se lasă cadourile în ghetuţe de Moș Nicolae. Cine este acest personaj?
Sezonul cadourilor din decembrie începe odată cu Sfântul Nicolae. Unul dintre personajele cele mai iubite de copii, Sfântul Nicolae, aduce cadouri copiilor cuminți.
Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din luna decembrie, după Sfântul Andrei. Moș Nicolae vine în ajun, pe 5 decembrie seara. Copiii își vor găsi cadourile pe 6 decembrie dimineața.
Moș Nicolae este o personificare a Sfântului Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. Oraşul este situat tot în Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. În anul 325 el a fost unul dintre episcopii care au luat parte la Primul Conciliu de la Niceea, la chemarea împăratului Constantin.
La maturitate a plecat la o mănăstire pentru a se călugări, însă Dumnezeu a avut alte planuri pentru el și a devenit episcopului din Myra-Lichi. Pe durata vieții, Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință, iar asta l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. În anul 325, Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde a rămas şi cutuma ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Sfântul Nicolae a devenit extrem de popular în toată creștinătatea și este reprezentat diferit de la o țară la alta, dar peste tot are trăsătura comună de a aduce daruri. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.
Legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot
Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. A lăsat câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur. Nicolae a venit şi în ajutorul marinarilor şi călătorilor.
O altă legendă spune că într-o zi el se întorcea acasă pe mare, venind de la Ierusalim. S-a pornit o furtună puternică, iar Nicolae s-a rugat la Dumnezeu şi atunci furtuna s-a oprit brusc. Marinarii aflaţi pe corabie au considerat aceasta o minune, iar de atunci Sfântul Nicolae este şi protectorul marinarilor şi călătorilor.
Osemintele Sfântului Nicolae se află într-o criptă din Bari, Italia, unde a fost îngropat după moartea sa.
Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiilor le vor fi umplute ghetuțele fie cu o nuielușă, fie cu dulciuri și fructe. Copiii care au fost neascultători vor primi de la Moș Nicolae o nuielușă drept pedeapsă. Tradiția spune că aceasta trebuie să fie o crenguță de măr și se va pune într-un pahar cu apă. Dacă nuielușa înmugurește până de Crăciun, înseamnă că acel copil se va cuminți și Moș Nicolae îl iartă.
În cazul copiilor cuminți, aceștia vor găsi în ghetuțe fructe, dulciuri și covrigi, drept răsplată pentru faptul că și-au ascultat părinții și dascălii. Darurile trebuie înfășurate în săculețe de culoare albă sau aurie, apoi se vor pune în cizmulițe sau în pantofi. Tradiția spune că aceste ambalaje de culoare albă și aurie sunt simboluri ale armoniei și, în noaptea Moșului Nicolae, au putere magică.