De ce Țone dorește cu adevărat retragerea Olteniței din ADI Ecomanagement Salubris Călărași?
de Laura Suzeanu
După ce a călcat în picioare un proiect European, câștigat de fosta administrație, în valoare de zeci de mii de euro, acum Petrică Țone vrea să retragă Oltenița (prin Consiliul Local și Ecosal Servicii) din asociația județeană ADI Salubris. Punând în față taxa de colectare mărită, Petrică Țone are gânduri de retragere din ADI Ecomanagement Salubris Călărași, în cazul în care cele două părți, respectiv directorul ADI și primarul Petre Țone- delegat a reprezenta Consiliul Local în această speță, nu vor ajunge la o soluție de compromis.
Petre Țone a declarat în ședința de la finele lunii august a.c. că nu este de acord cu pretențiile celor de la ADI, acesta susținând că a fost sesizat inclusiv ministrul Fondurilor Europene. Răspunsul ministerului respectiv nu a fost tocmai unul dorit de primarul în funcție. Țone bate monedă și, folosindu-se de frânturi de cuvinte emoționale, pomenește atât la ședința din august cât și la următoarea ședință extraordinară când s-a reluat acest subiect, despre cele 80 de locuri de muncă. Încă nu se cunosc intențiile adevărate, însă primarul Țone spune că Ecomanagement a propus o taxă de salubrizare anul trecut, operatorul care va câștiga licitația va factura către primărie, iar primăria va încasa banii de la oameni și pentru că el crede că niciodată nu se vor putea încasa toți banii, Ecosal Servicii Oltenița se va împotmoli undeva.
Țone spunea în ședința din august că va încerca să iasă din Asociație cu garantarea locurilor de muncă și preluarea parcului auto, eventual contra-cost. ”Contractul din 2008 nu dă șansă de a ieși din Ecomanagement Salubris prea ușor.” spune Petre Țone. Acesta dorește anularea procedurii PSA și reluarea întregii proceduri, adăugând că acel contract de finanțare este depășit, implementarea trebuia să se termine pe 30 iunie 2015. Țone mai spune că nici alți primari parteneri în ADI Ecomanagement nu sunt de acord cu taxa de colectare și să vireze banii operatorului.
Prezent la acea ședință ordinară, consilierul PNL Florian Cercel spune că niciodată fosta administrație nu a avut încredere în cei de la Călărași și atunci a fost inițiat proiectul de colectare a deșeurilor prin fonduri europene. ”Conform legii sunt obligați să închidă groapa de gunoi. Închiderea gropii este o investiție cu fonduri europene și la vremea aia era estimată la 3 milioane de euro ca să se respecte proiectul. Apoi, gunoiul colectat trebuie selectat și ce nu este selectat trebuie să ajungă la o groapă de gunoi regională, unde sunt taxe mari. Groapa asta de gunoi se face la nivelul județului Călărași la Ciocănești. Deci investițiile ce se fac la nivel de județ sunt investiții care includ și municipalitatea Oltenița. Noi avem avantajul că am reușit să punem în funcțiune acest proiect, avem utilaje, avem o unitate, să nu spuneți că avem 80 de locuri de muncă. Vor veni cei de la fonduri europene să evalueze investiția. Există un proiect, noi trebuie să respectăm indicatorii din proiect. Studiați proiectul și vedeți ce avem voie să facem și ce nu avem voie să facem și acordul în baza căruia noi am obținut aproximativ un milion de euro. Referitor la baza materială a Ecosal, acesta rămâne operator și va participa la licitație.
Caietul de sarcini este aprobat de Consiliul de Administrație, de AGA. Să vină reprezentanți de la Ecomanagement Salubris să lămurească problema, fiindcă nu e de joacă. Se poate contesta licitația pe motivele de la Oltenița. Să vină cei de la Călărași să discute.” declara atunci Cercel.
Referindu-se la proiectul european la care Țone a renunțat imediat după înscăunarea lui în fotoliul de primar, consilierul liberal susține ”Referitor la proiectul de gestionare și colectare selectivă a deșeurilor va veni o comisie de la Uniunea Europeană și va verifica cum funcționează acest sistm și e posibil dacă nu se îndeplinesc condițiile impuse în caietul de sarcini să ne pună să plătim.”
Țone și Pițoi prezintă situația după întâlnirea de la Călărași cu cei din ADI Ecomanagement Salubris
În ședința de la începutul lunii septembrie, Țone a prezentat consilierilor din ședință situația după discuțiile de la Călărași. Țone dorește ca în procedură să se introducă posibilitatea ca operatorul care va câștiga să poată subcontracta serviciul, fiindcă nu se vor putea strânge cele 18 miliarde lei garanție. Țone mai spune că a găsit înțelegere la actualul director Ecomanagement Salubris iar zilele următoare când se va relua procedura (15 septembrie n.r.) va cere retragerea din asociație.
Consilierul Gheorghe Lungu cere bună înțelegere apelând la o comparație și anume : să se strecoare precum șarpele astfel încât să nu plătească și nici să se desființeze.
Impactul pe care îl are Ecomanagement Salubris prin taxa pe care o va percepe se ridică lunar la suma de 65.000 de euro, arată directorul Ecosal, Ion Pițoi. Acesta prezintă consilierilor variantele de lucru. Asfel, dacă Consiliul Local va rămâne în Ecomanagement Salubris acesta vorbește de un preț de persoană fizică undeva la 11,75-12,50 lei, o altă posibilitate este de a rămâne și a subînchiria cu munca respectivă iar Ecosal va trebui să suporte tot prețul pe care ei îl impun.
Varianta a treia în jurul căreia Ecosal împreună cu Consiliul Local cochetează este aceea de a subcontracta serviciul de salubrizare
Țone se laudă cu un profit imens ce va rămâne al municipiului, chiar dacă ar fi preț unic, diferența de profit ar rămâne la Oltenița. ”Dacă noi rămânem aici și cât suntem aici, nu înseamnă că ei gata vor schimba calculațiile…Chiar dacă ar fi preț unic, diferența de profit ne-ar rămâne nouă, orașului Oltenița…”
Primarul PSD se arată foarte preocupat de viața oltenițenilor, erijându-se într-un fel de leoaică ce-și apără puii, mai ales pe cei care l-au ales al lor în 2012.
De ce nu vorbește Petrică Țone despre proiectul European de colectare a deșeurilor pe care l-a sfidat încă de la început de mandat?
Consilierii și alți apropiați ai primarului nu iau deloc în calcul inițiativa lui Țone de a distruge un proiect ce se află în derulare pe fonduri europene, acela despre care fostul viceprimar Cercel a vorbit în ședința din 27 august a.c. Dacă o comisie europeană ar face un control pe respectarea proiectului European, edilii Olteniței ar avea de înapoiat bani grei, dând astfel peste cap înrtregul municipiu. Prin nerespectarea proiectului de colectare și gestionare selectivă a deșeurilor, Oltenița a avut mult de pierdut nu doar în bani, dar mizeria colcăie la pubelele de gunoi, factura nu doar cea morală ci și cea de colectare de gunoi, în aceste condiții alese de Țone prin care renunță ilegal și fără urme de conștiință la un proiect European, este mult mai mare decât calculul de a respecta condițiile ADI.
Nu se cunoaște finalul acestor pretenții și dorințe, acestor schimbări și condiții pe care le doresc cei de la Oltenița, însă procedura de a ieși din asociație este una foarte grea. Scopul este cel cunoscut de Petre Țone, în niciun caz însă nu credem în motivul cu locurile de muncă și prețul la gunoi. Este foarte posibil ca reprezentanții în AGA de la Oltenița ai ADI Călărași să nu cunoască cu ce se mănâncă o reglementare și un proiect în derulare și poate chiar nu știu să susțină o problemă la Călărași. Propunerea lui Cercel din ședința ordinară, aceea de a veni un reprezentant de la ADI Călărași la Oltenița, este pertinentă și ar putea lămuri o situație.
Programului Operational Sectorial de Mediu conține implementarea proiectului de management al deșeurilor. Prin HCJ nr. 118/24 septembrie 2008 județul Călărași s-a unit cu unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului, în vederea constituirii acestei asociații – ADI Ecomanagement Salubris Călărași.
Lasă un răspuns