De Sfânta Parascheva, la Chirnogi o fântână părăsită a fost refăcută. Credincioșii s-au adunat în jurul ei
Elisabeta Genoa
Ziua Cuvioasei Parascheva a avut pentru locuitorii localității Chirnogi dublă semnificație: una și cea care îi aduce mai aproape de credința divină a fost cea legată de prăznuirea Sfintei cu slujbe, cu respect față de cea care la vârsta de 27 de ani l-a întâlnit pe Hristos, iar cealaltă esență a zilei a fost dată de sfințirea unei fânfâni de lângă fostul SMA pe șoseaua spre Radovanu.
Locuitorii din Chirnogi și câțiva invitați din Oltenița au participat alături de autoritățile locale, la sfințirea fântânii de la care vor lua apă toți cei care se vor opri aici sau vor călători pe acest drum.
”Un grup de chirnogeni au reabilitat o fântână veche, părăsită de un an de zile. Am curățat împreună locul, am pus o schelă metalică cu lanț și două găleți, am vopsit-o. Apa veche a fost extrasă cu o pompă de mare capacitate, apa acum s-a cloraminat.” declară pentru oltenitainfo.ro inginer agronom, Relu Cotoban. Actuala fântână are un bazin de beton și captează prin metoda drenului izvoare subterane, se face chiar filtrarea apei pentru a nu se înnisipa fântâna. ”Este sărbătoarea noastră de suflet, oamenii se bucură, de la mic la mare, pentru această frumoasă realizare pe care o datorăm Bunăvoinţei Lui Dumnezeu!” consideră Relu Cotoban.
Preoții spun că sfințirea unei fântâni este importantă pentru întărirea credinței oamenilor. Adrian Postolea și Fănel Burulean, reprezentanții celor două biserici din Chirnogi, au ținut slujba de sfințire a apei din fântână.
Părintele Postolea: ”Sfânta Cuvioasă să ne lumineze mintea tuturor, ca să facem cele bune. Tot ceea ce ne-a dat dumnezeu să păstrăm și să îmbunătățim. Să mulțumim tuturor celor ce au participat la această renovare, curățire…”
Părintele Burulean: ”Aș vrea să mulțumesc tuturor ostenitorilor, tuturor care au săpat, au sleit acest puț. Îi felicit pentru această mare faptă. Iar pentru cei trecuți la Domnul vom face o Ectenie.”
În luările de cuvânt ale celor care au vorbit cu acest prilej a fost exprimată bucuria, au fost felicitați cei care au inițiat și realizat lucrarea, unul dintre optimiștii și susținătorii acestui proiect rural fiind profesorul Ionuț Coarnă. Primarul Irinel Roman îi felicită pe protagoniști, declarându-se mulțumit de faptul că există și persoane care se descurcă fără sprijinul primăriei. Viceprimarul Ion Ștefan a adresat cuvinte de mulțumire celor implicați.
Edilii au promis pietruirea suprafeței din jurul fântânii:
În cărţile sfinte şi la sărbătorile creştine se arată cum facerea lumii a început atunci când Duhul Lui Dumnezeu se purta deasupra apelor şi pământul era netocmit şi gol, pentru că întuneric era deasupra adâncului şi Duhul Lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor (Facerea 1, 2).
Această «purtare» a Duhului Sfânt, nu este o simplă trecere pe deasupra apelor, ci, așa cum spune Sfântul Vasile cel Mare, avea rolul de a încălzi și de a da viață, pentru că «Duhul se purta», adică, pregătea apele pentru naşterea vieții, iar, la Chirnogi, prin această fântâna s-a dat naştere vieţii!
Fântâna simbolul arhetipal al întineririi, al renaşterii sufleteşti, imaginea vieţii. Apa fântânii din Chirnogi a fost testată, este potabilă, nu conține elemente nocive. Sfântul ales pentru ocrotire este Proorocul Ilie Tesviteanul.