Dedicație de la PSD pentru români: Se scumpesc gazele cu peste 8%
Guvernarea PSD a întârziat puțin cu cadoul de sărbători pentru români, dar probabil că pentru cei care iau deciziile cu repercusiuni asupra țării noastre, cadourile se fac în fiecare zi. Unul dintre aceste daruri roșii peste albul iernii, care încă nu s-a așternut dar îl așteptăm, este scumpirea gazelor naturale. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat luni creșterea cu peste 8% a prețurilor finale la gaze pentru consumatorii casnici, începând cu data de 10 ianuarie 2018. Astfel, facturile vor crește până la 20 de lei pe lună pe perioada iernii iar vara de până la 5 lei pe lună.
Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licență de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. ANRE recunoaște costuri de achiziție a gazelor naturale pentru furnizori de 88,28 lei/MWh, față de 81,48 lei/MWh cât era pînă acum. ANRE stabilise o valoare a costurilor de achiziție de 81,48 lei/MWh pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, însă autoritatea a majorat prețurile înainte să expire aceasta perioadă. Se aruncă vina în spatele furnizorilor.
Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016 pentru liberalizarea pieţei de gaze naturale, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici. Ulterior, furnizorii au solicitat creşterea acestei valori datorată creşterii preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.
”Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh. ” se arată într-un comunicat ANRE.
“Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. “, mai anunță ANRE.
Lasă un răspuns