Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Depinde de tine daca folosesti anul nou ca frana sau motor

Depinde de tine daca folosesti anul nou ca frana sau motor.
Henry Ford

Anul Nou si Craciunul sunt ceva ca o pauza la teatru. Se duce omul la bufet, bea un paharel si se intoarce la locul lui. Optimistii spera ca urmatorul act va fi mai reusit.
Gabriel Laub

Anul vechi a trecut. Sa lasam trecutul mort sa se ingroape de unul singur. Noul an a pus stapanire pe orologiul timpului. Toata lumea trebuie sa intampine responsabilitatile urmatoarelor douasprezece luni.
Edward Payson Powell

Ar trebui ca fiecare om sa se nasca inca o data in prima zi din ianuarie. Sa o ia de la capat si sa scrie o pagina noua. Sa micsoreze sau sa mareasca lungimea fraului, dupa cum este cazul, dar sa-l lase liber din nou in prima zi de ianuarie, sa-si indrepte fata spre viitor, fara sa mai tina seama de lucrurile care au fost si au trecut.
Henry Ward Beecher

Ieri toata lumea a fumat o ultima tigara, a baut un ultim pahar si si-a facut juramintele solemne pentru noul an. Astazi suntem o comunitate exemplara. Peste 30 de zile vom arunca in vant noua viata model, si ne vom reintoarce cu si mai multa inversunare asupra obiceiurilor noastre proaste.
Mark Twain

Oamenii sunt ingrijorati vis-a-vis de ceea ce mananca intre Craciun si Anul nou! Ceea ce ar trebui sa ii ingrijoreze cu adevarat este ceea ce mananca intre Anul nou si Craciun.
Autor necunoscut

Prima zi a noului an este ziua de nastere a fiecarui om.
Charles Lamb

A fi tanar inseamna sa ai voie sa stai pana tarziu de Anul Nou. A fi matur inseamna sa fi nevoit sa o faci.
Bill Vaughn

Fie ca necazurile tale sa dureze atat de mult cat promisiunile pe care ti le-ai facut pentru noul an.
Joey Adams

Anul nou este poarta prin care problemele tale sunt transportate dintr-un an in altul.
Goethe

Fii în război cu viciile tale, la pace cu vecinii şi fiecare nou an să vă găsească un om mai bun.
Benjamin Franklin

De Anul Nou zarea se lumineaza, umorul pierdut printre eşecuri se întoarce. Hotarasc sa ma opresc din a ma plange.
Leonard Bernstein

Vechiul an s-a dus. Lasa mortii sa isi ingroape mortii. Noul An a luat stapanire pe ceas. Totul pentru responsabilitatile si posibilitatile celor douasprezece luni care vin!
Edward Payson Powell

Obiceiuri de Anul Nou

In nici o alta parte a tarii repertoriul Anului Nou nu cunoaste o atat de mare varietate si bogatie de manifestari folclorice ca in Bucovina. Transmise pe cale orala din generatie in generatie, intr-o permanenta schimbare si innoire, An-Nou-Fericitatat ca functie cat si ca mod de realizare artistica, obiceiurile traditionale bucovinene legate de Anul Nou au ajuns pana in zilele noastre ca niste spectacole grandioase care concentreaza, ca si in trecut, atentia intregii colectivitati. La cumpana dintre ani, in satele Bucovinei te intampina o atmosfera unica, de intensa traire emotionala care, de cele mai multe ori, reflecta o realitate cotidiana, legand punti nevazute intre om si cosmos, intre om si mediul inconjurator, intre om si semenii sai.
In acest mirific colt de tara, Anul Nou este sarbatorit pe mai multe planuri, datinile si obiceiurile specifice momentului derulandu-se atat in intimitatea casei cat si in spatii deschise, in centrul satelor.

Anul Nou este socotit a fi unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognozarea vremii sau a recoltelor viitoare.
Bucovinenii apreciau lunile ploioase sau perioadele de seceta pe baza unui asa – numit calendar din foi de ceapa. La intocmirea acestuia se proceda astfel: in noaptea de ajun se taiau parti egale dintr-o ceapa, cojile astfel obtinute fiind botezate cu numele lunilor din an. Urma punerea sarii pisate in cantitati egale in fiecare coaja si asezarea acestora in rand, ca in succesiunea lunilor din an, pe masa sau pe vatra sobei. Aprecierea lunilor ploioase se facea in dimineata de 1 ianuarie dupa cantitatea de apa acumulata in cupele foilor de ceapa.

Tot in noaptea din ajunul Anului Nou se facea si calendarul din carbuni pentru aprecierea rodului la culturile din anul viitor.
Pentru aceasta se alegeau carbuni aprinsi, egali ca marime, proveniti din aceeasi esenta lemnoasa, cate unul pentru fiecare cultura ce urma a fi semanata in anul care incepea (grau, porumb, sfecla, mazare, cartofi etc). Carbunii, botezati cu numele plantelor, erau pusi pe marginea vetrei sau pe o tava si erau lasati pana a doua zi (1 ianuarie). BradPrognozarea culturii se baza pe principiul echivalentei, cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii complete si a stingerii carbunilor indicand rodul recoltei. In functie de aceasta, se decidea care dintre culturi vor fi semanate in cantitati mai mari in primavara urmatoare.

Tot in intimitatea locuintei, care devenea un fel de altar sacru, un spatiu de maxima concentrare spirituala, un “axis mundi”, se savarseau si alte practici magice specifice pentru acest moment festiv al anului. Astfel, durata vietii si a norocului fiecaruia dintre membrii familiei erau prognozate cu ajutorul lingurilor insirate de-a lungul peretilor, fiecare lingura de lemn capatand numele unui membru al familiei. In dimineata Anului Nou, daca vreo lingura era cazuta pe podea se credea ca persoana al carei nume il purta va avea parte de un an sumbru sau va muri.

Jocul caprei si al cerbului
Capul caprei este confectionat din lemn de mesteacan cioplit in forma cea mai apropiata de reprezentarea naturala, partea de jos a botului fiind lucrata intr-un lemn aparte prins cu un cui, astfel incat tragandu-se de sfoara cu care este prins, botul caprei sa poata clampani. In partea de sus a capului se fixeaza coarnele (capriori), alteori simple imitatii de lemn, capul fiind apoi completat cu urechi, ochi de margele, tinte de alama, totul pentru a reda veridic simbolul pe care il reprezinta. Capul astfel construit se fixeaza intr-un suport alcatuit dintr-un bat de lungime variabila in functie de inaltimea interpretului. Corpul caprei este format dintr-un laicer, lasandu-se loc liber pentru ca interpretul sa poata vedea actiunea pentru a se putea integra jocului. Impodobirea caprei nu are ingradiri, facandu-se in functie de fantezia si personalitatea fiecarui interpret. Laicerul va fi impodobit cu fragmente de oglinzi, coarne cu canafi de lana colorata, beteala, clopotei.Colind An Nou
Fluierasii interpreteaza jocul caprei, iar ciobanul, avand in mana o bota, va dirija jocul acestora adresandu-le strigaturile: Pe munte cu florile Pasc ciobanii caprele. Ta ta caprita ta. La stanga si la dreapta. Vine cerbul de la munte C-o steluta-n frunte. Frunza verde baraboi, Hai sa mergem inpoi. Bine-i sade caprei mele Cu cercei si cu margele. Asta-i capra nazdravana cu laicer si cu naframa. Frunza verde si-un harbuz, Tine, capra capul sus! S-apoi verde lemn sucit, Jocul nostru s-o gatit.
Strigaturile la acest joc variaza si in functie de interpret. Urmeaza apoi un dialog intre cioban si negustor in legatura cu vinderea unei capre. Dupa jocul caprelor urmeaza travestiul urs, jucat cu dezinvoltura de ursar pe melodii presarate cu numeroase strigaturi
Jocul ursului este poate cel mai vechi dintre dansurile cu masti : extrem de simplu si in acelasi timp spectaculos. Nimeni nu refuza sa primeasca in casa pe cei care joaca ursul. Si aceasta pentru ca ursul este considerat un animal plin de calitati magice.
Personajul mascat in urs danseaza singur, fara un scenariu precis, fara sa fie dirijat.

Superstitii de ANUL NOU – La romani, traditia de Anul Nou spune ca e bine sa fie mult zgomot in noaptea dintre ani pentru a alunga spiritele rele.

Unii merg mai departe si tin in buzunar o capatana de usturoi, pentru ca spiritele rele sa-i ocoleasca.

Superstitii de ANUL NOU – O alta superstitie de Anul Nou este aceea ca in ultima zi din an si in prima zi din cel nou nu este bine sa facem cheltuieli sau sa aruncam ceva din casa (nici macar gunoiul), pentru ca, o data cu el, dam afara si norocul.

Tot legat de bani, superstitia spune ca nu trebuie sa avem nici un fel de datorie cand incepe noul an, altfel vom fi datori tot anul.

Superstitii de ANUL NOU – Se mai spune ca primul om care ne va trece pragul casei in prima zi din noul an ne va influenta tot anul. Persoanele blonde sau roscate aduc ghinion, in timp ce cele brunete aduc noroc.

La fel, daca aceasta prima persoana care intra in casa ta este barbat e cu noroc, iar daca e femeie, poarta ghinion.

Traditii de ANUL NOU – Tot in Ajun, fetele nemaritate trebuie sa puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramura de mar si un ban, dimineata visindu-l pe cel cu care se vor casatori.

La miezul noptii de Anul Nou trebuie sa deschideti usa, pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre.

UrsulTraditii de ANUL NOU – Un obicei pe care il practica indragostitii este sarutatul sub vasc, pentru a fi insotiti de dragoste tot anul.

La trecerea dintre ani, spun batranii, este bine ca fiecare sa poarte o haina noua si ceva rosu, sau o alta culoare vesela care sa atraga energiile pozitive.

Si daca romanul este din cale afara de supersitios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Italia – Anul Nou este intampinat printr-un obicei special in Italia, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier si haine ajung in strada.

Traditii de ANUL NOU in Spania – Spaniolii sunt si ei destul de superstitiosi. Un obicei de Anul Nou este sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea in noul an, ele fiind dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Portugalia – Si portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Grecia – Grecii dedica ziua de Anul Nou Sfantului Vasile. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. Adultii mananca ceva traditional, vassilopitta, o prajitura in care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care gaseste moneda va avea noroc tot anul.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Olanda – La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sarbatorita prin multe focuri de artificii, care incep in zori si tin pana tarziu in noapte.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Scotia – In Scotia, Anul Nou este numit „Hogmanay”. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vină. La fel ca si la romani, scotienii cred ca prima persoana care le va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos daca este un barbat brunet, care aduce un dar.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in China – Anul Noul chinezesc este sarbatorit undeva intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, „Yuan Tan“. Chinezii din intreaga lume participa la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta.

Traditii si superstitii de ANUL NOU in Japonia – Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sarbatori. In decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasa in urma problemele ai grijile anului pe cale sa se incheie. In Ajun, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti sake si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an.

Obiceiurile si superstitiile de ANUL NOU variaza de la o tara la alta, unele au fost “modernizate”, in timp ce altele au fost uitate sau ignorate de noile generatii.

Oricum ar fi, cert este ca, in noaptea dintre ani, trebuie sa facem un lucru important: sa nu uitam sa ne punem o dorinta si sa intampinam noul an cu sperante mari.

Cum se sărbătorește Anul Nou prin lume

Sărbătoarea Anului Nou deţine recordul pentru cea mai mare vechime. Babilonienii îl sărbătoreau încă de acum 6000 de ani, la prima lună nouă de după solstiţiu. Festivalul dura 11 zile, în fiecare zi desfăşurându-se diverse activităţi. Apoi oamenii, ca şi acum, îşi stabileau scopuri pentru noul an. O rezoluţie des întâlnită la babilonieni era…înapoierea echipamentelor agricole împrumutate. Cu această ocazie regele trecea printr-un ritual de pocăinţă şi era deposedat de putere pentru a petrece trei zile izolat şi în rugăciune. Când revenea în lume se organizau ceremonii de restauraţie pentru a-i asigura acestuia suportul din partea naturii. Să vedem acum ce tradiţii interesante mai putem găsi prin diversele culturi…
De Anul Nou în Danemarca oamenii obişnuiesc să spargă farfurii în uşa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc…

Mexicanii se ocupă de comunicarea cu spiritele morţilor. Anul Nou este cel mai bun moment pentru a vorbi cu acestea în speranţa unui sfat şi toată tevatura nu se desfăşoară individual, acasă. Spiritismul are baze legale şi o sesiune costă în medie în jur de 15 dolari…

În Irlanda fetele singure cred că noaptea dintre ani este un prilej să-şi găsească adevărata dragoste. Ele aşează vâsc sub pernă visând la momentul magic când îşi vor cunoaşte alesul. De asemenea, vâscul alungă şi spiritele rele…

Veşmintele cu buline şi mâncărurile în formă rotundă par să fie alegerea filipinezilor pentru cumpăna anilor. Aceştia cred că vor avea parte de prosperitate pentru că punctele rotunde invocă monedele…

De festivaluri ceva mai periculoase sunt pasionaţi scoţienii. Un astfel de festival, Hogmanay, se sărbătoreşte pe 31 decembrie şi presupune o paradă la care participanţii învârtesc desupra capului mingi uriaşe de foc. Potrivit localnicilor, sferele înflăcrărate au rol purificator şi tradiţia se pare că datează de pe vremea vikingilor…

În Ecuador se confecţionează sperietori de ciori care se ard la miezul nopţii. Fiecare familie are propria sperietoare umplută cu ziare şi bucăţi de lemn, pe care o arde în faţa casei. Tradiţia spune că astfel se distruge tot răul acumulat în cele 12 luni trecute, deschizând calea către fericire…

Chilienii, mai precis locuitorii oraşului Talca, îşi sărbătoresc Anul Nou alături de rudele moarte. Porţile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt întâmpinaţi de muzică clasică în surdină şi de lumini fade, transformând cimitirul într-un loc festiv…

Mai cunoscut este poate obiceiul american de a împărtăşi un sărut pasional cu persoana iubită la miezul nopţii, despre care se crede că va şterge amintirile neplăcute şi experienţele nefaste ale trecutului, construind calea către un viitor luminos şi încărcat de dragoste…

Brazilienii, pe de altă parte, întâmpină noul an cu lenjerie intimă fparte colorata. De obicei se poartă nuanţe vesele de roşu şi glaben în speranţa atragerii norocului…şi a unui posibil partener. Dorinţele de avere şi dragoste se exprimă prin intermediul lenjeriei…

În materie de politică, în Irlanda se crede că vântul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul ţării. Dacă bate dinspre vest aduce bunăstare, dacă bate dinpre est, britanicii vor domina politica…

În multe regiuni din Europa s-a păstrat tradiţia ca primul care păşeşte în casa cuiva după miezul nopţii să aducă un dar, o monedă pentru prosperitate, o pâine pentru îndestulare, sare pentru savoare sau tărie pentru voie bună. Se preferă ca acest ‘first footer’ să fie bărbat cu părul închis la culoare…

Insula Madeira din Portugalia deţine recordul pentru cea mai fastuoasă petrecere de Anul Nou. În 2007 s-au lansat câte 8000 de artificii pe minut până s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turişti din toată lumea se adună pentru a urmări spectacolul ameţitor. În 2009 guvernul a cheltuit 12 milioane de euro pentru a-şi asigura supremaţia la capitolul ceremoniilor de lux…

Nici austriecii nu se lasă mai prejos. La salonul imperial s-a păstrat tradiţia balului de pe vremea habsburgilor. La miezul nopţii răsună ‘Dunărea albastră’, iar ‘Liliacul’ lui Strauss este mereu pus în scenă. Participanţii la ceremonie se desfată cu carne de purcel, semn de noroc. Şi mesele se decorează cu purceluşi de ciocolată. Copiii toarnă plumb topit într-o cadă, iar un clarvăzător citeşte formele plumbului. Dacă semăna cu o femeie bătrână, erai considerat norocos…

În China Anul Nou se sărbătoreşte la a doua lună nouă de la solstiţiu. Petardele şi pocnitorile se spune că alungă spiritele rele. Dragonii şi leii fabuloşi dansează pe străzi. Oamenii se îmbracă în roşu, cea mai eclatantă dintre culori, iar copiii primesc plicuri roşii cu bani. Se mai oferă şi mandarine pentru noroc, dar numai în număr par. Se mai spune că a treia zi de Anul Nou este ziua în care şoriceii îşi căsătoresc fiicele, aşa că oamenii se duc la culcare devreme ca să nu le deranjeze ceremoniile…

În Japonia oamenii îşi petrec o săptămână întreagă pregătindu-se pentru venirea noului an. Casa trebuie curăţată foarte bine pentru a preveni apariţia oricăror spirite rele. Toate datoriile trebuie plătite şi mai ales, toate certurile rezolvate şi greşelile iertate. Înainte de miezul nopţii sună 108 clopote, pentru a simboliza eliminarea celor 108 necazuri. Eliberaţi de rele, oamenii pot păşi cu încredere în an, sperând la pace şi prosperitate. În ziua de Anul Nou se înşiră în scris visele şi dorinţele…

Folosirea unui bebeluş pentru a simboliza Anul Nou a foste mereu o idee controversată. În multe regiuni ale globului se alege un bebeluş care este înţesat de cadouri şi urări. Dar parada pe străzi cu un prunc a fost o practică dezagreată în Grecia antică, încă din 600 a.Hr. Si egiptenii se foloseau de un copil pentru a marca intrarea intr-un nou ciclu de existenţă. Nici creştinii nu erau de acord cu practica, dar popularitatea sa a învins obiecţiile. Astăzi, unul dintre cele mai întâlnite simboluri ale anului nou este un prunc, eventual cu o panglică pe care este înscris anul respectiv…

Surse :
http://www.crestinortodox.ro
http://stirileprotv.ro
http://www.historia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

65 − = 64

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie