Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Deputat Raluca Surdu : “25 de ani de la Revoluția din 1989, 23 de ani cu o Constituție a democrației și libertății”

Ca de fiecare dată, celebrarea unor momente din istoria noastră, marcante pentru parcursul țării, reprezintă un prilej cu mare încărcătură simbolică și emoțională. Totuși, astfel de momente reclamă și luciditate, privirea în trecut, în prezent și în viitor, pentru a identifica acele aspecte care pot fi îmbunătățite. Un astfel de moment s-a petrecut la începutul acestei săptămâni când, luni, pe 8 decembrie, a fost Ziua Constituției României.

Constitutia Romaniei

Pe 8 decembrie 1991, după un an și jumătate de elaborări și dezbateri, 77,3% dintre românii care s-au prezentat la referendumul de aprobare spuneau ”DA” primei Constituții de după căderea dictaturii ceaușiste. După 12 ani, în octombrie 2003, românii au fost din nou chemați să se exprime cu privire la modificarea și completarea Constituției, moment în care s-au dovedit din nou de acord cu cele stabilite prin Legea de revizuire. Astăzi, după alți 11 ani, tema revizuirii Constituției rămâne una importantă pentru alinierea cadrului legal și instituțional al țării noastre la provocările pe care le trăim și, cu viziune, la vremurile care vor urma.

”Este o prioritate pentru noi toți ca procesul de revizuire a Constituției să fie desăvârșit în cel mai scurt timp. Anul 2015 poate reprezenta un reper în acest sens. Pentru aceasta, este nevoie de reluarea lucrărilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative de revizuire a Constituției. Este nevoie de o abordare vizionară din partea clasei politice, de dezbateri publice, de implicarea cetățenilor, a mediului asociativ și a celui academic. Calitatea dezbaterilor și a rezultatului care va fi supus apoi aprobării românilor prin referendum va putea constitui măsura prin care vom vedea unde am ajuns după 25 de ani de regim democratic, cum am înțeles libertățile, drepturile, obligațiile, responsabilitățile, fiecare dintre noi, indiferent de zona în care suntem mai activi – politică, economică sau socială. Societatea românească are nevoie de o lege fundamentală care să conțină cadrul necesar continuării și consolidării reformelor, care să întărească statul de drept și instituțiile esențiale și care să se afle în concordanță cu nevoile de dezvoltare ale României”, ne transmite deputatul PNL Raluca Surdu.
Poziția liberalilor, exprimată prin diverse voci ale deputaților și senatorilor acestui partid, este în sensul abordării cu curaj a unor aspecte delicate cum ar fi opțiunea clară pentru o formă de guvernământ, clarificarea competențelor premierului și președintelui, eficientizarea procedurilor legislative astfel încât să fie redusă la minimum necesitatea ordonanțelor de guvern, precum și introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului, în oglindă cu procedura de numire.

În mesajul transmis cu această ocazie și de președintele ales ale României, Klaus Iohannis, acesta s-a pronunțat pentru o ”modernizare și clarificare … cu rolul de a o face mai puternică, de a construi un edificiu statal mai eficient, de a întări statul de drept, dar și libertățile cetățenești” și a subliniat importanța comportamentului actorilor politici si sociali în interiorul cadrului oferit de Constituție pentru funcționarea statului. ”Reperul nostru permanent trebuie să fie și spiritul Constituției, care se regăsește în principii precum separarea puterilor în stat, domnia legii, respectarea drepturilor cetățenilor”, a precizat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

57 − = 56

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie