Desi ambele fiinte umane, barbatul si femeia simt, iubesc, evolueaza, percep lucrurile diferit
Barbatul si femeia sunt atat de diferiti, ca natura si structura anatomica, incat te intrebi daca provin din aceiasi stramosi preistorici. Tocmai de aceea, trebuie sa ne cunoastem corpul si sa constientizam ca ceea ce i se potriveste partenerei de viata, barbatului i-ar putea face chiar rau. Vorbim aici de medicamente si diverse terapii pe care le aplicam din strabuni si care pot deveni extrem de nepotrivite.
Sunt femeile mai pricepute la anumite lucruri decât bărbaţii şi invers? Deşi noi avem tendinţa de a crede că femeile şi bărbaţii sunt egali din toate punctele de vedere, ştiinţa demonstrează că, în funcţie de sex, suntem programaţi să excelăm în arii diferite.
In randurile de mai jos, jurnalistii de la Teen Problem fac o paralela intre structura anatomica a barbatului si constitutia organica feminina.
S-a constatat ca inima femeilor este mai mica decat cea a barbatilor, de aceea bate mai repede. La femei, inima are, in medie, 80 de batai pe minut, in timp ce la barbati, media se situeaza intre 60-70.
Sangele barbatilor e cu 10 la suta mai dens decat cel al femeilor, ceea ce conduce la formarea mult mai usoara a trombozelor. Din aceasta cauza, numarul barbatilor care sufera atacuri de cord sau accidente vasculare, cu deosebire intre 40-55 de ani, este de trei ori mai mare decat al femeilor.
Interesant este ca tipologia agresiva masculina, asa-zisul “macho” cu un caracter mai coleric, este mult mai afectata de aceste boli cardio-vasculare, in timp ce singuraticii au o inima foarte puternica si rezistenta.
La femei, frecventa infarctelor este pronuntata intre 60-65 ani, dar, de regula, aceste afectiuni sunt suportate mult mai greu de reprezentantele polului feminin, iar incidenta deceselor este mult mai mare, raportat la aceleasi situatii in care sunt implicati barbati.
Conteaza marimea creierului?
Greutatea creierului femeilor este cu 12 la suta mai mica, comparativ cu a celui barbatesc. De aceea, circulatia sanguina este de 1,3 ori mai activa in cazul femeilor. In cadrul unui studiu care a presupus efectuarea unor tomografii pe 200 de subiecti, femei si barbati cu varste cuprinse intre 18-80 ani, expertii au stabilit ca tesuturile creierului masculin se deterioreaza de 1,5-2 ori mai rapid decat in cazul femeilor.
Cam in acelasi timp, in creierul femeilor circula cu 15 la suta mai mult sange decat la barbati. Se crede ca tocmai aceasta este cauza pentru care barbatii sunt cei mai afectati de accidentele cerebrale si boala Alzheimer.
Interesant este ca infectiile afecteaza in mod diferit sanatatea reprezentantilor celor doua sexe. Oreionul, de exemplu, nu afecteaza alte functii ale organismului feminin, in timp ce la barabti exista riscul sa se produca sterilitate. Rubeola, in schimb, este mult mai periculoasa pentru femei, acesta maladie putand afecta functia reproductiva a celei bolnave. Daca femeia se imbolnaveste de rubeola in timpul sarcinii, in 50 la suta din cazuri, copilul se naste cu anomalii genetice, inclusiv orbire.
Cistita afecteaza un numar de trei ori mai mare de femei, comparativ cu barbatii. Din cauza caracteristicilor anatomice, infectia ajunge mult mai usor in zona vezicii urinare a femeii. Uretrita este insa o boala tipic masculina.
Celulita la barbati?
Femeile trebuie sa inteleaga ca celulita este o norma fiziologica, al doilea semn distinctiv al sexului feminin. Daca celulita apare la barbati, acesta este un semnal al unei anomalii produse in sistemul endocrin, astfel ca trebuie verificati medical hormoni sec retati de pancreas si glanda tiroida.
Osteoporoza este cel mai des intalnita la femei, mai ales cand acestea se afla la menopauza, atunci cand oasele devin mai fragile din cauza continutului redus de calciu. Responsabil de aceasta cantitate mica de calciu este hormonul feminin, estrogenul, a carui secretie devine infima dupa perioada menopauzei.
Cresterea accentuata a parului pe corpul femeilor reprezinta un semn al unor probleme hormonale. La barbati, hipotalamusul este de 1,3 ori mai mare decat cel al femeilor, iar testosteronul este produs in volum mare. De accea, in viata sexuala, ca regula, barbatii sunt mai activi si chiar agresivi.
Diferente in abilitati si atitudine
Psiholog Susan Pinker a facut o selectie a diferentelor subtile dintre barbati si femei. Asta, ca sa intelegem de ce, adesea, nu ne intelegem noi, barbatii si femeile cu bune intentii. „Femeile nu au monopol asupra empatiei sau slujbelor legate de oameni. Figurile impunatoare, care au modificat opinii publice sau politice sunt de multe ori masculine, iar barbatii sunt mai predispusi sa se sacrifice pentru a-i ajuta pe altii. Dar cele care se detaseaza subtil in fata suferintei altora sunt femeile.“ spune Susan Pinker.
Iata si celelalte aspecte
„BARBATII, in medie, sunt mai hotarati decat femeile, indiferent unde si in ce timpuri traiesc, cat de batrani sunt sau ce educatie au. Femeile sunt mai anxioase, au incredere in ceilalti, sunt credule si blande, chiar daca ele sunt adolescente din Polonia sau Canada, ori femei de 65 de ani din Statele Unite, Finlanda, Germania, China.“
„FEMEILE se pricep mai bine la identificarea sentimentelor celorlalti si sunt mai usor afectate de acestea decat barbatii. Exista foarte multi oameni – atat barbati, cat si femei – ale caror niveluri de empatie sunt undeva la mijloc. Dar extrema scorurilor mici este dominata de barbati. Cele mai inalte scoruri de empatie s-au descoperit la femei.“
„UN STUDIU din 2005, realizat pe un grup de 44,4 milioane de adulti, capi de familie din Statele Unite, arata ca in fazele incipiente ale unei boli, cand, de exemplu, un membru in varsta al familiei are nevoie de ajutor pentru treburi casnice sau sociale, sprijinul vine in proportie de 42% de la rude de sex barbatesc. Dar, daca este nevoie de o invoire de la serviciu, de a pleca mai devreme de la lucru sau de a ajunge mai tarziu la birou, ori de o scutire pe o perioada mai indelungata pentru a ajuta un membru al familiei grav bolnav, femeile fac acest lucru in proportie de 84%. Si cand vine vorba despre rude bolnave de cancer, numarul fiicelor sau sotiilor implicate depaseste cu mult proportia membrilor de familie de sex opus.“
„DORINTA de a cauta sprijin social – in special din partea altor femei – este una dintre cele mai previzibile modalitati prin care barbatii si femeile se comporta diferit cand sunt stresati. Un animal mic, soarecele de camp, un mamifer rozator care are multe gene comune cu oamenii, reactioneaza diferit la stres, in functie de sex. Cand soarecii de camp masculi au fost fortati sa inoate trei minute fara oprire, au reactionat la stres de scurta durata grupandu-se cu femelele. Cand femelele au fost stresate in acest mod, dupa aceea nu au dorit sa se grupeze cu masculii, cautand tot compania femelelor. Si doar o mica proba din cercetarile efectuate pe oameni ne arata ca elevele de liceu si studentele cauta si primesc sprijin din partea altor femei, mai mult decat cauta si primesc colegii lor barbati din partea oricui. Ca adulte, femeile se bazeaza mai mult pe prietenii femei decat pe sotii lor. 80% dintre femei afirma ca impartasesc suferinta prietenelor mai des decat barbatii.“ Asadar femeile sunt mai „lipicioase“ si mai afectuoase prin natura lor.
„FEMEILE se confrunta cu suferinta cu 30% mai des decat barbatii – si nu doar pentru ca barbatii isi pastreaza emotiile pentru ei insisi. Femeile chiar simt tristete, indispozitie si anxietate mai acut si mai des. Cand aceste sentimente incep sa domine, femeile devin epuizate sau deprimate clinic, o boala care este de doua ori mai comuna la femei decat la barbati, in toate culturile si clasele sociale.“
„EXISTA o diferenta remarcabila intre femei si barbati in ceea ce priveste modul lor de a-si spune povestea vietii. Povestea de viata in varianta masculina subliniaza de obicei determinarea («sa fac asa cum vreau eu»), crezul de a accepta situatiile de umilinta si pe cele plictisitoare, depasirea obstacolelor sau invingerea dusmanilor, evidentierea reusitelor si a atingerii obiectivelor. Povestea de viata feminina prezinta, de obicei, un sir de evenimente care s-au completat cu usurinta, pe parcursul carora tot ceea ce au facut a reprezentat rezultatul «natural» al situatiei din acel moment, al actiunilor celorlalti, al evenimentelor intamplatoare… Se pare ca multor femei le este greu sa-si exprime in mod deschis preferintele legate de stilul de munca si de viata. Intentiile, planurile, motivatiile si preferintele pot disparea ca apa in nisip in povestile pe care femeile le spun despre vietile lor.“
Un psiholog de la Universitatea din Torino din Italia, Marco del Giudice, a efectuat un studiu in urma caruia a descoperit care sunt diferentele fundamentale intre barbati si femei.
Del Giudice, impreuna cu doi colegi de la Manchester Business School, au studiat 10.000 de americani, luand in considerare 15 aspecte ale personalitatii.
Diferentele cele mai mari au fost gasite in privinta sensibilitatii emotive, agresivitatii si starii de aprehensiune.
Ulterior, Del Giudice a realizat o lista a principalelor caracteristici ale celor doua sexe, pe care v-o prezentam mai jos. Speram astfel sa pricepem cu totii de ce suntem atat de diferiti.
Barbatii se caracterizeaza prin:
1. Echilibru si capacitatea de a se adapta mai bine la diversele situatii care pot aparea in viata de zi cu zi;
2. Tendinta de a domina, de a fi mai agresivi si competitivi decat femeile:
3. Sunt, se pare, mai constienti;
4. Sunt mai sociabili, mai indrazneti si mai curajosi in raportul cu ceilalti; femeile sunt mult mai timide;
5. Sunt mai vigilenti – ceea ce uneori se poate manifesta prin difidenta si suspiciune;
6. Sunt mai rezervati; se implica mai greu in problemele si situatiile emotive ale celorlalti;
7. Sunt mai flexibili la schimbarile care intervin pe neasteptate decat femeile;
8. Sunt mai perfectionisti decat femeile, ceea ce este oarecum contrar asteptarii.
Femeile se caracterizeaza prin
1. Sunt mult mai cordiale decat barbatii, mai atente si mai putin rezervate;
2. Sunt mai vivace, vesele, entuziaste si spontane decat barbatii;
3. Au o sensibilitate majora fata de problemele si sentimentele celorlalti;
4. Manifesta aprehensiune si anxietate mai usor decat barbatii si se simt mai des vinovate in diverse situatii, mai ales in cele in care barbatii nu ar avea nici un sentiment de vinovatie;
5. Au mai multa incredere in ele insele decat barbatii – rezultat care este oarecum o surpriza fata de ceea ce se credea;
6. Sunt mai usor prada frustrarii sau starilor de tensiune.
Femeile ar raspunde ca majoritatea barbatilor sunt insensibili, nu stiu sa asculte, nu stiu sa iubeasca,sa le inteleaga, iar barbatii ar raspunde ca majoritatea femeilor sunt prea sensibile, dependente de afectiune, de atentie si le place sa vorbeasca prea mult.
Persoanele de gen masculin asteapta ca femeile sa gandeasca, sa reactioneze, sa comunice asa cum fac ei, iar persoanele de gen feminin asteapta ca barbatii sa simta si sa reactioneze asa cum fac ele, ceea ce nu e posibil.
S-a demonstrat stiinţific ca hormonii si legaturile care se stabilesc la nivelul creierului raspund in mare parte de atitudinile noastre, de preferintele, de comportamentele noastre. Asta presupune că avem caracteristicile comportamentale aferente sex rolului in bagajul genetic, inainte de a fi conditionati socio-cultural. Faptul ca oferim baietilor masinute si ii imbracam in albastru, iar fetitelor le oferim papusi si le imbracam in roz, nu creeaza automat un comportament, ci doar il accentueaza.
De asemenea, barbatii si femeile au evoluat diferit datorita preocuparilor diferite pe care le-au avut de-a lungul timpului: barbatii vanau si protejau, femeile hraneau, aparau casa si copiii. Corpurile si mintile lor au evoluat complet diferit, pentru a se adapta functiilor specifice. Intr-o formă evoluata, rafinata, civilizata, aceleasi preocupări le avem si in zilele noastre, chiar dacă evolutia a mai amestecat putin rolurile.
Reprezentantii celor doua sexe prelucreaza informatiile in mod diferit, cred lucruri diferite, au perceptii, prioritati si comportamente diferite.
Femeile au o privire de ansamblu dar sunt foarte atente la detalii, se concrentreaza pe relatiile interumane, pe comunicare, sunt cooperante, doresc sa primeasca si sa ofere iubire.
Barbatii sunt centrati pe actiune, pe atingerea unor scopuri foarte precise, pe concret, mult mai putin atenti la „nuante”. Au dorinta de putere si pozitie sociala, de unde provine un puternic spirit concurential.
John Grey in cartea sa “Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus” a surpins foarte bine cele doua forme de viata.
Asadar putem spune cu usurinta ca barbatul si femeia se afla la pol opus, intre ei existand semne de atractie si de resingere in acelasi timp sau succesiv.
Femeia spune despre barbat ca este “un rau necesar” barbatul despre femeie ca vorbeste prea mult sau ca este o nulitate simpatica.
Studiile au demonstrat si ca 15-20% dintre barbati au un creier efeminat si 10% dintre femei au un creier masculinizat.
Lasă un răspuns