Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Design interior – Iată 3 idei creative și funcționale pentru amenajarea unei băi de mici dimensiuni

Material publicitar

Spațiile de dimensiuni reduse ne solicită foarte multă creativitate și simț practic pentru a le amenaja, în așa fel încât să dispunem de toate dotările și funcționalitățile necesare, într-un ambient plăcut, pe gustul nostru. 

În ceea ce privește încăperea alocată băii, majoritatea apartamentelor dispun de spații destul de limitate, ceea ce ne pune în situația de a recurge la câteva trucuri și tertipuri inventive pentru a obține rezultatele dorite. 
În continuare, am făcut o listă cu câteva sfaturi practice care te vor ajuta să-ți amenajezi creativ, estetic dar și funcțional baia de mici dimensiuni

 1. Evită ca faianța și gresia să aibă aceeași nuanță

Pentru a amplifica spațiul restrâns al băii, unul dintre trucurile la care poți recurge este să creezi un contrast între faianță și gresie. Regula principală, în acest sens, e ca faianța să fie cu câteva tonuri mai deschisă la culoare decât gresia, pentru a da senzația de spațiu mai larg între pereți. Tot pentru a obține acest efect, poți alege o variantă de faianță în degrade, cu tonuri închise spre partea inferioară, ce se deschid gradual, de la sol către tavan. De asmenea, poți opta pentru plăci mici de faianță, de tip mozaic, a căror dimensiune va contrasta cu cea a pereților, spre deosebire de plăcile de mari dimensiuni care vor limita și mai mult spațiul. Intră aici și citește sfaturile designerilor de interior, pentru amenajarea băii de mici dimensiuni. 

 1. Creează iluzia de spațiu amplu, folosind corect lumina

Orice încăpere pare ca tânjește după lumina naturală, aceasta oferind o perspectivă mai amplă, mai aerisită,  chiar și unui spațiu de mici dimensiuni. Așadar, dacă baia ta dispune de o fereastră, oricât de limitat ar fi spațiul acesteia, deja te bucuri de un avantaj semnificativ. Amplasează oglinda pe peretele opus ferestrei, deoarece aceasta reflectă lumină, sporind și mai mult senzația de spațiu. Pentru a bifa două avantaje dintr-un foc, poți alege un corp de mobilier cu oglinda încastrată, în care să-ți depozitezi obiectele și accesoriile indispensabile din baie. În ceea ce privește corpurile de iluminat, o opțiune ingenioasă ar fi spoturile încastrate cu halogen sau plafonierele cu becuri cu led, deoarece ocupă puțin spațiu și imită temperatura și intensitatea luminii naturale.

 1. Cadă sau cabină de duș?

Alt detaliu foarte important în amenajarea băii de mici dimensiuni este alegerea unei căzi sau a unei cabine de duș care să se potrivească precum o piesă de puzzle, într-un colț sau pe o latură a acesteia. Și oricât de tentantă ar fi opțiunea căzii, aceasta va ocupa foarte mult din spațiul deja restrâns. Așadar, o opțiune mult mai practică ar fi alegerea unei cabine de duș, ideal, cu uși glisante, care vor economisi spațiul necesar pentru deschiderea ușilor.
Așadar, e important să alegem cu atenție fiecare piesă componentă, astfel încât să valorificăm tot spațiul pe care îl avem la dispoziție. Începând de la cromatica gresiei și a faianței, până la forma și dimensiunile obiectelor sanitare și a corpurilor de mobilier, toate sunt detalii de care trebuie să ținem cont pentru a avea o baie complet utilată și funcțională în pofida dimensiunilor sale reduse.
Amenajarea băii merită o atenție sporită fiind spațiul în care ne desfășurăm ritualurile cotidiene de igienă și îngrijire. Aplicând sfaturile de mai sus, provocarea de a conferi un ambient plăcut, modern și practic chiar și unei băi de mici dimensiuni nu mai este chiar atât de dificilă, cu atât mai mult cu cât o baie mică nu are nevoie de prea multe resurse pentru a fi complet utilată și echipată. 

Sursa imagine: Pixabay.com

Editorial
 • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

  Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

  Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Expresia O.K./OK – originea şi situaţia acesteia în limba română …
Corespondenta la redactie
 • Corespondență de la NATO

  Corespondență de la NATO

  Premieră istorică la un summit aliat: NATO cere Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și …Read More »