Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Despre credință, în vremuri de răscruce

Credința este un mod prin care creștinul se echilibrează cu el însuși, cu ceilalți, cu mediul înconjurător, cu Creatorul. Credința se exprimă prin rugăciune, prin participarea regulată la slujbă, prin pomenirea propriilor înaintași, precum și a celor care s-au jertfit și au devenit repere pentru toți, prin sărbătorirea celor prezenți, prin acte de milostenie, prin pelerinaje. Filosoful francez Blaise Pascal a lăsat moștenire umanității, acum aproape 400 de ani, celebrul pariu scris pe un bilețel cusut în căptușeala hainei și descoperit abia după moartea sa: dacă cred în Dumnezeu și se dovedește că El există, câștig viața veșnică, iar dacă cred în El și nu există, nu voi pierde nimic…

Raluca_SurduMarele om de stat englez Winston Churchill a lăsat umanității celebra apreciere la adresa democrației: este sistemul politic cel mai prost, cu excepția celorlalte. Adică așa perfectibilă cum este, democrația asigură cel mai bine cadrul în care fiecare se poate realiza, își poate atinge potențialul, poate performa, se poate dezvolta și autodepăși. Și aceasta este tot o credință care are la rândul ei forme specifice de exprimare: existența și posibilitatea de exercitare a unor drepturi, libertăți, îndatoriri, răspunderi și responsabilități cetățenești; manifestarea și materializarea inițiativei private și a celei civice; voluntariatul ca formă de descoperire a unor realități și perspective diferite; toleranța și acceptarea diferențelor; participarea la luarea deciziilor care privesc binele comun, interesul și implicarea pentru treburile comunității, de la cele mai mărunte, la cele mai importante; participare la vot. Toate acestea, garantate de existența unei justiții drepte și a echilibrului realizat prin contrapunerea puterilor din stat, una alteia.

”Pelerinajele au avut de-a lungul veacurilor o influență benefică asupra vieții persoanelor și popoarelor: au contribuit la intrarea și înnoirea vieții religioase, au consolidat identitatea și unitatea spirituală a comunităților umane dintr-o regiune, au contribuit la apropierea între Biserici naționale diferite și între grupuri etnice diferite, au contribuit la îmbogățirea culturii popoarelor și au imprimat civilizației umane universale dinamica progresului spiritual, căutarea sacrului și a vieții veșnice”, sunt cuvintele îndrumătoare ale PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

”Am ținut să ocup locul corespunzător numelui meu, întrucât știam că în țări și în vremuri democratice, se cuvine să fii așezat în fruntea poporului, nu să te așezi singur”, nota Alexis de Tocqueville, unul dintre apostolii democrației în forma ei modernă, în Amintirile sale, consemnând starea de spirit din momentul exercitării dreptului la vot în timpul primelor alegeri efectuate pe baza votului universal, în Franța anului 1848.

Pelerinajele sunt prilejuri de exprimare a credinței, de manifestare a acesteia, de încărcare spirituală. Participarea la vot este prilej de a face gestul-suport de credință pentru democrație, pentru un regim care se bazează pe voința liber exprimată a poporului. Luna octombrie oferă românilor două ocazii de a se (re)găsi în pelerinaj: una la Iași, de Sfânta Cuvioasa Parascheva, pe 14, iar cealaltă la București, de Sfântul Dimitrie cel Nou, pe 27. Calendaristic, luna octombrie a acestui an se suprapune cu luna de campanie electorală pentru primul tur al alegerilor pentru Președintele României…

Evlavia îl poartă pe credincios pe drumul pelerinajului la moaștele unui sfânt, act de credință benevol care se poate face oricând, ori de câte ori simte chemarea, sau în ziua specială care este dedicată pomenirii vieții trecute și martiriului acestuia pentru credința creștină. Tot o formă de evlavie ar fi necesară să îndrume și pașii cetățenilor la urnele de vot, cu consecvență și regularitate, de data aceasta cu fața spre viitor, pentru o idee, o viziune, o speranță, un proiect, o construcție.

Duminică, pe 2 noiembrie, urnele de vot se vor deschide și-i vor aștepta pe cetățeni. Cu credință într-un viitor mai bun, într-un prezent mai bine făcut, să ne exprimăm cu toții prin vot și să-i încurajăm și pe alții să procedeze la fel! Poate că votul fiecăruia luat separat pare că nu contează, dar alături de al altora asemenea, va face cu adevărat diferența.

Deputat PNL Raluca Surdu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 − = 14

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie