Doctorul Florin Soare interzis în spital. Colegi de-ai săi expun realitatea
Laura Suzeanu
Problemele spitalului Oltenița au devenit în ultimele luni de mare interes public. După problemele create ca urmare a unor decizii de management unilaterale pe anumite cabinete ce funcționau în regim de gardă, după protestele asistentelor, infirmierelor și muncitorilor din spital legate de oprirea procentelor salariale, demisia unuia dintre cei mai vechi medici ai Spitalului Oltenița, doctorul Florin Soare, a lovit ca un trăznet opinia publică, cel mai greu fiindu-le pacienților medicului. Acesta ne-a prezentat o scurtă opinie cu privire la problemele unității medicale, manifestându-și dorința de a se încheia acest subiect, care i-a provocat destule neliniști și disconfort. Medicul și-a luat un concediu de odihnă, însă mai multe am aflat de la colegii de muncă, de la cei care-l cunosc de ani de zile pe medicul chirurg bucureștean Florin Soare, care sunt martori la toată situația din spitalul oltenițean.
Colegii doctorului au dorit să-și păstreze anonimatul în declarațiile lor. Înainte de a-și da demisia, doctorul Soare a făcut o ședință cu colegii săi, cărora le-a prezentat opinia personală, apoi faptul că din martie are o restanță de concediu din 2017 după care se va retrage, pe motiv că nu se poate lucra în spitalul oltenițean. Ideea principală este aceea că medicul fiind unul foarte responsabil, nu poate accepta să pună în pericol viața nimănui, cunoscându-se faptul că spitalul nu poate furniza servicii decât de nivel Cameră de Gardă, cel mult. Medicii responsabili și alte cadre medicale de asistență medicală cu experiență, consideră că serviciile nu sunt de tip CPU (Compartiment Public de Urgență), deși în evidențe spitalul figurează cu CPU.
Situația este una ambiguă, nu doar gravă: toate ambulanțele SMURD cu cazuri critice, alarmante, care depășesc posibilitățile de a interveni ale cadrelor medicale de la Oltenița, vin la acest spital pentru că unitatea în evidențele ISU figurează ca CPU, cu toate că nu sunt îndeplinite condițiile de CPU, punându-se astfel viața în pericol a pacienților. Oamenii spun că orice cadru medical, atunci când este vorba de o viață, trebuie să recunoască toate limitele la care pot ajunge. Medicii din spital sunt toți depășiți de situație. Cazurile grave nu se pot trimite la București. Spitalele din capitală refuză categoric pacienții aflați în stare gravă, nu vor să mai primească nimic, nu respectă ordinul ministrului de cazuri critice. ”De ce? Foarte simplu: pentru că nu există niciun medic care să însoțească cazurile. Lucrurile sunt cu mult mai grave decât par.” ne spune unul dintre colegii medicului chirurg. Caz critic, în termeni medicali, este tradus ca fiind transfer rapid cu ambulanța fără a se lua niciun fel de acord de primire.
Problemă mare la Oltenița : Ambulanțele SMURD nu au medic sau asistent medical
În toate ambulanțele SMURD din Oltenița dar se pare că din tot județul, nu există niciun fel de asistent medical sau medic, sunt doar pompieri. ”Aceștia nu au voie să pună nici măcar o perfuzie. Nu au voie să facă o adrenalină în caz de șoc. În cazul în care există o urgență majoră primii trimiși sunt ei. Ajunși la fața locului, constată că e urgență majoră și cheamă Ambulanța. Se pierde încă o oră, după care în loc să ne contacteze pe noi, să ne întrebe ce se poate face la Spitalul Oltenița pentru cazul ăla, îl aduc la noi: come profunde, poltraumatisme prin accident rutier, medicii nu au ce să facă în astfel de situații. În spital pe acest compartiment nu există nici neurochirurg, nici linie de gardă ATI, nu există radiologie după ora 9,00, nu C, etc. Noi răspundem de viața omului în stare alarmantă în orice secundă, pacientul poate muri iar noi putem ajunge în pușcărie. Pentru că ne-am asumat niște riscuri făcând gardă și am acceptat să lucrăm în condiții care nu respectă ce se impune pentru o urgență. Există o lege de transfer a pacientului critic care nu se respectă. Dacă încerci să transferi un pacient cu Ambulanța către spitale din București, chiar dacă ai luat un acord, după o oră, două, trei, patru cinci deși este enorm de mult, nici măcar atunci nu ți-l transferă. Ei refuză să transporte pacientul, pe motiv că este critic, pe motiv că e instabil hemodinamic și că nu au medic care să-l însoțească. Aștepți să vină medic de la Călărași? Durează șase ore. Între timp omul ăla moare. Până la sistem (cel politic n.r.) e de vină cel mai mic. Se creează niște situații care nu se mai pot depăși. Suntem în realitatea anului 2019, nu înainte de 1990. Oamenii au alte pretenții de la sistemul sanitar.” ne spun cadrele medicale ale spitalului.
Tuturor le este teamă că-și pierd serviciul și astfel nu fac cât ar trebui
Discuțiile contradictorii și întreaga situație creată cu medicul Soare a fost o coincidență între ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni la Camera de Gardă Obstretică-Ginecologie. Problema pe care medicul chirurg a ridicat-o este una de mai mult timp. Dar acum s-a agravat din cauza faptului că au fost, spun colegii, trei cazuri grave de pacienți care au scăpat cu viață ca prin minune, prin eforturile medicului chirurg, acesta neputându-și exercita meseria așa cum dorește și cum scrie la carte din lipsă de condiții. Au fost trei cazuri critice care au fost salvate cu mare risc și stres…”Ori ne recunoaștem situația actuală a spitalului ori închidem. Nu putem să ne arogăm aceste lucruri doar ca să încasăm niște bani de la minister. Este foarte bine să progresăm, să avem mai mult. Dar să fim în legalitate și să putem oferi serviciile respective nu doar pe hârtie.” spun medicii.
Spitalul are nevoie de cel puțin trei medici de urgență pentru CPU
În momentul de față nu există nici măcar un medic de urgență în spital. Unul dintre cei care trage tare să ajungă în CPU este în prezent cursant pentru câteva luni la Spitalul Floreasca. Legea spune că este nevoie de patru medici de urgență. Cum se lucrează? ”Când vine un bolnav la spital, el trebuie să știe pentru ce vine. Nu trebuie să ne păcălim ca pe vremea lui Ceaușescu că recolta e de 10.000 de tone la hectar, dar de fapt este de 1000. Vremurile evoluează. Nimeni nu înțelege prin ce trecem noi în situații grave. Este o responsabilitate uriașă. Fiecare gardă este un joc cu soarta. Nu trebuie să se întâmple de o sută de ori E suficient o dată. Un om să spună ”Mama a murit din cauza voastră.” Dacă are dreptate, ce facem? Cine răspunde pentru asta? Nu primarul, nu Smochină, ci amărâtul ăla care e în linia întâi, a doua. De ce nu spune nimeni cât poate? Măcar să spună ”Atât putem!” ca omul ăla când vine să știe că atât am putut. Dar de ce spunem că facem, ca să ce? Medicul intubează bolnavul și zice ”Pe secția de reanimare!…” Care secție de reanimare? Există asta? Noi nu avem linie de gardă ATI. Să facem un CT. Unde? Hai să-l trimitem intubat la București. Cu cine intubat la București? Pentru că niciun asistent nu pleacă să însoțească un intubat la București. Sunt și ei depășiți. Nu există medic de Ambulanță care să însoțească acel pacient grav. Trebuie să vină unul de la Călărași.” spun medicii care au asistat la astfel de situații de curând.
Doctorul Florin Soare a discutat cu toți cei implicați în problema spitalului. Toți cunosc situația de la directori la primar. Medicul a dorit să rămână să lucreze în sistem de ambulator, să fie scos din linia de gardă, tocmai pentru că nu acceptă să se joace cu soarta oamenilor, să lucreze în condiții imposibile. Medicul nu a dorit să fie părtaș la moartea nimănui. Acestuia i-a fost refuzată propunerea de a lucra în ambulatoriu. Colegii medicului spun că i s-a pus în vedere că dacă nu acceptă să facă gărzi, să-și dea demisia.
Medicii de urgență sunt foarte greu de găsit. Este penurie mare pe această specialitate, excluzând și alți medici care părăsesc țara din cauza sistemului.
Există memorii ale doctorului Soare depuse imediat după vizita ministrului Sorina Pintea, acesta solicitând să se renunțe la titulatura de CPU cu steluță în constituire, pentru că Spitalul nu este CPU și nu furnizează servicii de tip CPU. Reporterii noștri au aflat că sunt patru memorii făcute de medic la direcția spitalului, memorii care nu au primit răspuns, tratamentul fiind unul de indiferență sau aroganță.
Doctorul Florin Soare a lucrat la Spitalul ”Bagdasar Arseni” din capitală, o perioadă de timp acesta împărțindu-și munca între spitalul bucureștean și cel din Oltenița. Aici a început colaborarea în urmă cu 17 ani. Pacienții săi îl vor găsi o perioadă într-un cabinet închiriat în vechea clădire a Spitalului Oltenița de lângă Pneumoftiziologie.
Voci de la protestul declanșat luna aceasta în spital au transmis că medicului i-a fost interzis de către conducerea spitalului, accesul în interiorul instituției, chiar și ca pacient.
Declarațiile făcute sunt unele asumate. În cazul în care există nemulțumiri legate de materialul prezentat de noi, sau în situația când cineva dorește un drept la replică, redacția noastră va oferi acest spațiu.