Drujba în acțiune: Ce nevoi mai sunt prin oraș?
Laura Suzeanu
Zilele acestea, câțiva angajați ai Primăriei Oltenița au făcut o demonstrație pe câteva străzi din oraș de cum se amputează câte o creangă din copaci, fără a se înțelege ce are la bază acțiunea, pe ce criterii se alege copacul și de ce se smulg crengile din el, dar mai ales ce oameni se folosesc la astfel de tăieri.
Actuala administrație locală a făcut o preocupare obsesivă din a tăia copaci, a toaleta în frondă diverse specii de arbori din oraș, nici până la această oră necunoscându-se ce specialiști are instituția administrativă la îndemână pentru a face operațiunile care au adus durere în suflet iubitorilor de natură și de verde, nemulțumiri celor care aveau umbră în preajma blocurilor, dezacord altor oltenițeni, dezamăgire chiar și în rândurile votanților PSD.
Din filmare se poate observa că nu este nici toaletare, nici vreo boală de care pomii să sufere. Pomii suferă din cauza faptului că li se curmă viața abrupt, ori că le sunt amputate brațele sănătoase.
De altfel, orice astfel de exercițiu are nevoie de autorizație. Muncitorii nu au știut să ne spună unde vor ajunge crengile și de ce au fost puși să le reteze.
Un peisagist ne explică cum se fac tăierile și că sunt doua tipuri de toaletări, atunci când se fac toaletări. Acesta ne spune că ambele trebuie făcute doar de specialiști. „Tăierile de formare se fac atunci când coroana arborelui se îndreaptă în felul dorit, pentru care în unele cazuri trebuie să existe un cadastru verde. Dacă se taie după ureche, înseamnă că altul este scopul. Și dacă nu există un inginer horticol bine pregătit. Fiecare plantă sau arbore au modul lor de a crește. Nu poți tăia un platan, un mesteacăn sau un frasin ori arțar la fel. Ce s-a întâmplat acolo este ceva de neînțeles. Probabil o nevoie…” declară peisagistul. Acesta spune că există și tăieri de întreținere care presupun tăierea ramurilor uscate și nu tot. ”Am observat că mulți primari se cred deștepți când iau o inițiativă de acest fel. Ori se lasă pe mâna cine știe căror ageamii. Întreținerea se face prin tăierea ramurilor uscate dar și prin stropirea copacilor cu probleme, căci există nenumărate bacterii care pot afecta un copac. Un copac are o viață în el. Când este bolnav trebuie ajutat să se însănătoșească. Retezarea coroanelor care se face am observat în mai multe orașe greșit, păstrându-se doar trunchiul și părțile de bază ale ramurilor care se taie, nu este deloc benefică, nu este indicat. Se scurtează viața arborilor în acest fel. Există studii pe acest subiect, iar în facultate asta am învățat. Există specii și specii. Este nevoie de cunoștințe și pricepere, nu se face nimic la plezneală, alandala.” ne mai spune specialistul.