Drumurile naționale în județul Călărași deschise. Polițiștii recomandă șoferilor prudență iar pietonilor atenție
Începând de sâmbătă, 7 ianuarie a.c., începând cu ora 16:00, toate drumurile naţionale din judeţul Călăraşi sunt deszăpezite si deschise traficului rutier.
Astfel, circulaţia este deschisă pe toate drumurile naţionale din judeţul Călăraşi. De asemenea, s-au deschis drumurile judeţene cu excepţia DJ 403- Luica – Mânăstirea. Pe drumurile mai sus menţionate se circulă în condiţii de iarnă.
Poliția Română recomandă celor care pornesc la drum zilele acestea să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.
Pentru o călătorie sigură la întoarcerea din vacanța de iarnă şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. La pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.
Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat ca șoferii să nu vireze şi să frâneze în acelaşi timp! Având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea mijloacelor de deplasare în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Este bine ca șoferii să evite să acţioneze brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece pot derapa foarte uşor! Se folosește cu precădere frâna de motor!
Întotdeauna trebuie păstrată în mers o distanță suficientă față de partenerii de trafic, pentru a putea opri autoturismul în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar.
Polițiștii reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. În afara de sancționarea cu amendă, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Șoferii trebuie să-și păstreze calmul, să nu uite de politeţia rutieră şi să nu blocheze intersecţiile. Conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool şi să nu conducă dacă se simt obosiţi, să nu vorbească la telefonul mobil în timp ce conduc maşina, dacă nu au ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.
Pietonilor li se recomandă să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Să se asigure temeinic şi să traverseze drumurile numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă!
Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea! Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
Lasă un răspuns