Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Dunărea la Oltenița a scăzut / Navigația se desfășoară în condiții de dificultate pe tot parcursul fluviului

de Elisabeta Genoa

Dunărea a scăzut în ultimele zile din cauza lipsei de precipitații. Situaţia crează mari probleme celor care trec Dunărea cu bacul. La noi însă nu există această problemă însă fluviul a scăzut destul de mult, comparativ cu alte perioade, seceta fiind motivul principal. Autorităţile și cei care monitorizează permanent cotele sunt pregătiți să intervină pentru dragarea albiei dacă nivelul apei va scădea mai mult în zilele următoare.

Dunarea 3Autoritățile fluviale îi avertizează pe navigatori să se deplaseze cu precauții sporite și să folosească radarele de adâncime, pentru că altfel riscă să rămână împotmoliți.

Specialiștii Administrațiilor Fluviale trebuie să asigure adâncimile necesare pentru navigare. Armatorii au mult de pierdut, pentru că nu mai pot încărca navele cu la fel de multă marfă ca în perioadele în care adâncimile fluviului erau la valori normale.
La Oltenița, află de la Căpitănia Portului că acolo unde s-a anunțat că au ieșit la suprafață niște insulițe, spre exemplu Dunărea la Galați, este vorba de fapt despre mameloane de nisip care, atunci când scade Dunărea, apar la suprafață. ”Insulițele acelea nu sunt decât niște mameloane de nisip. Așa se numesc. Navigația însă se desfășoară pe anumite zone pe nume șenal navigabil. Traficul se desfășoară fără probleme. Navele care transportă convoaie descompun convoiul, nu se deplasează toate odată. Adică există niște reguli ce trebuie respectate, anumite măsuri pe care cei care lucrează în domeniul fluvial trebuie să le respecte. Barjele trec pe rând în zonele unde adâncimea este mai mică. În zona noastră nu este pericol dacă va scădea mai mult, dar nimeni nu poate face o prognoză. Depinde de nivelul Dunării, de precipitații, probleme sunt mai mult în Dunărea de sus.” declară pentru oltenitainfo căpitanul de port pentru zona Oltenița Flavius Stanciu.

Dunarea 4Acesta ne mai informează că în cazul în care Dunărea va scădea mai mult, se vor face restricții cu privire la nave și se va avea în vedere un pescaj mai mic.
Toate navele au fost nevoite să îşi coboare pasarelele de acces la nivelul minim pentru ca echipajele să poată ajunge la bord. Navigatorii sunt nevoiţi să stea cu ochii pe echipamentele de la bord pentru a evita o eventuală eşuare. Reprezentantul Căpităniei Portului ne mai spune că pe tot cursul Dunării navigația se desfășoară în condiții de dificultate. ”Cota a fost destul de bună în ultimii ani și nu s-a impus nicio restricție. În astfel de situații se emit avize către navigatori iar cei cărora li se aduc la cunoștință măsurile trebuie să le respecte. Sunt probleme cu cotele dar comune cu toată Dunărea din punct de vedere navigabil.” mai spune Flavius Stanciu.

Prognozele nu sunt îmbucurătoare fiindcă meteorologii anunță că lunile august și septembrie vor fi la fel de lipsite de precipitații. Dacă se consideră a fi o alarmă falsă, vom vedea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie