Dunărea la Oltenița a scăzut / Navigația se desfășoară în condiții de dificultate pe tot parcursul fluviului
de Elisabeta Genoa
Dunărea a scăzut în ultimele zile din cauza lipsei de precipitații. Situaţia crează mari probleme celor care trec Dunărea cu bacul. La noi însă nu există această problemă însă fluviul a scăzut destul de mult, comparativ cu alte perioade, seceta fiind motivul principal. Autorităţile și cei care monitorizează permanent cotele sunt pregătiți să intervină pentru dragarea albiei dacă nivelul apei va scădea mai mult în zilele următoare.
Autoritățile fluviale îi avertizează pe navigatori să se deplaseze cu precauții sporite și să folosească radarele de adâncime, pentru că altfel riscă să rămână împotmoliți.
Specialiștii Administrațiilor Fluviale trebuie să asigure adâncimile necesare pentru navigare. Armatorii au mult de pierdut, pentru că nu mai pot încărca navele cu la fel de multă marfă ca în perioadele în care adâncimile fluviului erau la valori normale.
La Oltenița, află de la Căpitănia Portului că acolo unde s-a anunțat că au ieșit la suprafață niște insulițe, spre exemplu Dunărea la Galați, este vorba de fapt despre mameloane de nisip care, atunci când scade Dunărea, apar la suprafață. ”Insulițele acelea nu sunt decât niște mameloane de nisip. Așa se numesc. Navigația însă se desfășoară pe anumite zone pe nume șenal navigabil. Traficul se desfășoară fără probleme. Navele care transportă convoaie descompun convoiul, nu se deplasează toate odată. Adică există niște reguli ce trebuie respectate, anumite măsuri pe care cei care lucrează în domeniul fluvial trebuie să le respecte. Barjele trec pe rând în zonele unde adâncimea este mai mică. În zona noastră nu este pericol dacă va scădea mai mult, dar nimeni nu poate face o prognoză. Depinde de nivelul Dunării, de precipitații, probleme sunt mai mult în Dunărea de sus.” declară pentru oltenitainfo căpitanul de port pentru zona Oltenița Flavius Stanciu.
Acesta ne mai informează că în cazul în care Dunărea va scădea mai mult, se vor face restricții cu privire la nave și se va avea în vedere un pescaj mai mic.
Toate navele au fost nevoite să îşi coboare pasarelele de acces la nivelul minim pentru ca echipajele să poată ajunge la bord. Navigatorii sunt nevoiţi să stea cu ochii pe echipamentele de la bord pentru a evita o eventuală eşuare. Reprezentantul Căpităniei Portului ne mai spune că pe tot cursul Dunării navigația se desfășoară în condiții de dificultate. ”Cota a fost destul de bună în ultimii ani și nu s-a impus nicio restricție. În astfel de situații se emit avize către navigatori iar cei cărora li se aduc la cunoștință măsurile trebuie să le respecte. Sunt probleme cu cotele dar comune cu toată Dunărea din punct de vedere navigabil.” mai spune Flavius Stanciu.
Prognozele nu sunt îmbucurătoare fiindcă meteorologii anunță că lunile august și septembrie vor fi la fel de lipsite de precipitații. Dacă se consideră a fi o alarmă falsă, vom vedea.
Lasă un răspuns