După șobolanii din gunoaie, invazie de musculițe la Oltenița
de Laura Suzeanu
În ultima perioadă, Oltenița este împânzită de roiuri de musculiţe de oţet, acestea invadând, rând pe rând, aproape toate zonele oraşului. Sâmbătă, 27 iunie a.c., parcă mai invaziv decât în alte zile ale anului, musculițele se mișcă ca aduse de val dinspre nordul orașului spre sud. Nemulţumirea locuitorilor deranjaţi de prezenţa acestor musculiţe ar trebui să ajungă la urechile comisarilor Gărzii de Mediu, care să și dezlege enigma. Cel puțin așa ar trebui să se întâmple într-un oraș civilizat.
Stând de vorbă cu unii locuitori ai orașului, se crede că din cauza ploii, fie din cauza corcodușelor căzute din pomi, deși nu este explicația plauzibilă întrucât musculițele zboară de ceva vreme prin Oltenița, chiar înainte de ultimele ploi și coacerea corcodușelor. Ele au înconjurat în special zona de sud a orașului până la punctul în care acestea aproape că intră și in interiorul casei prin ușa sau geamul lăsate deschise. Ele sunt asemănătoare cu țânțarii, dar nu înțeapă doar irită, creând o stare de disconfort fiindcă se așează exact ca o ninsoare pe tot ce mișcă. Musculițele de oțet nu sunt cunoscute ca transportatori de boli, potrivit informațiilor noastre, însă deranjează prin mulțimea lor. Biologii spun că musculițele de acest fel se înmulțesc în apă stagnantă și se răspândesc cel mai des în timpul primăverii și la începutul verii. ”Ele trăiesc de la cinci până la zece zile și se concentreaza asupra capacității de împerechere în acest timp, motiv pentru care se aduna.” ne explică un biolog, dar suficient cât să irite și provoace silă locuitorilor din Oltenița, firește că ne referim la cei care mai reacționează și au capacitatea să se revolte față de astfel de lucruri.
O explicaţie a înmulţirii musculiţelor de oţet peste măsură este că această specie, „drosophila melanogaster“, îşi depune ouăle pe fructele aflate în fermentaţie (simte aroma specifică de la distanţe foarte mari) şi în câteva zile vor fi mii de musculiţe bâzâind pe fructele dulci, în această perioadă cele mai copate fiind corcodușele, Oltenița fiind cunoscut ca unul dintre orașele unde predomină acest soi de fruct. Unde să găsim cauza? Roiurile pot zbura până la 400 metri fata de locul de reproducere, și sunt atrase de lumină.
Pentru eliminarea disconfortului produs de invazia de musculiţe de oţet în mod normal se administrează insecticide. Dar cine să facă asta? Insecticidele costă bani. Primarul Petre Țone s-a tot lăudat că stropește prin municipiu pentru ce stropește încă nu am aflat, fiindcă nu se observă nicio ameliorare. Avem căpușe, avem țânțari, mai nou acum au apărut aceste musculițe. O explicaţie a înmulţirii musculiţelor de oţet ar mai fi și că acestea îşi depun ouăle pe fructele aflate în fermentaţie, simțind aroma specifică de la distanţe foarte mari, iar în câteva zile devin de necontrolat. Facem un apel și către cei care dețin corcoduși în fața gospodăriilor: dacă nu folosesc corcodușele pentru conserve și acrit ciorbe sau la confecționat băuturi spirtoase, fie să-i taie ori să-și stropească zona unde corcodușele căzute la sol apucă să fermenteze.
Într-o posibilă dezinsecție nu avem bază, fiindcă se vede ce se întâmplă, iar atunci când se fac licitații de desemnare a unei firme care să execute această operaţiune, undeva ceva se blochează. Primăria Oltenița ar trebui să aloce din bugetul local o sumă atât pentru dezinsecţie, cât şi pentru deratizare, deparazitare şi dezinfecţie (care se realizează în instituţiile de învăţământ).
Câțiva dintre cei în măsură să ne explice fenomenul ne-au adus la cunoștință și cum să ne ferim de musculițe :
În aer liber se aplică un repellent musculițe și lumânări citronella, ca lumina. Se elimină apa stătătoare, dacă este posibil. Jgheaburile înfundate în ploaie, băile de păsări, ghivecele de flori, anvelope vechi, cioturile de copaci putrezite sunt adesea trecute cu vederea și deseori sunt locuri de reproducere pentru musculițe și țânțari.
Oltenița devine din zi în zi un oraș mai dezolant
Municipiul Oltenița este din zi în zi un oraș mai murdar, necurățat, și cu toate astea nimeni nu face nimic. Gunoaiele nu se mai strâng selectiv, nu se mai respectă un proiect european pe care altădată s-au consumat bani astfel că resturile menajere se strâng acum la grămadă, uneori chiar se lasă uitate până fac muște, șobolanii colcăie la pubelele de gunoi, gândaci și țânțarii se înmulțesc pe zi ce trece.
Pe fundalul foto, în spatele pubelelor, se vede panoul prin care se certifică proiectul european de strângere selectivă a gunoiului menajer, proiect încheiat în urmă cu 4 ani, dar pe care Petre Țone nu îl mai respectă începând cu anul 2012, de când a pășit în Executivul oltenițean. Cam asta este realitatea, aceea nevăzută de mulți dintre oltenițeni sau trecută voit cu vederea. Nu punem în discuție impulsul celor ce ar trebui să ia atitudine cetățenească, fiindcă noi îi plătim pe cei care țin acum frâiele orașului, plus o armată de funcționari publici.
Se aud vag scurte vorbe de nemulțumire pe la colțuri de străzi, în grupuri restrânse, în case sau câteva înjurături și cu asta basta. Verba volant…
În Oltenița se doarme foarte mult, se acceptă situațiile compromițătoare, neplăcute, se calcă peste adevăr și dreptate, majoritatea se culcă pe-o ureche, s-au instalat o orbire și o surzenie generalizate, pentru acești oameni gen ”lasă-mă să te las” viața asta presupune : lipsa de atitudine și acceptarea nerespectării drepturilor cetățenești.
Dresajul este la modă, dresaj care se face pe un fond de frică și șantaje cu amenințări, atacuri sub alte forme la supraviețuire, deși curentul și vântul sunt aduse tot de oameni odată cu lingușelile specifice unor caractere mici, nescrupuloase, așa că va mai curge apă pe bătrânul fluviu ce curge pe lângă oraș, până ca oamenii să se trezească, să vrea să trăiască în normalitate.
Lasă un răspuns