Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Efectele caniculei asupra animalelor

Medicii veterinari avertizează că și animalele sunt afectate de căldura excesivă, iar în această perioadă au nevoie de o atenție specială, pentru că altfel “canicula le poate ucide”.

Spre deosebire de om, câinele și pisica au un mecanism de termoreglare deficitar, în sensul adaptării la temperaturi crescute din cauza lipsei unei mari suprafețe de piele cu glande sudoripare, făcând astfel mai greoaie pierderea de căldură. Animalele afectate de căldură vor avea o respirație zgomotoasă, cu accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor, se vor deshidrata rapid, iar în unele cazuri pot chiar suferi șoc termic (mai ales în incinte neventilate și soare puternic). Este bine să le asigurăm apă proaspătă din belșug, să nu-i lăsăm în mașina încuiată și să-i ducem la medic la primele semne de boală.

Pe de altă parte, în acest sezon, în care schimbările climatice au dus la creșterea excesivă a temperaturii și umidității, atât pisicile, cât și câinii sunt afectați major. În general, limitele de comfort termic ale animalelor de companie se situează în apropierea celor umane, dar, din cauza unor particularități fiziologice, câinele și pisica prezintă un pericol mai mare de apariție a hipertermiei (creștere a temperaturii corporale); aceste particularități se referă, în principal, la existența unui înveliș pilos abundent, scăderea temperaturii corporale în principal pe la nivel bucal prin hipersalivație și hiperventilație.

Acțiunea radiației solare, a căldurii excesive și a umidității variabile asupra organismului animalului de companie se realizează atât direct (din cauza afectării funcțiilor organice), cât și indirect (prin favorizarea apariției unor afecțiuni determinate sau transmise de diverși vectori de tipul puricilor, căpușelor, țânțarilor, muștelor).

Atunci când temperaturile depășesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adăpost umbrit, de apă proaspătă și de supraveghere, pisicile, câinii, hamsterii, păsările și chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic.
“Ca să-și regleze temperatura corporală scăzută, animalele și păsările pierd căldura prin evaporarea apei, se răcoresc stând în locuri cu umbră sau udându-se. În timp ce câinilor și pisicilor le transpiră lăbuțele, unele păsări năpârlesc vara, ca să le scadă temperatura corpului”, precizează medicii veterinari.
Câinele nu transpiră decât la nivelul pernuțelor și mai elimină o parte din căldura acumulată prin gâfâit. Dacă este scos la plimbare pe caniculă, alegeți zone cu iarbă, pentru că asfaltul și betonul îi pot arde pernuțele. ”Cel mai bine ar fi să fie scos afară dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute.
Dacă este ținut în curte, trebuie să i se asigure umbră pe tot parcursul zilei și o sursă de apă proaspată (dacă este posibil, într-un vas ceramic). În plus, nu trebuie să ii fie lăsată mâncare gătită, pentru că se strică și îi poate provoca gastroenterite”, mai spun veterinarii.
În același timp, animalele de companie trebuie ferite de acțiunea directă a aerului condiționat, pentru că se pot îmbolnăvi foarte grav.
De asemenea, nu este indicată nici mâncarea de la frigider, care le poate provoca faringite, laringite și afecțiuni digestive.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cuvinte greceşti în limba română – schimbări/degradări de sens De-a …
Corespondenta la redactie