Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Efectele caniculei asupra animalelor

Medicii veterinari avertizează că și animalele sunt afectate de căldura excesivă, iar în această perioadă au nevoie de o atenție specială, pentru că altfel “canicula le poate ucide”.

Spre deosebire de om, câinele și pisica au un mecanism de termoreglare deficitar, în sensul adaptării la temperaturi crescute din cauza lipsei unei mari suprafețe de piele cu glande sudoripare, făcând astfel mai greoaie pierderea de căldură. Animalele afectate de căldură vor avea o respirație zgomotoasă, cu accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor, se vor deshidrata rapid, iar în unele cazuri pot chiar suferi șoc termic (mai ales în incinte neventilate și soare puternic). Este bine să le asigurăm apă proaspătă din belșug, să nu-i lăsăm în mașina încuiată și să-i ducem la medic la primele semne de boală.

Pe de altă parte, în acest sezon, în care schimbările climatice au dus la creșterea excesivă a temperaturii și umidității, atât pisicile, cât și câinii sunt afectați major. În general, limitele de comfort termic ale animalelor de companie se situează în apropierea celor umane, dar, din cauza unor particularități fiziologice, câinele și pisica prezintă un pericol mai mare de apariție a hipertermiei (creștere a temperaturii corporale); aceste particularități se referă, în principal, la existența unui înveliș pilos abundent, scăderea temperaturii corporale în principal pe la nivel bucal prin hipersalivație și hiperventilație.

Acțiunea radiației solare, a căldurii excesive și a umidității variabile asupra organismului animalului de companie se realizează atât direct (din cauza afectării funcțiilor organice), cât și indirect (prin favorizarea apariției unor afecțiuni determinate sau transmise de diverși vectori de tipul puricilor, căpușelor, țânțarilor, muștelor).

Atunci când temperaturile depășesc 30 sau 40 de grade, animalele au nevoie de un adăpost umbrit, de apă proaspătă și de supraveghere, pisicile, câinii, hamsterii, păsările și chiar reptilele trebuie ferite vara de soarele puternic.
“Ca să-și regleze temperatura corporală scăzută, animalele și păsările pierd căldura prin evaporarea apei, se răcoresc stând în locuri cu umbră sau udându-se. În timp ce câinilor și pisicilor le transpiră lăbuțele, unele păsări năpârlesc vara, ca să le scadă temperatura corpului”, precizează medicii veterinari.
Câinele nu transpiră decât la nivelul pernuțelor și mai elimină o parte din căldura acumulată prin gâfâit. Dacă este scos la plimbare pe caniculă, alegeți zone cu iarbă, pentru că asfaltul și betonul îi pot arde pernuțele. ”Cel mai bine ar fi să fie scos afară dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute.
Dacă este ținut în curte, trebuie să i se asigure umbră pe tot parcursul zilei și o sursă de apă proaspată (dacă este posibil, într-un vas ceramic). În plus, nu trebuie să ii fie lăsată mâncare gătită, pentru că se strică și îi poate provoca gastroenterite”, mai spun veterinarii.
În același timp, animalele de companie trebuie ferite de acțiunea directă a aerului condiționat, pentru că se pot îmbolnăvi foarte grav.
De asemenea, nu este indicată nici mâncarea de la frigider, care le poate provoca faringite, laringite și afecțiuni digestive.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie