Enel încasează facturi iar serviciile lasă de dorit : Oltenițeni fără curent electric și în frig chiar de Bobotează
Pentru o mare parte dintre oltenițeni ziua de 6 ianuarie 2016 rămâne în amintire ca o zi friguroasă nu doar în exterior ci și în case, pentru cei care au sistem de încălzire pe gaze. Aproape tot orașul a fost paralizat de urmările defecțiunilor din sistemul liniilor de medie tensiune chiar de Bobotează. Gravitatea situației a fost cunoscută însă destul de dur în zona de sud a orașului. În celelalte zone situația s-a remediat repede și simplu. O parte ce cade perpendicular din alte străzi pe strada Nicolae Bălcescu inclusiv aceasta din urmă, au fost victimele actualului sistem de lucru din România în domeniul rețelelor electrice.
Din cauza problemelor apărute în sistemul de alimentare cu energie, oltenițenii de pe străzile C.A.Rosetti, 23 Aprilie, alte zone legate la transformatorul de lângă fostul abator, au rămas fără curent electric timp de 8 ore.
Până la a observa cum lucrează oamenii din teren și ce eforturi au putut depune, am căutat să vedem ce se întâmplă.
După nenumărate telefoane formate la Deranjamente Enel în urma cărora s-a promis echipă de intervenții pe tronsonul respectiv, abia într-un final în jurul orei 17,00 s-a luat atitudine, pentru ca la ora 21,45 oltenițenii alimentați la acel transformator să reușească să vadă în sfârșit lumina.
Deficiențele din sistemul Enel au creat multe probleme, dar acestea se rezolvă prin reclamații, după cum au recomandat operatorii de serviciu Enel.
O neconcordanță întâlnită a fost aceea că băieții primei ture din teren nu au fost anunțați de defecțiune, cel puțin asta au declarat cei doi electricieni întâlniți pe străzi, care aveau alte intervenții mult mai ușoare, nicidecum în zona amintită.
”Nu ne-a anunțat nimeni” ne-a declarat unul dintre băieți.
Inițial, sistemul de alimentare s-a blocat în jurul orei 14,00 când casele din zona amintită nu mai primeau curent electric decât într-o singură fază, apoi la ceva vreme curentul electric a intrat într-o fază de fluctuații, când se oprea și se pornea la secundă până când a fost întrerupt total.
Motivul : transformatorului din capătul străzii C.A. Rosetti, lângă fostul abator, s-a ars, zona fiind paralizată.
Unul dintre băieții de serviciu ne vorbește despre apatia locuitorilor din anumite zone. Acesta acuză faptul că la diverse avarii oltenițenii nu se sesizează.
S-a lucrat cu multă răspundere, astfel am observat că Oltenița are și oameni pe care să se poată bizui, cei patru tineri rămași să vegheze asupra bunului mers al sistemului de alimentare cu energie electrică fiind destul de operativi, dar mai ales responsabili.
Vechiul transformator a fost înlocuit cu unul nou, operațiune care a avut nevoie de câteva ore bune, pe ploaie, întuneric, vânt, ger – condiții vitrege de lucru.
La intersecția străzii Dunărea cu strada Nicolae Bălcescu, firma care construiește elementele de alimentare cu energie electrică în subteran a amenajat un punct de lucru. Astfel am aflat că în aproximativ o lună de zile Oltenița va avea alt sistem de alimentare cu energie electrică, operațiune ce, după noi, ar fi trebuit îndeplinită de multă vreme, modernizarea rețelei electrice de distribuție de medie tensiune fiind o necesitate după uzarea echipamentelor antice cu care orașul a fost alimentat. Nici nu știm cum de ani de zile Oltenița a fost alimentată cu un sistem extrem de învechit, la care s-a intervenit în permanență prin fel și fel de găselnițe de rezolvare a situațiilor critice, adică așa numitele ”peticeli”. Cine suportă consecințele defecțiunii aparaturii electrice sau distrugerii electronicelor din case, în astfel de situații? Așteptăm remedierile și servicii pe măsura facturilor, dacă tot ne lăudăm cu un sistem nou de distribuție de energie electrică.
De menționat că Punctul de Lucru Enel din Oltenița a fost închis anul trecut, singurii reprezentanți ai firmei fiind cei patru operatori de teren, aceia care intervin în situațiile extreme.
De ce a fost aleasă această soluție de lucru nu înțelegem, dacă ne gândim că este un oraș cu o suprafață destul de mare, cu o populație în jur de 20.000 de locuitori, greu de acoperit doar cu patru electricieni.
Oltenița a întâmpinat probleme la alimentarea cu energie electrică pe diferite zone în aproape fiecare anotimp, fie de la călduri excesive sau ploi torențiale, fie că vorbim de polei sau zăpadă.
Tot ieri cu o problemă asemănătoare s-au confruntat și locuitorii din comunele Chirnogi, Căscioarele, Radovanu ce au rămas fără energie electrică până spre orele nopții.
Enel Distribuţie gestionează şi modernizează reţelele electrice din cele trei regiuni Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie. Am ținut să subliniem fiindcă este foarte important scopul funcționării Enel. Italienii de la Enel au fost primul grup internaţional de talie mare care a intrat pe piaţa locală, cumpărând la pachet în 2005 fostele Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Ulterior ţinta italienilor, precum şi a altor mari grupuri energetice, a fost preluarea Electrica Muntenia Sud, aşa numita perlă a coroanei Electrica, compania care “luminează” Capitala. Fosta Electrica Banat a fost privatizată în anul 2005, când grupul italian ENEL a preluat 24% din acţiuni şi a majorat capitalul până la 51% pentru o sumă totală de 69,1 milioane euro, devenind astfel Enel Distribuţie Banat.
Planurile italienilor vizau obținerea unor active de producție energie
Potrivit presei centrale, încă de la intrarea Enel în România, planurile italienilor vizau şi obţinerea unor active de producţie a energiei, în contextul în care strategia guvernului în 2005 era de a continua privatizările cu firme precum complexurile energetice din bazinul Olteniei. Între timp, România a renunţat la privatizări cu investitori strategici, iar Enel a început mai multe proiecte proprii în domeniul producerii de energie de la parcuri eoliene, până la termocentrale. Italienii sunt în prezent implicaţi şi în proiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În top 100 Cele mai valoroase companii din 2011, Enel Distribuţie Dobrogea ocupă poziţia 55 având o valoare de 230 mil. euro.
Anul trecut director general al Enel Energie și Enel Energie Muntenia a fost numit Michele Grassi. Cele două companii au o bază de 2,7 milioane de clienți și furnizează în prezent electricitate în 10 județe din România, respectiv Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Călărași, Ialomița, Tulcea, Constanța, Ilfov, Giurgiu și București.
Enel a întârziat cu investițiile. La ANRE semne de întrebare
Potrivit informațiilor noastre din presa centrală, Enel nu și-a realizat investițiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, ceea ce a dus la un scandal în final. Investițiile trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011, „cu acordul tacit al autorităților române din cadrul ANRE“, iar investițiile parțiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE“, în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control și recepție.
Dacă cei care au venit să investească în România uită de legile din țara lor și se mulează pe cele de aici, acomodându-se perfect cu stilul românesc de lucru, asta nu privește cetățeanul onest, cel care dorește servicii onorabile și civilizate, în schimbul tarifelor propuse sau mai bine spus impuse pe care el le plătește.
Dar de ce România ține să urmeze un drum atât de periculos în privatizări, economii proaste, politici slabe, defrișări masive și alte anomalii care ne distrug ca nație nu înțelegem, strict omenește vorbind.
Și de ce nu aderă și România la politica altor state ce folosesc energia eoliană, care este cu mult mai ieftină, modern, fiabilă, cu un randament mai ridicat?
Lasă un răspuns