Evaluarea Națională: Clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au anul acesta un calendar de examene
Elisabeta Genoa
Ce spun câteva cadre didactice din Oltenița și Chirnogi despre evaluarea de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a:
”Nu știu cât de indicate sunt, noi facem și la ore un fel de evaluare.”
”Nu au o finalitate neapărat. E o agitație în vânt…”
”Oric evaluare este o formă de a cunoaște capacitatea copilului…Cred că sunt potrivite.”
”Poate că cei care fac subiectele de la minister şi de la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare au avut țintele și raţiunile lor atunci când au propus această evaluare. Dar, din punctul de vedere al meu și al altor colege, nu se finalizează cu nimic, este o evaluare şi atât. Bulversează orarul acelei zile.”
”Nu mai știu cum și ce să facă să iasă în evidență. De multe ori, ”evidențele” astea nu sunt cele mai reușite și au un impact invers.”
Elevii claselor a II-a nu sunt foarte lămuriți ce e cu aceste evaluări, mulți nu înțeleg de ce dau aceste examene. Elevi din clasele a IV-a și a VI-a privesc aceste examene ca pe o pierdere de timp sau ceva fără un scop precis, dând din umeri la ce se întâmplă în timpul orelor lor, pentru testările naționale.
În perioada 7-24 mai se desfășoară în toată țara examenele la Evaluare Naţională pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Rezultatele obţinute nu vor fi publice şi nici nu se vor trece în catalog.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, luni, 7 mai, a avut loc proba scrisă la limba română, în cadrul Evaluării Naţionale pentru clasa a II-a. Testele de citire se susţin astăzi, marţi, 8 mai. Proba la matematică este programată pe data de 9 mai, în timp ce testul de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se desfăşoară pe 10 mai.
Elevii din clasa a IV-a vor susţine Evaluarea Naţională la limba română pe 15 mai, iar testarea la matematică va avea loc a doua zi, pe 16 mai.
De asemenea, pentru elevii din clasa a VI-a, evaluarea competenţelor va începe pe 23 mai cu testul la limbă şi comunicare, iar proba la matematică şi ştiinţele naturii se va desfăşura pe 24 mai, precizează Ministerul Educaţiei.
Evaluările se susţin în sălile în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Acestea se adaptează la maniera de ”examen”.
Potrivit unui comunicat MEN, durata alocată rezolvării acestora este de 30 de minute pentru fiecare test susţinut de elevii din clasa a II-a, respectiv de 60 de minute pentru probele scrise de elevii clasei a IV-a şi a VI-a. Acestea sunt evaluate în cadrul instituţiei de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimei probe.