Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Existenţă – Un vis, o iluzie trecătoare, în care nimic nu e ceea ce pare. Iar când Moartea te bate pe spate, te trezeşti regretându-le pe toate.

Existenţă – Un vis, o iluzie trecătoare, în care nimic nu e ceea ce pare. Iar când Moartea te bate pe spate, te trezeşti regretându-le pe toate.

Lene. Repaus neadecvat de viaţă al unei persoane de joasă speţă.

Laş este cel care în situaţii de pericol gândeşte cu picioarele.

Experienţă. Judecata care ne permite să recunoaştem ca pe o veche şi nedorită cunoştinţă prostia pe care tocmai am îmbrăţişat-o.

Este uimitor ce bine seamănă un om beat cu un om mândru. Fiecăruia i s-a urcat ceva la cap şi amândoi au impresia greşită că toată lumea se învârteşte în jurul lor.

Suprasolicitare. O tulburare periculoasă ce afectează înalţii funcţionari publici care vor să meargă la pescuit.

Circ, un loc în care caii, poneii şi elefanţii pot vedea bărbaţi, femei şi copii care se comportă prosteşte.

Creierul este organul cu care gândim că gândim.

Experienţă. Judecata care ne permite să recunoaştem ca pe o veche şi nedorită cunoştinţă prostia pe care tocmai am îmbrăţişat-o.

Elogiu. Laudă pentru o persoană care are fie avantajele bogăţiei şi puterii, fie consideraţia acordată celor morţi.

Frumuseţe. Puterea cu care o femeie farmecă un iubit şi înfricoşează un soţ.

Optimism. Doctrina, ori credinţa, că totul este frumos, chiar şi ce e urât, că totul este bun, în special ce e rău, şi totul este corect că este greşit. Este ereditară, dar din fericire nu e contagioasă.

Furculiţă. Un instrument folosit mai ales cu scopul de a pune animale moarte în gură.

Încăpăţânat. Inaccesibil pentru adevărul care este limpede în splendoarea şi tensiunea pledoariei noastre.

Bandit. Om de afaceri sincer.

Toţi sunt nebuni, iar cel care înţelege să-şi analizeze nebunia, acela este numit filozof.

Felicitare. Politeţea invidiei.

Prietenie. O ambarcaţiune suficient de mare pentru a duce doi când este vreme bună, dar numai unul când este vreme rea.

Istoricul – o fântână nesecată de bârfe.

Noiembrie. A unsprezecea lună de oboseală.

Cinic – cineva care, având un defect de vedere, vede lucrurile cum sunt şi nu aşa cum i-ar plăcea să fie.

Pentru bărbaţi, un bărbat înseamnă o minte. Cui îi pasă ce faţă sau ce forme are? Dar corpul unei femei este femeia.

Ambrose Bierce

De-a lungul anilor, a fost colaborator sau editor al unor ziare şi reviste, printre care The San Francisco News Letter, The Argonaut, the Overland Monthly, The Californian şi The Wasp. Între 1872 şi 1875, a locuit şi a scris în Anglia, unde a colaborat cu revista Fun. Prima sa carte de povestiri, The Fiend’s Delight, a fost publicată în 1873 la Londra, cu pseudonimul Dod Grile.
Ambrose Gwinnett Bierce s-a născut în 24 iunie 1842 şi a murit în condiţii necunoscute, probabil la începutul anului 1914. A fost un jurnalist şi scriitor, autor de povestiri fantastice, unele cu tentă SF sau cu o mare încărcătură morală. Bierce este considerat un maestru al limbii engleze şi un stilist desăvârşit. Opera sa acoperă o mare varietate de genuri literare. Scriitorul a oferit descrieri extrem de realiste ale ororilor la care a asistat în timpul Războiului Civil în povestiri ca An Occurrence at Owl Creek Bridge, The Boarded Window, Killed at Resaca şi Chickamauga. În altele însă predomină elementele horror, fantastice ori science fiction.
Vehemența sa ca și critic, mott-ul său „Nimic nu contează” și viziunea sardonică asupra naturii umane reliefată în scrierile sale i-au atras porecla “Bitter Bierce”. În ciuda reputației de critic feroce, Bierce este cunoscut pentru încurajarea tinerilor scriitori, inclusiv a poetului George Sterling și a scriitorului de ficțiune W. C. Morrow. Bierce și-a dezvoltat un stil de scriere distinct, cu un început abrupt, imagini sumbre, referințe vagi la timp, descrieri limitate, evenimente imposibile și teme de război.
Bierce s-a născut într-o cabană din Horse Cave Creek, Meigs County, Ohio, fiind fiul lui Marcus Aurelius Bierce (1799–1876) și al Laurei Sherwood Bierce, o descendentă a guvernatorului din Plymouth William Bradford. Părinții săi erau săraci, dar aveau o educație bună și i-au inoculat dragostea pentru cărți și scris. Băiatul a crescut în Kosciusko County, Indiana și a studiat în reședința de comitat Warsaw.
A luptat ca ofiter, devenind celebru pentru povestirile sale despre razboi, bazate pe experienta sa reala de militar si cartograf. Prima lui slujba in domeniul jurnalismului a fost la “San Francisco Newsletter” si “California Advertiser”. Pasiunea sa a fost satira, prezentata in orice forma: poveste cu fantome, fabula, articol de ziar sau pseudo-lexicografic. Scrierile sale plaseaza fictiunea de tip gotic intr-un cadru occidental si dezvolta aspecte psihologice in povestiri de tip “horror”. in timp, Bierce a devenit un adevarat dictator literar pe Coasta de Vest, fiind atat de respectat si temut, incat opinia sa putea crea sau distruge reputatia unui autor. Ca autor de povesti supranaturale, Bierce si-a asigurat locul atat in traditia scrierilor “ciudate”, cat si in cea a oamenilor de litere americani. Este faimos pentru al sau “Devil`s Dictionary”, deopotriva cinic si umoristic. În perioada 1887-1906, Bierce a sustinut o rubrica foarte citita in ziarul “The Prattler”.
La izbucnirea Războiului Civil American, Bierce s-a înrolat în Regimentul 9 de infanterie Indiana al Armatei Unioniste. El a participat la campania Operațiunea din Virginia de Vest (1861), a fost prezent la „prima bătălie” de la Philippi și a fost elogiat în presă pentru curajoasa acțiune de salvare din bătaia focului a unui camarad grav rănit în Bătălia de la Rich Mountain. În februarie 1862 a fost ridicat la gradul de prim-locotenent și a servit în echipa generalului William Babcock Hazen ca inginer topograf, realizând hărți ale potențialelor câmpuri de luptă. 
Bierce a luptat în Bătălia de la Shiloh (aprilie 1862), o experiență teribilă care avea să devină sursă de inspirație pentru câteva povestiri ulterioare și pentru autobiografia “What I Saw of Shiloh”. În iunie 1864, a fost rănit grav la cap în Bătălia de la Kennesaw Mountain și a petrecut restul verii în rezervă, fiind reactivat abia în septembrie. A fost lăsat la vatră în ianuarie 1865. Cariera sa militară a renăscut însă la mijlocul anului 1866, când s-a alăturat generalului Hazen în expediția menită să inspecteze avanposturile militare din Marile Prerii. Expediția a pornit cu cai și căruțe din Omaha, Nebraska și a ajuns către sfârșitul anului în San Francisco, California.
În San Francisco, Bierce a primit brevetul de maior înainte de a se retrage din armată. A rămas în oraș mulți ani și a devenit faimos în rolul de colaborator și/sau editor al unor ziare și periodice locale, printre care s-au numărat The San Francisco News LetterThe Argonaut, the Overland MonthlyThe Californian și The Wasp. Antologia True Crime a Bibliotecii Americane cuprinde o selecție a rapoartelor sale criminalistice din The San Francisco News Letter.

Între 1872 și 1875, Bierce a locuit și a scris în Anglia, unde a colaborat cu revista Fun. Prima sa carte de povestiri, The Fiend’s Delight, a fost publicată în 1873 la Londra de John Camden Hotten sub pseudonimul “Dod Grile”. Revenit în State, s-a stabilit tot la reședința sa din San Francisco. Între 1879 și 1880 a călătorit la Rockerville și Deadwood din Teritoriul Dakota pentru a-și încerca abilitățile ca manager local al unei companii miniere. Când aceasta a dat faliment, a revenit la San Francisco și și-a reluat cariera de jurnalist.
În 1887 a publicat un editorial intitulat “Prattle”, devenind astfel unul dintre primii editorialiști regulați angajați la ziarul lui William Randolph Hearst San Francisco Examiner. Ulterior, el a ajuns unul dintre cei mai renumiți și influenți scriitori și jurnaliști de pe Coasta de Vest. A colaborat cu ziarele lui Hearst până în 1906.
Companiile feroviare Union Pacific Railroad și Central Pacific Railroad au primit împrumuturi mari de la guvernul Statelor Unite pentru a construi prima cale ferată trans-americană, în condiții avantajoase. Cu toate acestea, Collis P. Huntington și-a convins un prieten din COngres să introducă o moțiune care absolvea companiile de la plata datoriilor, care se ridicau la 130 de milioane de dolari (aproximativ 3 miliarde în banii din 2007).
În ianuarie 1896, Hearst l-a trimis pe Bierce la Washington, D.C. să zădărnicească această tentativă.

Esența întregii operațiuni o reprezenta păstrarea secretului – avocații căilor ferate sperau să treacă moțiunea prin Congres fără ca publicul să afle despre asta. Când înfuriatul Huntington s-a întâlnit cu Bierce pe străzile Capitoliului și i-a cerut să-și spună prețul, Bierce i-a dat un răspuns care a ajuns în presa națională.
Și-a adunat aforismele si epigramele sarcastice in lucrarea “The Cynic`s Word Book” (1906), al carei nume a fost schimbat în “The Devil`s Dictionary”, în 1911, odata cu publicarea celui de-al douasprezecelea volum al sau, “Collected Works”. În anul 1913, la 71 de ani, Bierce a disparut in Mexic, în plina revolutie. Sfarsitul sau este misterios, desi se crede ca probabil a murit in batalia de la Ojinaga din 11 ianuarie 1914.
În octombrie 1913, Bierce a plecat din Washington D.C. pentru un tur al vechiului câmp de luptă din Războiul Civil American. Până în decembrie străbătuse Louisiana și Texasul, de unde a trecut prin El Paso în Mexic, teatrul unei revoluții. În Ciudad Juárez, el s-a alăturat armatei lui Pancho Villa în calitate de observator, fiind martor al Bătăliei de la Tierra Blanca. Se știe că Bierce a însoțit armata lui Villa până în localitatea Chihuahua. Ultima său contact cunoscut cu lumea a fost o scrisoare trimisă jurnalistei Blanche Partington, prietenă apropiată a scriitorului, datată 26 decembrie 1913. După ce a încheiat scrisoarea cu cuvintele “În ceea ce mă privește, plec mâine de aici cu o destinație necunoscută”, a dispărut fără urmă. Dispariția sa a devenit una dintre cele mai faimoase în istoria literară americană. Scepticul Joe Nickell a atras atenția că n-a fost găsită nicio scrisoare; există doar o notă a secretariei și însoțitoarei sale, Carrie Christiansen, care conține un rezumat al presupusei scrisori și afirmația ei că originalul a fost distrus.
Tradiția orală din Sierra Mojada, Coahuila, transcrisă de preotul James Lienert, afirmă că Bierce ar fi fost executat de un pluton de execuție în centrul acelui oraș. Din nou, Nickell este de părere că povestea este greu de crezut. El îl citează pe prietenul și biograful lui Bierce, Walter Neale, care spunea că, în 1913, Bierce nu mai călărea de ceva vreme, suferea de astm și îl critica vehement pe Pancho Villa. Neale concluziona că ar fi foat puțin probabil ca Bierce să fi mers în Mexic pentru a i se alătura lui Villa.
Toate anchetele desfășurate pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu el s-au dovedit infructuoase, iar Nickell declară că, deși există prea puține dovezi în sprijinul afirmației că Bierce ar fi mers în Mexic, nu există niciuna care le infirme. Prin urmare, în ciuda unui mare număr de speculații (printre care se numără și cele privitoare la suicid), sfârșitul său rămâne înconjurat de mister.

Bierce a fost considerat de către contemporani un maestru al limbii engleze pure și aproape tot ce a ieșit de sub penița sa a fost remarcabil prin prisma folosirii judicioase a cuvintelor și a economiei stilistice. Opera sa acoperă o mare varietate de genuri literare. 
Povestirile sale sunt considerate printre cele mai bune creații ale secolului al XIX-lea. Scriitorul a oferit descrieri extrem de realiste ale ororilor la care a asistat în timpul războiului în povestiri ca “An Occurrence at Owl Creek Bridge”, “The Boarded Window”, “Killed at Resaca” și “Chickamauga”.
Pe lângă istoriile de război și cu fantome, el a mai publicat și câteva volume de poezie. Dintre acestea, Fantastic Fables anticipează stilul ironic al grotescului, gen care avea să devină comun în secolul al XX-lea.
Opera completă a lui Bierce a fost publicată în 1909 în 12 volume sub titulatura Collected Works. Al șaptelea volum constă doar în Dicționarul diavolului, titlu preferat de autor în dauna celui original.

Surse:
ro.wikipedia.org
www.edituraparalela45.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie