Expoziție inedită la Oltenița: Seismograf ’77 despre represiune și prizonierat politic
În foaierul principal al Direcției de Cultură Oltenița este deschisă publicului expoziția ”Seismograf ’77”. Joi, 12 mai, a avut loc vernisajul acestei expoziții, ce va putea fi vizitată până la 31 Iulie 2022.
Cutremurul din 1977 a zguduit ţara dar şi regimul comunist. Expoziţia este imaginea evenimentelor din perioada comunistă și relevă modul cum disidenţa politică a crescut după cutremur.
În prezența mai multor invitați, profesorilor și elevilor din Oltenița, Alexandru Groza, manager al Muzeului Ororilor Comunismului din România, explică rolul galeriei, o retrospectivă a unei perioade dintr-o epocă tristă ce a marcat societatea românească.
În centrul atenției și al discuțiilor a fost Gheorghe Ursu, victimă a regimului comunist, cel care a tras un semnal de alarmă public cu privire la vulnerabilitate
Elevii claselor de liceu din Oltenița au fost plăcut surprinși, impresionaţi de prezentarea exponatelor și a documentelor istorice minuțios elaborate și prezentate în foaier. Ei consideră că reprezintă un bun prilej de corelare a realității istorice cu noţiunilor teoretice acumulate în cadrul orelor dedicate lecțiilor despre comunism. Profesor de istorie Ecaterina Chițu a însoțit elevii de la Colegiul Național ”Neagoe Basarab”, oferindu-i ocazia de a le reaminti discuțiile de la ore, legate de perioada comunistă.
Conversațiile generate de exponatele prezentate au fost interactive şi au răspuns dorinţelor elevilor de cunoaștere şi curiozităţilor din domeniu.
Profesorii însoțitori spun că această vizită a atins și zona motivaţională a disciplinei pe care o predau.
Seismograf ’77 cuprinde secvențe culese din perioada ceaușistă 1977-1989, perioadă cunoscută și caracterizată ca una plină de lipsuri și marcată de represiune.
Expoziția prezintă portretele și poveștile oamenilor care au dus un război personal cu regimul comunist, iar la polul opus al celor care au fost protejați de dictatură, ca actori principali sau secundari în aparatul de control de partid și de stat.
Cei care vizitează expoziţia pot asculta în premieră vocea inginerului Gheorghe Ursu, dizidentul care a intrat în vizorul Securităţii după ce a atras atenţia că, la doar patru luni după marele cutremur, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se oprească toate consolidările clădirilor afectate de seism.
Alexandru Groza este absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București. A fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California – Berkeley, doctoratul său referindu-se la relațiile româno-americane din perioada regimului comunist.
Alexandru Groza a îndeplinit și rolul de Manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieții cotidiene în comunism. A organizat numeroase expoziții tematice axate pe memoria regimului comunist.
El este coautor (alături de Adrian Cioroianu) al volumului „Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinței și a speranței” (2018).
Muzeul Ororilor Comunismului din România a fost înființat prin hotărâre de guvern în decembrie 2020.