Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Folclorul românesc prin vocea lui MARIUS STOICA. Artistul popular așează sunetele pe portativul emoțiilor

Am aflat întâmplător că face un spectacol frumos, oriunde merge. Ne-am întrebat apoi: Dar unde merge? Hai să vedem: Avem câteva variante: nunți, botezuri, cununii, aniversări, protocoale, întâlniri amicale. Și cântă…Cântă cu o voce frumoasă, cântă muzica noastră de aici pentru că el este de aici, dintre noi. Oricât de absurd ar spune unii sau imposibil de crezut ar fi pentru alții, nu numai versurile unei melodii populare aduc bucurie, joc, voie bună sau emoții. Dar de fapt persoana care interpretează melodia este cea care dă tonul muzicii.

S-a născut în comuna Chiselet, județul Călărași, pe 27 Mai 1989. A crescut frumos și mândru, alături de tatăl său și o bunică pe care acum nu o mai are lângă el. ”Bunica m-a părăsit anul acesta. Ea a fost mai mult decât o mamă pentru mine, căci ei îi datorez tot ce sunt astăzi!” ne spune Marius Stoica.
Îndrăgostit de muzică încă din copilărie, cântând de la vârsta de 6 ani la strana bisericii parohiale, Marius Stoica a căutat să își aleagă propriul drum în muzică. Asculta cu drag și bucurie melodiile Mariei Lătărețu sau pe cele ale Mariei Ciobanu. Se delecta cu muzica lui Ion Dolanescu și cu cea a altor invitați ai emisiunii Tezaur Folcloric. Asculta diverse interviuri ori emisiuni de gen, difuzate de posturile naționale de radio.

”Dumnezeu a avut alte planuri pentru mine” ne destăinuie Marius

La vârsta de 15 ani, tânărul a ales să studieze Teologia la Seminarul ”Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia. Începând cu anul 2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” din Constanța.
Experiența lui muzicală a căpătat-o în timpul preoției și cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, dar și sub bagheta dirijorală a Părintelui Ion Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.
Marius Stoica a susținut cu acest cor numeroase concerte. În aceeași companie corală a câștigat multiple concursuri în țară și străinătate (world choir games), medalia de aur, Armonia fiind declarat unul dintre cele mai bune coruri bărbătești din lume.
Anul 2016 a însemnat pentru Marius startul studiilor masterale din cadrul Facultății Naționale de Muzică din București, specializarea Canto Clasic.
”Dumnezeu a avut alte planuri pentru mine. Student la Muzică fiind, am continuat să fiu ascult muzică. Și totuși, nu am uitat de prima dragoste: muzica populară. Am început un proiect minunat împreună cu maestrul Marius Zorilă, dirijorul Orchestrei Naționale de Muzică Popularpă ”VALAHIA”, orchestră alături de care am scos 5 piese inspirate din viața și trăirile mele, dedicate în special tatălui și bunicii care m-au crescut. Este și o formă de mulțumire adusă lor.” ne spune iubitorul de muzică.
În prezent, Marius Stoica lucrează la primul album din cariera sa împreună cu maestrul Ion Dascăl, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară ”MUGUREL” din Chișinău, alături de care la sfârșitul anului va lansa o piesă patriotică închinată centenarului Marii Unirii.

Autenticitatea folclorului românesc prin stilul lui Marius Stoica

Marius Stoica dorește ca piesele lui să ajungă în sufletele ascultătorilor. Artistul vrea să păstreze şi să transmită autenticitatea folclorului românesc. Cu un început de bun augur, folclorul nostru, cel din zona Munteniei, a Chiseletului de Călărași, va fi apreciat în toate zonele din România. Marius crede că ”un artist trebuie să aibă talent, să fie un om serios, să păstreze o oarecare modestie” și asta pentru că artistul dăruiește din el tot ceea ce are mai frumos, publicului spectator. ”Artistul este un receptacul pentru emoţii care vin de peste tot: din cer, din pământ, dintr-o bucăţică de hârtie, dintr-o formă trecătoare, dintr-o pânză de păianjen.” spunea Pablo Picasso. În muzică este la fel, iar Marius Stoica o demonstrează la fiecare spectacol, cu fiecare interpretare, festival, cântec și joc popular.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie