Icrele negre, mai importante decât securitatea națională. Sistemul de supraveghere a frontierei, mort în fața braconierilor
Cel mai performant sistem de supraveghere a granițelor, cel de la Marea Neagră, nu funcționează permanent la punctul de la Perișor. Sunt suspiciuni că este închis în mod deliberat, pentru a nu-i deranja pe ”vânătorii” de icre negre.
Polițiștii de frontieră ne-au dezvăluit că într-un mod incredibil, sistemul de supraveghere a graniței de la Marea Neagră este închis sau stricat pentru a permite pescuitul ilegal al morunului, pește care oferă icre negre. Este vorba de unul dintre cele nouă turnuri ale Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului de la Marea Neagră (denumit mai simplu SCOMAR). Mai exact, turnul de pe plaja Perișor. În fiecare dintre cele nouă turnuri sunt camere performante care permit furnizarea de imagini clare până la distanța de o sută de mile. Spre exemplu, se poate vedea ce este într-o barcă, ceea ce radarul nu poate face. Mărturii de necrezut După ce la sfârșitul lunii trecute, polițiști de frontieră ne-au dezvăluit despre faptul că echipamentul cu termoviziune de pe brațul Chilia, din Delta Dunării, nu mai funcționează, fapt recunoscut și de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPG), alți colegi ne-au mărturist că astfel probleme sunt și la Marea Neagră.
Ne-a fost indicat turnul din dreptul plajei de la Perișor, de lângă Gura Portiței. ”Cineva, cred că dintre braconieiri, a aruncat chiar cu acid pe instalația de răcire a camerei! Radarul funcționează, e adevărat, dar pe radar nu vedem decât o partă, ținta, nu vedem și ce-i în bărci. Mentenanța e subcontractată unei firme de casă din Tulcea. Nici nu cred că se pricep, vine din când în când un tip, șterge lentilele de la camere cu șervețele umede și curăță găinațul cu o mătură”, au fost primele mărturisiri ale unui polițist de frontieră. ”Aici se face cel mai mare braconaj la sturioni, iar mafia nu vrea să se vadă pe camere sturionii din bărci, pescuiți ilegal. Gândiți-vă, o moruniță de 200 de kg poate avea chiar și 50 de kile de icre care se vând cu 1000 de euro kg. 50.000 de euro sunt bani, nu?”, ne spune un alt angajat al Poliției de Frontieră. Dezvăluirile polițiștilor se referă la cel mai performant sistem de supraveghere a granițelor României, așa cum este considerat SCOMAR. Conducerea Poliției de Frontieră recunoaște că instalațiile optometrice de la Perișor nu funcționează mereu, însă întreruperile sunt remediate rapid. ”În situația în care au fost identificate defecțiuni, acestea au fost remediate în cadrul contractului de mentenanță”, ni s-a transmis de la IGPF.
Continuarea aici