Il consumi aproape zilnic, dar NU stiai ca iti mentine INIMA SANATOASA
Ardeiul iute, care poate fi de culoare roşie, verde sau galben-portocaliu, consumat adesea la ciorbă, tocăniţe de legume ori sarmale, are şi calităţi de medicament natural, dovedite de cercetători în laboratoarele lor.
Cultivat acum în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent şi un antiseptic ce conţine o mare cantitate de vitamina C şi beta-caroten. Poate regulariza curgerea sângelui şi poate întări inima, arterele şi nervii. Conţine, de asemenea, vitaminele K şi B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, fier, magneziu şi fosfor. Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor. Nu în ultimul rând, ardeiul iute e folosit cu succes în curele de slăbire, ajutând la pierderea kilogramelor. Dacă femeile îl folosesc în diete, pentru bărbaţi ardeiul iute acţionează ca afrodisiac.
Beneficiile pentru sănătate
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante. Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanşează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.
Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancerul de colon, diabetul zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.
Lasă un răspuns