În ce se măsoară intențiile? / Dealuri de zăpadă în fața Clubului Copiilor Oltenița
Laura Suzeanu
Dacă în alte orașe din țară primăriile au fost amendate de poliție pentru gestionarea slabă a procedeelor de deszăpezire pentru fluidizarea traficului, ori pentru ineficienta curățare a mormanelor de zăpezi, la Oltenița Poliția nu a făcut-o, nu are astfel de sarcini. Auzim de amenzi în mari orașe precum Craiova, în sectoare din București, poate doar așa primarii care dorm să se mobilizeze. Aici nu se aude nimic de acest fel. Oare dorm toți?
În unele orașe zăpada se depozitează la stațiile de epurare, în altele la margine de oraș. În străinătate zăpada este transformată în apă de utilaje performante care debarasează cartiere imense și străzi întregi în câteva ore.
Firește că nu ne comparăm cu Occidentul, dar nici măcar cu alte orașe din România unde se face treabă bună iarna, fiindcă nu avem această pretenție. Cel puțin la nivel administrativ sau edilitar-gospodăresc.
Străzile afundate în zăpadă, în special cele mărginașe, se confundă cu zarea. Pietonala Argeșului este curățată în zig-zag sau alandala, încât stăm și ne gândim cum de s-a reușit o astfel de performanță. Și dacă ”omul este supus greșelilor” iar primarul este și el om și ca orice om supus greșelilor căci doar se mai întâmplă și la case mai mari, la Oltenița se persistă în greșeli.
Iar simbiozele între servicii se împacă perfect. Cunoaștem foarte bine tactica sau tehnica uluitoare de fabricație românească prin care un primar ajuns la conducerea unei localități începe să-și pună oameni în funcții-cheie, apoi apelează la tactici de fidelizare, mai departe la alte atitudini specifice partidului pe care îl reprezintă. Și la Oltenița s-a întâmplat. Că e bine sau rău, ori că se va schimba ceva cândva sau nu, asta doar Dumnezeu o știe.
Ce este cert este că străzile arată cumplit, s-a deszăpezit neprofesionist sau cum vreți, dar cea mai șocantă imagine este cea oferită de Clubul Copiilor, unde ”minți strălucite”, nu știm care, au decis ca mormane de zăpezi să rămână pentru cât nu le va topi soarele, exact pe unde ar trebui sau ar fi normal să parcheze mașini, să treacă copii și părinți ce-și recuperează copiii de la cercurile din Clubul unde directorul acceptă situația.
Dacă țara se confruntă cu mari probleme, dacă avem în funcții importante oameni iresponsabili, needucați, inculți, inumani, ajunși prin conjuncturi diverse sau din întâmplare acolo, dacă țara asta atât de bogată și frumoasă ca resursă a ajuns bătaia de joc a unor dezaxați ce habar nu au de capul lor dar se găsesc pe funcții politice și joacă tontoroiul pe noi apoi, care au menirea să conducă destine, este vina noastră, a tuturor că nu ne implicăm total și că acceptăm, ba mai mult, votăm incompetența.
Iar dacă Oltenița arată jalnic cu o destrăbălare de măsuri și imagine, a cui este vina, stimați votanți, stimați oltenițeni? Și ne adresăm acum celor care nu depind financiar ori în alt fel de niște puteri politice ori partide.
Iar dacă zona din fața Clubului Copiilor Oltenița a fost transformată în groapă de gunoi din zăpezi, ori în instituție de salubritate de culoare albă, ori în orice altceva care într-un oraș civilizat unde normalitatea e lege ar fi oripilant, nu este doar vina celor ce au creat situația și au luat deciziile, ci vina în special a cetățenilor acestui oraș care plătesc impozite și taxe, care au copii înscriși la Cercuri în acel Club, este vina celor ce acceptă și se complac în situații ca aceasta, din motive personale sau că din vorbă în vorbă și din cunoștință în cunoștință se iartă și acceptă situația. Se acceptă de fapt mizeria. Celor cu o gândire sănătoasă și normală în situațiile acestea li se perturbă ritmul cotidian,
Nu așa se construiește o lume mai bună și nici regulile într-un oraș.
În schimb, primarul Petrică Țone se laudă peste tot cu realizările sale, pe care noi, să ne fie iertat, nu prea le vedem. Posibil să avem probleme cu ochii. Cu gândirea în niciun caz.
Realizările acestea de cincinal pecerist nu pot fi acceptate decât de cineva care nu cunoaște în adânc situația, sau de cei care nu înțeleg ori de cei care refuză să înțeleagă din motive bine însemnate, de cei care se trezesc de dimineață și se mută într-o crâșmă unde-și beau și mințile de dimineață până seară spre bucuria patronului.
Sfătuim elevii care mai doresc să ajungă la Clubul Copiilor, să-și achiziționeze schiuri ori să se înscrie în alte orașe la cursuri de alpinism pentru a reuși să ajungă la orele lor de la Clubul Copiilor Oltenița, fiindcă doar așa se trec examenele vieții, mai ales într-un oraș de provincie.
Sfătuim pe directorul instituției să mai citească din reglementările în vigoare privind condițiile de lucru ale copiilor la cursuri peste program, ori să se gândească ce este mai bine pentru elevii care se înscriu acolo cu scopul de a învăța ceva.
Lasă un răspuns