În timp ce unii se lasă duși de valul puterii, doi consilieri oltenițeni refuză funcții care generează conflictul de interese
Doi dintre consilierii oltenițeni au renunțat la funcțiile lor propuse în consiliile de administrație ale unor instituții de învățământ
Florian Cercel – consilier PNL și profesoara Cristiana Drăgan – consilier PNȚcd renunță la funcții pe care le consideră incompatibile cu activitatea lor. Cei doi au transmis în scris atât Executivului Primăriei cît și consilierilor locali refuzul de a fi membri în vreun consiliu de administrație. Motivele le-am aflat de la fiecare în parte.
Florian Cercel a fost înlocuit la Școala Gimnazială ”Alexandru Vlahuță” (Șc. gen. nr. 6) cu Carmen Chirică iar Cristiana Drăgan la Grădinița cu program prelungit nr. 2 a fost înlocuită cu Mirela Damian, ambele persoane înlocuitoare fiind funcționare în cadrul Primăriei Oltenița. ”Nu mai vreau să fiu incompatibilă, suntem ordonatori de credit și ne dădeam singuri bani. Nu putem să avem două funcții în același timp. Școala este ordonator terțiar de credit iar Primăria ordonator principal de credit. Nu îmi doresc să dau cu subsemnatul prin vreo instituție cum e ANI fiindcă nu este nici legal și nici nu vreau stres sau neliniște.” ne spune Cristiana Drăgan.
La rândul lui, Florian Cercel explică ce presupune implicarea într-un consiliu de administrație ca membru în Consiliu Local ”Nu vreau fiindcă nu este corect. Sunt incompatibil și nu este în regulă ca noi cei care alocam banii să hotărâm și modul de cheltuire al lor. Este un conflict de interese din punct de vedere legal. Oamenii ăștia vor să ne culpabilizeze, să ne scoată cu aceste hotărâri din circuitul legii. Mie mi se pare că scopul lor este să avem toți probleme cu ANI ca apoi să ne arate alții cu degetul.” declară Cercel.
În situații similare sunt și alții, cea mai aproape de o situație de încălcare a legii fiind consilier Angela Tulgara (fost PNȚcd și actual PSD) care ar trebui să-și dea demisia din funcția de consilier sau să nu voteze când este vorba de bani pentru instituția de învățământ pe care o gestionează. Aceasta este și în Consiliul de Administrație al Școlii Al.D. Ghica (Șc. gen. nr. 5). Primarul semnează dar acordul este dat de consilieri, așadar un individ pus în astfel de situații trebuie să aleagă între funcția de director și cea de consilier local, sau în cel mai bun caz să nu participe la vot. Spre exemplu, prin Consiliul Local au trecut niște bani pentru Liceul Tehnologic Ghica unde Tulgara este director, iar aceasta a votat pentru 200 milioane de lei vechi bani alocați la gardul școlii și 200 milioane de lei vechi pentru anveloparea instituției, motiv pentru care consilierul Tulgara a migrat spre PSD. Unde este legalitatea și dreptatea? Dar corectitudinea ei ca om sau dascăl?
Cam așa se procedează în politica locală, la fel ca și în cea națională : fără reguli și fără respectarea legii, PSD fiind recunoscut ca un partid ce abuzează de orice situație pentru propriile avantaje sau face abuzuri, un partid care a strâns la al său sân toți indivizii fără reguli și norme, un partid ce încalcă fățiș legi fără tăgadă, considerându-se suprema putere, atotstăpânitor și multi-cunoscător pe fraierimea care susține modelul lor.
Ce face Consiliul de Administrație al unei instituții de învățământ
În raportul de specialitate al Hotărârii amintite se specifică motivele prin Legea Educației Naționale ce prevede că unitățile de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică sunt conduse de consiliile de administrație, de directori și directori adjuncți după caz. Consiliul de administrație este organul de conducere al unității de învățământ. Acesta adoptă proiectul de buet și avizează execuția bugetară la nivelul unității de învățământ; aprobă planul de dezvoltare instituțională elaborate de directorul unității de învățământ; aprobă curriculumul la decizia școlii la propunerea consiliului profesoral; stabilește poziția școlii în relația cu terții; organizează concursuri de ocupare a funcțiilor de director și de director adjunct; aprobă planul de încadrare cu personalul didactic și didactic și didactic auxiliar, precum și schema de personal nedidactic; aprobă programe de dezvoltare profesională a cadrelor didactice, la propunerea consiliului profesoral; sancționează abaterile disciplinare, etice sau profesionale ale cadrelor didactice, conform legii; aprobă comisiile de concurs și validează rezultatul concursurilor; aprobă orarul unității de învățământ; își asumă răspunderea public pentru performanțele junității de învățământ alături de director; îndeplinește orice alte atribuții stabilite prin ordine și metodologii ale Ministerului Educației.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns