Infecții cu noul coronavirus: Centrul de plasament pentru copii cu handicap sever din Oltenița este izolat
UP DATE: La ora editării materialului (sâmbătă, 13 iunie, ora 12,10), bolnavii depistați cu COVID 19 stau în curtea spitalului fără echipament și fără izoletă, așteptând avizul pentru internare de la managerul Simona Smochină, despre care nu se știe unde este și de ce întârzie cu înștiințarea.
_________________________________________________________________
Complexul pentru Servicii Comunitare din Oltenița se află în acest moment izolat. Decizia a fost luată după depistarea cu COVID 19 a 13 copii și 4 angajați din serviciu.
Ancheta epidemiologică a fost efectuată de Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași în 11 iunie. Astfel, s-a constatat că virusul s-a transmis unei angajate din centrul de la Oltenița, într-un spital din București. Femeia a însoțit un copil cu alte probleme de sănătate la Spitalul Clinic M.S. Curie.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călărași a lansat zilele trecute următorul comunicat de presă: „În cursul zilei de miercuri, 10 iunie, a fost confirmat un caz de COVID-19, la o angajată a Complexului de Servicii Comunitare Oltenița, aceasta fiind însoțitoarea unui copil din cadrul centrului, internat în data de 9 iunie, la Spitalul Clinic M.S. Curie, București, cu alte probleme de sănătate. La internare, aceștia au fost testați, conform procedurilor medicale, pentru COVID-19. Miercuri, 10 iunie, a venit rezultatul testelor, care a fost negativ în cazul copilului, dar pozitiv, pentru angajata centrului, care a fost preluată și internată la Spitalul Victor Babeș. În urma consultării cu specialiștii din Direcția de Sănătate Publică din Călărași s-a luat decizia testării, în cursul zilei de astăzi (11 iunie n.r.), a întregului personal angajat și a beneficiarilor, care prezintă simptome clinice specifice COVID-19, o măsură prioritară ulterioară fiind testarea tuturor beneficiarilor. După intrarea în posesia rezultatelor testării, vor fi dispuse și alte măsuri specifice, care vor fi luate în acord cu Direcția de Sănătate Publică din Călărași. Menționăm că, până în momentul de față, nu este confirmat niciun caz de COVID-19, la beneficiarii centrului, triajul fiind efectuat zilnic, atât în rândul acestora, cât și al angajaților, prin luarea temperaturii, copiii fiind monitorizați și sub aspectul altor manifestări clinice, dacă apar. Ultima testare a angajaților din centrele aflate în subordinea DGASPC Călărași a fost făcută pe data de 30 mai 2020, testarea periodică fiind efectuată o dată la două săptămâni”.
Situație delirantă în spital
Una dintre angajatele Complexului pentru persoane cu handicap ne declară că în zona tampon a Spitalului Oltenița, înregistrat ca ”spital suport Covid 19”, situația este halucinantă. Lucrurile se derulează într-un ritm năucitor. Colegele acesteia care au însoțit doi dintre cei 13 copii au fost nevoite să-și achiziționeze singure echipamente de protecție. Sursa noastră ne mai spune că nu înțelege de ce este nevoie de persoane din complex pentru asistența copiilor, mai ales că cei doi, unul de 16 ani, altul deja major, nu au forme neuro-psihiatrice avansate. Cei doi copii primeau tratament cu antibiotic în unitatea lor, dar ajunși în centrul tampon din spital, tratamentul inițial a fost întrerupt. Aceasta se întreabă ce face o armată de asistenți medicali angajați în ultimul timp, care refuză să își facă treaba și de asemenea nu pot supraveghea copiii trimiși din complex, deși sunt obligați, nu doar prin meseria pe care consideră că o pot face, dar și prin regulile stabilite pentru situația Covid-19, să îngrijească și să monitorizeze medical, pacienții infectați pozitiv.
În această dimineață, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică au venit în complexul amintit din Oltenița pentru a transporta bolnavii în aripa TBC din incinta Spitalului Oltenița, spațiul care respectă condițiile de regim COVID-19. Spitalul Oltenița nu îndeplinește criteriile, nu există circuite, deși s-au alocat niște sume de bani pentru ”spital suport Covid”.
Directorul DSP motivează prezența însoțitorului din complex la internare. Dar cum poți asista un copil când tu deja ai febră?
Cezar Rădulescu, directorul DSP Călărași, ne informează că este nevoie de însoțitor pentru copiii din Centrul Oltenița pentru că cei mai mulți sunt născuți cu boli neuro-psihice severe, iar educatorii cu care sunt obișnuiți, constituie mediul lor familiar. Și totuși, cum poate fi un copil bolnav asistat, dacă și îngrijitorul-educator are simptome febrile și altele specifice Covid?
Una dintre angajate cu domiciliul în București, este deja internată la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Celelalte trei așteaptă să fie transportate în spitalul suport Oltenița.
Complexul de Servicii Comunitare Oltenița sau Centrul de plasament modulat de tip familial pentru copilul cu handicap sever, asigură servicii de asistență socială acestor copii cu deficiențe, cu incapacități mintale, fizice sau senzoriale. Medicația lor constă, în principal, în psihotrope majore, sedative și tranchilizante. În cadrul complexului sunt 34 de copii în rezidență și 52 de angajați.
Vom afla în următoarele săptămâni dacă vor mai fi și alte cazuri depistate cu COVID 19 în acest complex și în oraș. Este evident că cei depistați pozitiv au intrat în contact și cu alte persoane în ultimele săptămâni, fără să știe că sunt purtătorii virusului. În cadrul TBC Oltenița în acest moment sunt 5 internați cu Covid.