Inspector Școlar General, profesor Raluca Maria Caraion, consideră Programul ”România Educată” singurul proiect de viziune
Profesor Raluca Maria Caraion, noul inspector școlar general, consideră că Programul ”România educată” este singurul proiect de viziune care oferă o imagine de ansamblu, a ceea ce se dorește de la sistemul de educaţie din România.
Aceasta consideră că proiectul trebuie transpus în practică prin măsuri operaționale cu aplicabilitate directă în școli. Aceste măsuri stau la nivel național în sarcina Executivului, iar la nivel teritorial în sarcina Inspectoratului Școlar Județean Călărași.
Raluca Maria Caraion face astfel echipă cu ministrul Cîmpeanu, ambii acordând o semnificativă atenție programului inițiat de președintele Klaus Iohannis.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că ”România Educată” este singurul proiect de ţară. Ministrul îl consideră singurul proiect de viziune, ”care oferă o imagine de ansamblu a ceea ce dorim de la sistemul de educaţie din România, ştiut fiind că fără educaţie nu putem avea nici sănătate, şi vedem bine în perioada pe care o traversăm, nu putem avea nici prosperitate, nu putem avea nici securitate, nu putem să avem nimic fără educaţie. Este singurul proiect de viziune”.
La rândul ei, inspector școlar general Raluca Caraion, crede în acest obiectiv. ”Sunt un profesor cu competenţe conforme cu cerinţele Ministerului Educaţiei, competenţele, formarea profesională prin studiile superioare absolvite pe locurile de la buget şi cu bursa de merit, în acelaşi mod absolvite şi studiile masterale, la buget şi cu bursa de merit, cât şi cariera mea profesională în integralitatea ei; toate acestea mi-au fost analizate de colegii din minister, înaintea încredinţării funcţiei de Inspector General, care este o mare onoare pentru mine, dar şi o mare responsabilitate! Am demonstrat de-a lungul timpului în calitate de cadru didactic cu studii masterale în didactică-matematică că am calităţi prin care să pot reprezenta cu cinste Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi.” se arată în câteva rânduri publicate de presa călărășeană.
Astfel, atât la nivelul Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi cât și în școli se vor forma echipe de încredere pentru o bună relaţie de colaborare, relaţii interumane bazate pe respect, comunicare şi apreciere. În acest fel, în judeţul Călăraşi se va implementa cu succes programul ”România educată”.
Raluca Maria Caraion dezvăluie principalele direcții de acțiune pe care aceasta și echipa sa le-au propus în planul managerial pentru anul școlar 2021-2022: asigurarea educației de bază pentru toți elevii, formarea competențelor-cheie, asigurarea echității în educație, fundamentarea ofertei educaționale pe baza nevoilor de dezvoltare personală a elevilor, îmbunătățirea bazei materiale a școlilor, dimensiunea euro-atlantică a educației și cooperarea internațională.
În vederea reînceperii cursurilor în cele mai bune condiții, Inspectoratul Școlar Județean Călărași împreună cu conducerile unităților de învățământ și autoritățile locale au întreprins o serie de măsuri, menite să susțină calitatea spațiilor educaționale (spații igienizate și dotate corespunzător în această situaţie sanitară pandemică), respectarea legislației în vigoare, Legea nr. 55/2020 şi ducerea la îndeplinire a prevederilor recentului Ordin comun MEC şi MS (Ordinul nr. 3235/93 din 04.02.2021, pentru reglementarea procedurilor și măsurile obligatorii privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2). Toate acestea se vor aplica în unitățile/instituțiile de învățământ, în scopul asigurării dreptului la învățătură și a dreptului la sănătate.
Inspectoratul Școlar Județean Calarasi va informa periodic Ministerul Educației despre măsurile dispuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Toți inspectorii școlari din cadrul ISJ Călărași merg în această perioadă în toate unitățile din municipiul Călărași, pentru a monitoriza, sprijini si identifica eventualele probleme întâmpinate de directori, cadre didactice, elevi.
În următoarele două săptămâni, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Călărași se va realiza un plan de inspecții tematice în întregul județ, cu scopul de a verifica, coordona și sprijini ducerea la îndeplinire a măsurilor sanitare și de protecție din unitățile de învățământ, prevăzute în ordinul comun ale Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.