Întrebarea săptămânii adresată primarului Petre Țone : De ce nu s-au creat locuri de muncă la Oltenița așa cum s-a promis în campania electorală cu dezvoltarea mediului de afaceri ?
În Oltenița, cu excepția exodului de angajați în Primărie sau la Ecosal (acolo unde s-a creat Turnul Babel fără să se justifice locurile de muncă), nu s-au creat locuri de muncă prin investiții locale în mediul de afaceri. Oltenița este din ce în ce mai palidă iar existența sa pe harta economică a țării este aproape invizibilă. Ca să creezi locuri de muncă ori să acorzi mediul prolific pentru investiții, mai ales în condițiile unei acute crize generalizate, înseamnă concentrare maximă strict pe probleme de investiții-economie-accesare de fonduri europene-promovare intelectuală, adică din start se elimină nepotismele ori angajările pe criterii de favoritisme politice în funcțiile publice create de un edil local, căutându-se performanța și profesionalismul.
Deși laudele nu contenesc nici la nivel local, nu au contenit nici la nivel național prin bla-bla-urile pesediste, până la formarea noului Guvern, țara se află într-un stadiu deplorabil privind dezvoltarea economică, financiară, demararea investițiilor și modernizarea ei. Oltenița se află într-un stadiu jignitor cu privire la crearea de locuri de muncă prin investiții. Bafta municipiului de la malul Dunării este alta : apropierea ca distanță de municipiul București, unde mulți oltenițeni lucrează, au ales drumul navetei din lipsă de variante de lucru favorabile.
Creşterea economică din zona euro este în continuare prea slabă pentru a crea suficiente locuri de muncă, cel puțin asta este o teorie lansată. Economiștii spun că atunci când inflaţia este mică, cea mai bună metodă de a o aduce la ţinta de 2% este sprijinirea activităţii economice. Prin urmare, creşterea economică şi locurile de muncă sunt precondiţii pentru stabilitatea preţurilor. La Oltenița situația economică și varianta creșterii locurilor de muncă reprezintă un dezastru local, aceste două importante dorințe ale majorității oltenițenilor, care mai are un gram de minte și știe ce presupune democrația, este posibil să se împlinească într-un alt mandat.
Primarul Petre Țone se lăuda în campania electorală din 2012 că va crea locuri de muncă. Da, a creat locuri de muncă suprasaturând segmentul de stat care subjugă pe cel privat, distrugând varianta investițiilor.
Este adevărat că nivelul de gândire și organizare ale majorității patronilor la Oltenița, se ghidează după formula stăpân de sclavi-robi, relația aceasta primitivă constituind de altfel o carență în caracterul și disciplina fiecărui patron în parte despre care vorbim, cel care nu apreciază munca angajatului ce îi face să funcționeze firma. Astfel, mulți posibili angajați fug de astfel de angajamente, iar cum patronii serioși sunt extrem de puțini la Oltenița, locuitorii preferă să plece din oraș.
Pentru a găsi metode, Petre Țone ar fi putut să cunoască Hotărârea Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sprijinirea investitiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de munca și să facă niște cereri de finanțare. De asemenea, ar fi putut prin primărie să acceseze fonduri europene pe proiecte care să ducă la crearea de locuri de muncă. Investitorii erau soluția salvatoare pentru crearea de locuri de muncă la Oltenița și ridicarea nivelului de existență zilnică.
Consilierii au votat concesionarea unui imens teren pentru o firmă arabă, care să construiască o fabrică de uleiuri rafinate. Nu se vede și aude nimic până acum, nici urmă de firmă din Dubai pe acel teren.
Primăria Oltenița ar trebui să facă o analiză SWOT (o radiografie a unor idei de afaceri și evaluarea factorilor de influență interni și externi) pentru identificarea obiectivelor ce ar crea un plan de afaceri local. Primarul Țone nu a organizat nici măcar o întâlnire în mandatul său cu oameni de afaceri locali în sensul de a dezvolta un plan de afaceri, pentru a pune la punct o strategie de lucru legată de investiții. De asemenea, niciunui investitor străin nu i s-a oferit oportunitatea dezvoltării unei afaceri locale.
Planurile de recuperare a unor suprafețe de terenuri importante din portul turistic începute de fosta administrație și nefinalizate au rămas la fel cum au fost lăsate. Oltenița ar fi avut mult de câștigat pe multe planuri de pe urma construcției unui Port Turistic.
Mai mulți oltenițeni îl întreabă pe primarul Petre Țone dacă va face ceva măcar de acum înainte pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru oportunitatea unor investiții reale în oraș, pentru dezvoltarea lui economică, fără ca oltenițenii să mai facă navete ori să fie nevoiți să ia drumul străinătății.
Variante există domnule Țone, și ați avut Guvern de partea dumneavoastră, ați avut majoritate în Parlament PSD și încă o aveți. De ce nu ați reușit să atrageți investitori în Oltenița și ce v-a împiedicat să dezvoltați mediul de afaceri oltenițean?
Lasă un răspuns