Invazie de țânțari la Oltenița. Autoritățile locale întârzie cu dezinsecția orașului
Oltenița se află sub asaltul țânțarilor și al altor insecte, cum este tigrul de platan. Situația este favorizată și de precipitațiile abundente din ultima vreme, schimbările climatice cu temperaturi ridicate şi umezeală alcătuind mediul perfect pentru înmulţirea necontrolată a țânțarilor.
Nu sunt bani sau nu există un contract de prestare a unor astfel de servicii? Sunt valabile ambele variante? Specialiștii spun că la această dată, trebuia să se efectueze a doua, chiar a patra stropire împotriva insectelor.
Autoritățile locale nu se sinchisesc să stropească cu substanțe anti-insecte
Primăria dă vina pe firma de dezinsecție care nu poate ieși pe teren din cauza faptului că au fost ploi dese. Și totuși în alte orașe s-a stropit cu substanțe împotriva țânțarilor. În Călărași de asemenea, locuitorii au scăpat cât de cât de asaltul insectelor dezlănțuite de la căldură și ploi. La Oltenița încă nu s-a apelat la dezinsecție, iar oamenii se plâng de mușcături, mai ales pe rețelele de socializare. O dezinsecție se face ca în imaginea de mai jos, nu cu tractor plimbat prin oraș, care face zgomot și aruncă dintr-o tulumbă ceva nedefinit:
Supermarketurile au rămas fără sprayuri și loțiuni împotriva insectelor, iar vânzătorii ne îndreaptă spre farmacii, unde, spun aceștia, se găsesc și alte soluții care să ne protejeze de mușcăturile iritante ale țânțarilor.
Copiii sunt plini de blânde și bubițe de la ciupituri, asemenea și părinții, bătrânii din oraș. Oamenii spun că s-au înmulțit și muștele care au înțepături deranjant de ascuțite. Dacă mai punem și gândacii, ploșnițele, dar mai ales căpușele, acarienii ce transmit alte boli, avem lista aproape completă. Șobolanii s-au mai dispersat…Să nu uităm că vine perioada de atac a omizilor.
Pentru această problemă, în alte orașe s-au înființat numere de telefon gratuite, puse la dispoziţia cetățenilor, pentru a semnala necesitatea aplicării de tratamente pentru combaterea insectelor sau acarienilor. La noi nu există telverde nici măcar pentru alte situații de urgență, provocate de calamități naturale.
Ţânţarii sunt purtători al virusului West Nile, care în unele cazuri poate să provoace moartea
Invazia insectelor este activă cât ține căldura. Țânţarii tropicali sunt purtători de boli periculoase. Cea mai de temut este infecţia cu virusul West Nile, care se transmite doar prin înţepătura insectei purtătoare. Cazurile sunt puține în raport cu cele din țările tropicale, dar sunt de luat în seamă, spun medicii. Formele cele mai severe apar la pacienţi cu comorbidități, pacienţi cu afecţiuni de diabet, vârstnici, boli hematologice.
Unul dintre biologii Institutului Cantacuzino a declarat pentru presa centrală că populaţiile de ţânţari, în special culex, culex pipiens, ţânţarul pe care îl găsim comun în vecinătatea blocurilor, sunt vectori pentru acest virus. Țânţarul culex este ţânţarul comun, iar ţânţarul tigru este o specie invazivă.
Țânţarii sunt atraşi de dioxidul de carbon, dar şi de transpiraţie, de o parte din substanța care se poate regăsi în traspiraţia umană şi animală. Cairomonii sunt substanţe atractive pentru ţânţari şi există şi zone ale corpului uman în care aceşti ţânţari sunt mai atraşi. E vorba de glezna piciorului şi de asemenea zonele unde pielea este mai subţire. Grupele de risc sunt bătrânii și copiii.
Ţânţarii sunt atraşi de mirosul sângelui. Femelele sunt cele care sug sânge atunci când trebuie să depună ouă şi să îşi hrănească larvele.
În afara soluțiilor anti-țânțari, se poate apela la uleiurile esențiale pure. Ingredientele naturale crează o barieră de protecție deasupra pielii și țin insectele la distanță. Cele mai eficiente sunt lavanda, eucaliptul, lămâia.