Investițiile din Oltenița întârziate / Administrația locală caută cusururi sau este preocupată de alte probleme
Ecoaqua SA Oltenița și Călărași s-au aflat în atenția Executivului și consilierilor oltenițeni mai mult ca niciodată la ședința ordinară desfășurată la sfârșitul lunii martie a.c.
Pe ordinea de zi au fost trecute patru proiecte de hotărâre legate de Ecoaqua, din care primele trei au trecut iar ultimul a fost refuzat. Proiectul privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza studiu de fezabilitate, cu titlul ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitățile Călărași și Oltenița”, apoi Proiectul de hotărâre privind punerea la dispoziție a proiectului menționat a unui teren pentru construcția/extinderea/reabilitarea obiectivului de investiții ”Stație de tratare a apei din municipiul Oltenița” situată în Oltenița, Șos. Portului, nr. 36 și Proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării proiectului de extindere și reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în Călărași și Oltenița au fost votate de cei 15 consilieri prezenți. Discuțiile s-au învârtit în jurul subiectului ”stația de tratare a apei”, o investiție ce trebuia începută imediat după ce Oltenița și-a schimbat sursa de alimentare cu apă din Dunăre la puțurile de mare adâncime. Așadar, de trei ani de zile investiția, cu tot ceea ce presupune, se tergiversează, menținându-se o situație neplăcută ce la un moment dat poate afecta sănătatea oltenițenilor, apa din adânc având nevoie de filtrare, de tratare, așa cum se procedează în fiecare oraș și stat civilizat, care prețuiește sănătatea locuitorilor.
Motivele reale de întârziere ale unor investiții nu sunt făcute publice
Cu toate astea se caută chichițe ori nu sunt dispuși cei în măsură să ia decizii în acest sens, o lucrare de maximă importanță fiind ținută pe loc în acest mandat. De fiecare dată s-au găsit motive de întârziere sau nepunerea în practică a unor studii de fezabilitate sau proiecte finanțate de Uniunea Europeană, rămase moștenire de la cealaltă administrație locală.
Directorul Ecoaqua Oltenița, Marian Crăciun, a fost mai degrabă nelăsat să vorbească despre stația de tratare și ce presupun costurile, nu a fost lăsat să lămurească ce i s-a cerut, fiind mai degrabă împins undeva la mijloc pentru rolul de ”țap ispășitor”, deși reprezentantul ADI Ecoaqua al Consiliului Local, al Olteniței, este viceprimarul Mihai Manciu, iar membru în Consiliul de Administrație este consilier Gheorghe Lungu.
Primarul Petre Țone întreabă de ce documentația aprobată în 2014 era de două milioane și jumătate de euro iar acum s-a ajuns la opt milioane de euro. Inginerul Marian Crăciun a încercat să ofere explicații privind cheltuielile. Acesta spune că investiția se compune din stația de tratare plus echipamente din stație în valoare de 5,8 milioane de euro, la care se adaugă supervizarea de 133.000 euro, utilaje independente în valoare de 460.000 euro, taxe avize și ce se mai plătește ajungând la 176.000 euro. Ca în orice deviz general apar neprevăzutele de 405.000 euro, comisioane la Inspecția în Construcții de 46.000 euro, auditul proiectului și investiții de 1.800 euro și alte cheltuieli de funcționare și urmărire a investiției de 28.411 euro, totalul fiind de 6 milioane 800 de mii de euro fără TVA.
Țone consideră că mai mult de jumătate este C+M, subliniind faptul că nu este adevărat că dotările sunt în valoare de 85%. Acesta mai spune că valoarea a urcat la 8 milioane și jumătate de euro cu TVA, fără să mai existe extindere și reabilitare a sistemului de apă și canalizare, că i s-a garantat această canalizare în 2015 și acum nu figurează. ”Colaborarea la Oltenița este excepțională dar vis a vis de Călărași suntem luați de proștii satului. La Călărași este deja rezolvată stația de tratare iar aici numai promisiuni. Nu s-a realizat nimic decât pretind cotizație. I-am spus lui Ionuț Groapă că voi supune atenției Consiliului Local dacă la Oltenița să nu mai plătim cele 500 milioane lunar apa pluvială. Cu 6 miliarde pe an ne facem singuri treaba și vă predăm canalizarea din Oltenița Nord. Avem 16% din Ecoaqua, dar văd că avem doar obligații. Noi ce suntem? Cobaii Călărașiului?” spune nervos Țone.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea de principiu a finanțării, din bugetul local al municipiului Oltenița, a lucrărilor nefinalizate până la data de 31 decembrie 2015 în municipiul Oltenița din cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitățile Călărași și Oltenița” a rămas în stand-by.
Oltenița are nevoie de investiție, reprezentanții săi trebuie să găsească soluții
Nu se știe dacă se va reface proiectul așa cum ar fi trebuit, adică să respecte statutul ADI Ecoaqua care prevede că investițiile se derulează în funcție de numărul de acțiuni pe care îl are fiecare dintre cei implicați, printre care și Oltenița. Dacă acest proiect este deranjant în forma făcută într-adevăr foarte neclară, ne întrebăm noi de ce a mai fost pus pe ordinea de zi și nu a fost conceput corect. Contractul de asociere al Olteniței cu ADI Ecoaqua ar trebui să fie cunoscut și citit atât de Țone cât și de Manciu, acesta din urmă fiind foarte preocupat de acțiuni în justiție repetate și nefondate asupra unor persoane din oraș. Problemele Olteniței nu sunt atât de importante ca niște acțiuni în justiție. Contractul de asociere, prin statutul ADI, prevede participarea la investiții în funcție de procentul de acțiuni iar acest proiect trebuia inițiat, astfel încât să existe o participare echivalentă cu ceea ce trebuie să ofere atât Consiliul Local Oltenița, cât și Consiliul Județean Călărași. Altfel rămân nefinalizate niște lucrări, nu va funcționa nici sistemul de canalizare.
Viceprimarul Mihai Manciu, reprezentant ADI Ecoaqua pentru Oltenița, este cel care trebuie să răspundă la majoritatea întrebărilor generate de problemele Ecoaqua, să fie în primul rând preocupat de problemele orașului, de a găsi soluții și a rezolva orice situație mai complicată și de asemenea pentru a participa la formularea unui proiect de hotărâre care să se facă în funcție de statutul ADI Ecoaqua. Nu trebuie să se folosească nimeni de drepturile orașului, dar în același timp este nevoie de o continuare a investițiilor, nu blocarea lor.
De asemenea, membrul din Consiliul de Administrație al Ecoaqua, consilier Gheorghe Lungu, ar trebui să găsească alături de Mihai Manciu și Petre Țone soluția legală și corectă pentru finalizarea investiției. Oltenița are nevoie de această investiție.
Și pentru că tot vorbim despre activitatea administrației și a consilierilor, am dori o informare publică care să ajungă la toți cetățenii orașului, o informare pentru presa care încă mai este liberă în Oltenița, cu privire la preocuparea actualului viceprimar Mihai Manciu în intentarea de procese, acțiuni juridice pornite înainte de anul 2000 împotriva unor diverse persoane : de la colegul său actual de Executiv, Petre Țone, până la foști primari sau viceprimari.
Lista poate fi postată și pe site-ul Primăriei Oltenița, dacă tot este neutilizat și neactualizat.
Laura Suzeanu
One Response to Investițiile din Oltenița întârziate / Administrația locală caută cusururi sau este preocupată de alte probleme