Pomenile salariale votate de parlamentari sunt obieciuri pe care istoria politică a României le-a mai văzut, „pentru că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat anumite măsuri”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei. Acesta a refuzat să comenteze cu subiect şi predicat impactul pe care majorările salariale îl vor avea asupra asupra economiei, arătând că istoria a consemnat variante de a soluţiona aceste probleme şi că trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă după 11 decembrie. Consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a fost, însă, cel care a lansat un avertisment legat de creşterile salariale votate de parlamentari înainte de alegeri, arătând că PIB-ul nu suportă aceste majorări, pentru că economia ţării trebuie „să ţină cu dinţii” de deficitul asumat, adică 3%.
„Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu având în vedere aceste propuneri. Ceea ce s-a decis deja sunt decizii politice, nu ne pronunţăm noi, ca economişti. Întrebaţi istoria mai bine, pentru că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii, să le vedem promulgate. (…) Să vă uitaţi în istorie, să vedeţi variante de a soluţiona astfel de probleme”, a declarat Isărescu într-o conferinţă de presă, cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR a precizat că nu vrea să se pronunţe încă pentru că proiectul nu a fost promulgat, dar a vorbit despre perioadele electorale anterioare, în care partidele au promis astfel de măsuri, iar ulterior ele au fost retrase. „Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economiştii, discutăm pe bază de cifre, pe care în acest moment nu le avem”, a mai spus Isărescu, arătând şi că impactul creşterilor salariale ar putea fi estimat doar după realizarea bugetului pe 2017.
Consilierul lui Isărescu: PIB-ul nu suportă aceste majorări
Cel care a avut o poziţie mai tranşantă a fost Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a lansat un avertisment legat de creşterile salariale votate de parlamentare înainte de alegeri, arătând că PIB-ul nu suportă aceste majorări.
„Nu are cum să asigure aceste creşteri salariale”, a declarat Vasilescu, la o conferinţă despre dezvoltarea României. Cine spune contrariul nu ştie nimic despre PIB, a adăugat acesta.
Estimarea de inflaţie pentru acest an este menţinută de Banca Naţională la -0,4%, dar pentru anul viitor prognoza este în creştere, de la 2% la 2,1%, se arată în Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat joi de Isărescu.
Luni, deputaţii au votat în plen legea care majorează salariile în sănătate şi educaţie, lărgind lista beneficiarilor, fără să fie în vreun fel impresionaţi de avertizările Guvernului. Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a calificat aceste măsuri drept „pomeni electorale”, făcând o notă de plată de 3-4 miliarde lei (în plus faţă de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanţă) şi a insistat luni, la dezbaterile în plen, că modul în care a fost făcut raportul va determina inechităţi şi mai mari şi creşteri tot pentru cei care au salarii mari, şi mai puţin pentru categoriile care vor să intre în sistem, oameni pe care România îşi doreşte să-i păstreze în ţară.
Pîslaru a precizat şi că proiectul este „o iluzie pe care în prag de alegeri este ilegal să o promovăm”. La rândul său, Liviu Dragnea a fost din nou ironic la adresa cabinetului Cioloş, numindu-l „Guvernul Cuza”, şi a ţinut să arate impactul bugetar efectiv vehiculat este „o minciună” şi că Executivul ar trebui să mărească salariile oamenilor şi să nu mai lase bani necheltuiţi. PNL a anunţat că nu participă la dezbateri şi nici la sesiunea de vot. Ministrul Muncii a transmis deja că Executivul ia în calcul să atace la CCR proiectul, pentru ca judecătorii de la Curte să decidă „dacă este consituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici resursele deloc”. Alina Gorghiu, a precizat că şi liberalii susţin iniţiativa şi a anunţat că vor contesta legea la CCR.
În urmă cu două zile, şi premierul Dacian Cioloş a declarat că o abordare populistă şi electorală a politicii salariale riscă să pună în pericol adoptarea de către viitorul Guvern şi Parlament a unei legi a salarizării unitare.
„Practic, o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză în spate şi fără o dezbatere publică pe acest subiect, riscă din nou, aşa cum s-a mai întâmplat, să pună în pericol pentru Guvernul şi Parlamentul care vin, oricare ar fi, să adopte şi să aplice o politică a salarizării unitare, care să pună pe baze sănătoase întreg sistemul de salarizare”, a spus Cioloş, referitor la legea de modificare a OUG 20 de către Parlament prin care s-au votat majorări salariale în Educaţie şi Sănătate.
Lasă un răspuns