Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Istoria nu ne lasă singuri. 100 de ani de la Marea Unire și ocupația germană în viziunea profesorului Nicolae Mavrodin

Profesorul de istorie Nicolae Mavrodin a scos de curând cea de-a treia carte a sa ”România în timpul ocupației germane 1916-1918 și realizarea Marii Uniri”.  Acesta declară că este cartea pe care a pregătit-o special pentru anul Unirii.

Perioada1916-1918 a fost mai ăuțin tratată în istoriografia românească. Din decembrie 1916 și până la 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat primul război mondial, prin semnarea Tratatului de capitulare a Germaniei, în pădurea Compiegne, într-un vagon de tren, România s-a aflat sub regimul ocupației străine. Obligațiile pe care țara noastră le va avea față de ocupant vor fi destul de mari.” spune autorul. Acesta oferă și detalii: ”De la rechizite la produse alimentare și până la produse petroliere, dar, și restricții de cirulație și cuprimarea unor libertăți ale cetățenilor, vor reprezenta dificultățile regimului de ocupație germană, pentru populația României. Anul 2018, fiind jubiliar, adic[ se vor ]mplini 100 de ani de la formarea României Mari, această carte se va înscrie pe linia aceasta.” completează profesorul Mavrodin.

Cartea are 116 file, în cuprinsul cărora sunt tratate subiecte delicate ale acelei perioade, conține date despre cum s-a lucrat pentru formarea României Mari, apoi tratatele de după primul război mondial, dar și un Epilog urmat de fotografii ale celor mai importante personalități ale vremii, implicate în aceste evenimente de importanță majoră pentru România.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari.

Nicolae Mavrodin se află la apariția cu numărul 149 privind tipărirea de cărți. Nicolae Mavrodin este pensionar și locuiește la Oltenița. Profesorul de istorie s-a născut la 14 km de Oltenița, în localitatea Curcani, județul Călărași, acolo unde de altfel a și predat aproape toată cariera sa de dascăl.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie