Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Istoria nu ne lasă singuri. 100 de ani de la Marea Unire și ocupația germană în viziunea profesorului Nicolae Mavrodin

Profesorul de istorie Nicolae Mavrodin a scos de curând cea de-a treia carte a sa ”România în timpul ocupației germane 1916-1918 și realizarea Marii Uniri”.  Acesta declară că este cartea pe care a pregătit-o special pentru anul Unirii.

Perioada1916-1918 a fost mai ăuțin tratată în istoriografia românească. Din decembrie 1916 și până la 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat primul război mondial, prin semnarea Tratatului de capitulare a Germaniei, în pădurea Compiegne, într-un vagon de tren, România s-a aflat sub regimul ocupației străine. Obligațiile pe care țara noastră le va avea față de ocupant vor fi destul de mari.” spune autorul. Acesta oferă și detalii: ”De la rechizite la produse alimentare și până la produse petroliere, dar, și restricții de cirulație și cuprimarea unor libertăți ale cetățenilor, vor reprezenta dificultățile regimului de ocupație germană, pentru populația României. Anul 2018, fiind jubiliar, adic[ se vor ]mplini 100 de ani de la formarea României Mari, această carte se va înscrie pe linia aceasta.” completează profesorul Mavrodin.

Cartea are 116 file, în cuprinsul cărora sunt tratate subiecte delicate ale acelei perioade, conține date despre cum s-a lucrat pentru formarea României Mari, apoi tratatele de după primul război mondial, dar și un Epilog urmat de fotografii ale celor mai importante personalități ale vremii, implicate în aceste evenimente de importanță majoră pentru România.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari.

Nicolae Mavrodin se află la apariția cu numărul 149 privind tipărirea de cărți. Nicolae Mavrodin este pensionar și locuiește la Oltenița. Profesorul de istorie s-a născut la 14 km de Oltenița, în localitatea Curcani, județul Călărași, acolo unde de altfel a și predat aproape toată cariera sa de dascăl.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut? Fructul citric, …
Corespondenta la redactie